hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 9 修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴 9 修訂行車時間表

AVBWU291 發表於 2022-6-21 11:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
toby_tl10 發表於 2022-6-21 11:32 | 顯示全部樓層

彩福開
星期日及公眾假期
0535-0855 25
0855-1155 20
1155-1210 15
1210-2050 20
2050-2345 25
新班次(同星期六睇齊)
0535-0740 25|通告打錯頭班車時間
0740-1820 20|20分時段提早開始,15分間隔消失,20分時段提早完
1820-2345 25|25分時段提早開始

尖東開
星期一至五
0615-0640 25
0640-0800 20
0800-1300 25
1300-1800 20
1800-2300 25
2300-0030 30
新班次
0615-0645 30|25間隔變30
0645-1300 25|上繁20分時段消失
1300-1800 20
1800-2300 25
2300-0030 30
星期日及公眾假期
0615-1230 25
1230-2110 20
2110-0030 25
新班次(同星期六睇齊)
0615-1230 25
1230-1930 20|20分時段提早完
1930-0030 25|25分時段提早開始

其餘不變

To infinity... and beyond
 樓主| AVBWU291 發表於 2022-6-21 21:53 | 顯示全部樓層
更新

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Mercer 發表於 2022-6-21 11:19 | 顯示全部樓層

其實彩福係冇人搭巴士定因為咁樣延長條線村民唔BUY?
十四鄉準居民 恭喜晒!
proschebus 發表於 2022-6-21 11:31 | 顯示全部樓層
同現時分別不過,只不過班次列得清楚一點
彩福行落去地鐵站方便過行上去搭巴士
九鐵動力 拓新領域
neoplan720p 發表於 2022-6-21 11:35 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-6-21 11:19
其實彩福係冇人搭巴士定因為咁樣延長條線村民唔BUY?

兩者都有啦。

當初三彩入伙,
狗公正值最頹廢、只懂節流唔識開源既年代,
接近無巴士入去提供服務,
結果咪推哂班居民行條隧道落九龍灣站。

到後來狗公後知後覺,
開始拉唔同既線入去,
但班居民已經習慣哂搭鐵,
再加上路線大部分都唔吸引,
例如要兜彩虹道既111P、要入黃大仙巴總既9仔、西行唔停旺角既2X,
唔係一班起兩班止,就係班次唔吸引。

試問車程同班次兩者都唔吸引,
仲有幾多誘因會肯坐巴士?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2022-6-21 11:49 | 顯示全部樓層

9仔班次算靚仔啦
同3B 11K 21個D比既話
做流水佢都唔夠1A/2/6黎
獨市位又嘔唔到客頂住
世界很簡單 人類很複雜
toby_tl10 發表於 2022-6-21 11:52 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-6-21 11:35
兩者都有啦。

當初三彩入伙,

彩福向西走,只可以做到彩福、彩德、彩興苑,執埋下面坪石,做唔到彩盈(做彩盈就要牛頭角走,兼做唔到彩興苑)

理想做法可能係學213D抄27,開一條太子旺角線,但人口太少,一定唔夠客

道路設計問題,加埋人口少,再加步程唔遠嘅九龍灣站競爭,繁時以外巴士可以點做?
To infinity... and beyond
JX9097 發表於 2022-6-21 12:10 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-6-21 11:35
兩者都有啦。

當初三彩入伙,

同意
當年一入伙就應該拉224X上去
夾埋啟麗做全日
依家就...九巴唔會想搞13X/ 224X
(因為有213X嘅存在)

至於旺角
當時開2X唔應該去美孚
反而好似27咁太子旺角調頭,加快回車
(彩興苑可以行出去白虹樓上落)
0q9w8e 發表於 2022-6-21 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-6-21 12:10
同意
夾埋啟麗做全日

啟麗都嘈冇頭站車/冇車去秀茂坪啦
2X你咪當俾埋深水埗直車
XL2135/D343344 發表於 2022-6-21 12:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-21 12:10
同意
夾埋啟麗做全日

但係TD可能以啟麗附近有啟德站為由ban全日224x