hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

查看數: 59032 | 評論數: 309 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-2-22 15:53

正文摘要:

S3bl430 發表於 2022-2-22 20:58
有些過左氣既線就由得佢自然死亡,如果靠兜就能救線,70應該仲生存緊。

另外,因為89B要經新蒲崗,大圍搭 ...

新界區70號大巴線取消時未有$2乘車計劃,亦未有ETA。

假如$2計劃在九巴70號取消前已實行,條線可能唔駛取消...

回復

bennyho1004 發表於 2022-3-2 17:43

馬鞍山有286C夠哂,不如新田圍開一條兜顯徑既青沙線到碧海藍天跟住學914慢慢到西九站
跟住270B/286C全部可以改經美孚甚至286C可以縮短去西九龍中心

另外W3應該加青沙轉乘等287X全日唔入柏景灣,甚至繁忙時間287P柏景灣開專做大角咀,287X做下繁唔經大角咀行櫻桃街隧道直去青沙
同時287X應該唔停旺角街市慳返等埋站時間

XL2135/D343344 發表於 2022-2-28 19:23
bennyho1004 發表於 2022-2-28 19:08
所以好應該開條全日新界東線落碧海藍天再經南昌/大角咀到西九286C南行經美孚
...

bennyho1004 發表於 2022-2-28 19:08
Fong_2132 發表於 2022-2-28 11:07
286C去深水埗的確唔見得快,但深水埗返沙田就好過86X好多了,以前高登門口上86X仲要過幾個例塞位先到浸會 ...

所以好應該開條全日新界東線落碧海藍天再經南昌/大角咀到西九286C南行經美孚
szeto993 發表於 2022-2-28 18:57
61233 發表於 2022-2-28 11:56
989河西一帶少人搭唔代表需求細,佢咁樣的走線比著我都唔想搭,仲要起大家趕返工同時仲要慢慢遊花園,邊 ...

邊個會願意?依家會喺火炭至沙市上車嘅就係
AVW28 發表於 2022-2-28 18:47
989河西一帶少人搭唔代表需求細,佢咁樣的走線比著我都唔想搭,仲要起大家趕返工同時仲要慢慢遊花園,邊 ...

正如900點解係源和路咁受歡迎,瀝源計起碼快989 3個字到西隧。900去到西隧,989可能青沙都未到。

我都認同989跟85既走線、甚至沙中起飛會更理想,起碼繁時要咁。

szeto993 發表於 2022-2-24 09:53
989火炭至沙田市中心夠客嘅就可以好似80/80P 286X/286P 985A/985B 咁做,唔夠客就真係無計

尤其986改埋 ...

989河西一帶少人搭唔代表需求細,佢咁樣的走線比著我都唔想搭,仲要起大家趕返工同時仲要慢慢遊花園,邊個會願意...你話四美大圍好客不如就直接開條985B的東區版再比返條只做河西的989好過,睇下會唔會吸引東區的人搭
61233 發表於 2022-2-28 11:39
88x最好就拆走佢,不過依家咁樣好難諗,因為佢兜油塘後就已經趕走唔少藍田舊客,連我住藍田的fd都話之前好鍾意搭,佢一改線就即刻放棄左
但要改先油塘後藍田又趕走油塘,尼緊又可能要養埋麗港城,真係好鬼亂!
如果唔講麗港城,可能就真係頭站/尾站加個藍田站去睇下救唔救得返藍田客,去ko鐵
另外89果邊,最近雖然疫情,但有次6點幾起大會堂見都有唔少人上,龍尾到989站牌,比我想像中好
最後3/4入獅隧,同埋發現89去東九的確唔會輸88x好多,一來88x下繁做油塘藍田,2來就算話轉車,可能搞得尼89已經到彩虹,加上89算係有名老線,就算佢幾差都唔會差到好盡
Fong_2132 發表於 2022-2-28 11:07
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 19:51
當然南昌街略慢但南行四小龍亦唔見得快
長沙灣既兩味需求大

286C去深水埗的確唔見得快,但深水埗返沙田就好過86X好多了,以前高登門口上86X仲要過幾個例塞位先到浸會,仲要燈燈停,286C西九龍起計慢極都唔使3個字上青沙,整體可接受
SSBT 發表於 2022-2-26 01:19
cz9328 發表於 2022-2-26 00:31

假如$2計劃在九巴70號取消前已實行,條線可能唔駛 ...

當年亦都未有定點班次同埋雙向分段
25-30 分鐘一班有緣人班次,
真係好惡等
cz9328 發表於 2022-2-26 00:31
S3bl430 發表於 2022-2-22 20:58
有些過左氣既線就由得佢自然死亡,如果靠兜就能救線,70應該仲生存緊。

另外,因為89B要經新蒲崗,大圍搭 ...

假如$2計劃在九巴70號取消前已實行,條線可能唔駛取消...

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-4-28 02:54