hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41取消和241X提升服務
開啟左側

[路線消息] 九巴41取消和241X提升服務

Ravenclaw 發表於 2022-12-3 01:34 來自手機 | 顯示全部樓層

45記得唔好加班呀,等老城E21A有肥肉食,我講緊往東涌方向,不設雙向分段😆😆
Ravenclaw 發表於 2022-12-6 02:58 來自手機 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-12-6 00:38
又咁講,就算44本身都要行返一段仔彌敦道嘅,除非你話嗰段仔唔計quota啦。

而且44車多同密,如果定係2: ...

你住近青山道果帶既石硤尾呀?咁你都幾唔好彩下喎🫢但問題系44系荔枝角道一帶又真係有客,而我地唔知呢班客系黎自邊度,就咁踢過去來回行長沙灣道又講唔通…所以你忍耐一下吧…
Ravenclaw 發表於 2022-12-6 05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-12-6 05:00
青山道行得出長沙灣道吼架41
不如落埋地底啦
真係貪地面等車空氣清新咩?

Emm....其實我讚成241x來回行大埔道架,什至所有行緊西廊既車,因為西廊來回最大問題系太子永遠都係得單向服務,就算你話大埔道慢都好,一系就佐敦走人,一系就奧運走人,來回做相似客…講翻41,呢度有人反映近深水埗一帶既石硤尾住宅區冇左41,不論佢真係受害者定系有人講既41大帝,長沙灣道既車有serve石硤尾邨一帶既居民系合理既,因為真係合理步行距離,比著我較啱時間我都會行去搭41去青衣d鐵路盲位…當然41真係去到鐵同42A都去唔到既位,舊客夠唔夠養起條線又真係一個問題…
Ravenclaw 發表於 2022-12-9 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-12-9 00:22
親身經歷平日傍晚時段,45(ATSE)係可以由何文田頂閘落旺角,在公開大學留後一批客,然後在太子深水埗落左半 ...

46其實系應該成條槍既,不過我覺得來回改行大角咀道可能都ok,做大角咀彌敦道流水…
Ravenclaw 發表於 2023-1-6 06:53 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-1-4 14:33
唔係,係真係多左土瓜灣出入青衣既客

好事黎,即係241x應該有d作為…
Ravenclaw 發表於 2023-1-7 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-1-7 00:18
241X + 43C, 咪青衣南北其中一邊因快得慢? (行北橋, 長康變慢; 行南橋, 青衣邨, 長安變慢)
自己的建議是取 ...

青南往來大角咀應該打和喎,所以241x食43c不冇道理…不過問題系點handle長亨…
Ravenclaw 發表於 2023-1-8 01:29 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-1-7 17:22
應該只係去程併到
回程43C都唔係跑西廊

咁回程既43C基本上系42A既執雞線+做大角咀,咁竟然大角咀有241X,43C果幾班變42A短棍咪搞店,如果夠裝直頭可以收起佢tim...

系就系差個長亨...
Ravenclaw 發表於 2023-1-31 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2023-1-30 16:02
46取消左佢算la
反正有美孚轉車站

46其實應該取消,但要搵線填油麻地去海壇街…
Ravenclaw 發表於 2023-1-31 05:25 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-1-31 04:32
搭36B行過去啦。邊駛下下咁補位?

架野行汝州街喎,唔好咁涼薄好冇,你下面個貼有人建議2仔繞經就差唔多...有人海壇街落車系去港灣豪庭廣場一帶既,汝州街行過去遠左d…除非叫老九送客比971…
Ravenclaw 發表於 2023-2-5 01:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-2-1 22:11
46取消都只係部分站友借住美孚轉車站FF
實際上連45新班次表都未有,點知46會發生咩事
同埋,荔景係接受轉 ...

其實荔景山應該系加密少少條30同最多42繞經祖堯,根本唔洗45同46,荔景山路講居民,唔單止系人口老化,麗堯班人行得既全部搭青公車,祖堯就近荔景站,而且人口唔算多,就算班人肯保巴士,條線都唔會密,咁荔景山路得間醫院唔近鐵,巴士又點會好做呢…你問我既話真係45/46槍晒一班都唔留其實唔過份…