hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴15X全日服務無左下文?
開啟左側

[問題] 九巴15X全日服務無左下文?

ENS529 發表於 2023-3-11 23:25 | 顯示全部樓層

咖喱 發表於 2023-3-11 21:53
另類諗法
東九龍走廊直去, 入德民街, 黃埔, 土瓜灣道
總站擺九龍城碼頭

與其浪費里數喺土瓜灣兜路, 倒不如做循環線啦,
原線至機利士南路後就折返經溫思勞街出漆咸道北,
歐化起跟返215X返廣田

咁樣條線用五架車已經做到,
又唔洗塞呢度版友最討厭嘅死亡交叉,
又做到紅磡特快返觀塘,
仲可以幫215X清客(當尖沙咀塞死時)
ENS529 發表於 2023-3-11 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
咖喱 發表於 2023-3-11 21:44
根本就係
快條隧道仔咁大把, 正線都唔係慢太多
真係半全日嘅話, 15 就會減到不似人型

係就將16嗰幾架平田特車轉咗做16X先啦,
不過到時盞又有人話加價反對...
li1872903 發表於 2023-3-11 23:41 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-3-11 23:10
就算改咗 興田康華苑都仲有4飛16 296C 793 795X
仲可以繼續去德田搭返16X
咁都要同啟田爭 唔覺得食相難睇? ...

咩叫同啟田爭?16X由頭到尾都冇服務過啟田道將原有服務削減仲話同人爭 你叫其他版友黎評下理咁做講唔講得通?我夠可以話叫啟田人行上德田坐16X 啟田仲有地鐵紅van可以揀 到底邊個食相難睇?

KW2523 發表於 2023-3-12 01:57 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2023-3-11 23:41
咩叫同啟田爭?16X由頭到尾都冇服務過啟田道將原有服務削減仲話同人爭 你叫其他版友黎評下理咁做講唔講得 ...

如果拎走咗 行出德田200幾米嘅事 搭603又係咁行 落將轉又係咁行
咁其實抽走完都極大機會照搭唔駛落鐵
反而啟田係有可能爭到新客嘅地方
但係你就叫啟田行700米上德田 而唔係興田行250米落德田
興田邨係咪寧舍尊貴過人?

當然九巴冇提過改線嘅時候, 16X從來都唔係啟田野
但係咁改就好過16X現走線加時
又唔快得去邊, 又冇幾多唔係本身搭緊16既新客
成件事冇著數
同埋有既得利益唔代表乜都唔抽得
唔係嘅話成份RPP可以唔駛存在

KW2523 發表於 2023-3-12 02:45 | 顯示全部樓層
ne2059 發表於 2023-3-11 19:22
5C下繁開唔到車都唔係觀塘延線同屯馬後既事,至於5X半全日係比馬狗話影響37m客量反對咗 ...

馬生仲好似block埋89A同302回程
權力真係大

似乎小巴只要肯嘈就可以為所欲為
10598C 發表於 2023-3-12 02:57 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-3-11 23:00
點解唔係興田之後落啓田道停藍田分科診所再上繞道咪皆大歡喜

就係等緊你衝出來
正常人都知道只會係興田啟田之間二選一,計服務人口一定係揀啟田
興田明明可以係德田上落;康華可以去隧道口搭車,好心食相就唔好咁難睇啦

都唔講邊啲人一日到黑淨係識雙重標準,猴住部 290 諗住幾時零補償拉走部車,改行經自己樓下
結果而家連 290E 都行第二到費事比人收過路費
li1872903 發表於 2023-3-12 07:19 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-3-12 02:57
就係等緊你衝出來
正常人都知道只會係興田啟田之間二選一,計服務人口一定係揀啟田
興田明明可以係德田 ...

點會只可以二揀一? 興田落藍田分科診所根本就可以做晒兩區同最快上到繞道 情況就好似之前88X尾站上繞道一樣有人上車 如果16X改行啟田道仲要停多四個站三支燈先上到繞道咁碧雲道不如坐返16做乜要坐16X比多個幾又冇快到?
10598C 發表於 2023-3-12 10:24 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-3-12 07:19
點會只可以二揀一? 興田落藍田分科診所根本就可以做晒兩區同最快上到繞道 情況就好似之前88X尾站上繞道 ...

你都幾好笑,一邊話 16X 兜啟田慢,一邊要 16X 過完興田後隔硬用多 5 分鐘兜個完全唔就腳嘅藍田分科診所,明明自己有齊將隧口同德田車可以搭,都要搶條 16X 兜到自己樓下
唔好意思,請問石門嘈左 87C 令 87D 減班未?新田圍嘈 80M 減班都無閣下咁難睇

除左食相難睇至極,真係唔知點樣形容呢種左擁右抱、貪得無厭,為一己之慾歪理盡出、旁言聳聽嘅行為

ENS529 發表於 2023-3-12 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-3-12 02:45
馬生仲好似block埋89A同302回程
權力真係大

運輸署推無障礙運輸都已經搞咗成廿年都嚟,
但全港四千幾架小巴, 可以上到輪椅嘅就連十部都無...

另一邊廂專利巴士就要搞雙輪椅位開H線,
仲有啲同小巴重疊(尤其經過醫院診所)嘅蝕本線,
就仲要負社會責任, 減吓班都要比埋啲咩關注組插...

小巴無人唔開車就叫人體諒,
大巴欠人收車就吓吓大字報,
可見(部份)香港人真係幾樂於所謂嘅「鋤強扶弱」...
ATH1 發表於 2023-3-12 11:55 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-3-11 09:02
區議員都唔比15減車開15X, 係咁架啦!

要948加班唔好搵區議員呀!