hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴15X全日服務無左下文?
開啟左側

[問題] 九巴15X全日服務無左下文?

JX9097 發表於 2023-3-12 12:48 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2023-3-12 11:49
運輸署推無障礙運輸都已經搞咗成廿年都嚟,
但全港四千幾架小巴, 可以上到輪椅嘅就連十部都無...

呢度都有唔少板友撐小巴㗎
總之時間表寫2分鐘就當真係有車㗎喇
話知你實際開緊10分鐘,等你20分鐘
反正又唔使佢等
3ASV174 發表於 2023-3-12 13:16 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-3-12 12:48
呢度都有唔少板友撐小巴㗎
總之時間表寫2分鐘就當真係有車㗎喇
話知你實際開緊10分鐘,等你20分鐘

你返去將軍澳 post 圍爐啦不如你啲街坊只撐小巴打爆 102 都唔搭 98B 唔係我地逼佢架

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2023-3-12 13:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-3-11 22:51
5X 15X當初佢諗得太好
睇佢屯馬通左瘋狂減班就知佢得個減字

又咁講
15X 當初開辦原意只係幫 215x 繁時完全飛曲街,如果唔係因為 215x 俾曲街耽誤都唔會有 15x
當年未有 15x 時 215x 隔班飛曲街,飛曲街嗰班未到觀塘已經打爆創紀九萬幾人上唔到車,正常班次就坐唔滿,非常唔理想

以為自己可以同屯馬線打就太不自量力啦
唔係鍾唔鍾意搭巴士問題,而係土瓜灣紅磡居民忍左世運迴旋處同死亡交叉好多年
你叫佢搭 Uber 佢都可能要諗下先
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2023-3-12 13:21 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-3-12 13:16
你返去將軍澳 post 圍爐啦不如

小巴班次飄忽,ETA廢係全港性嘅問題喎你不如唔好對號入座好過啦
tommy14D 發表於 2023-3-12 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-3-12 13:20
又咁講
15X 當初開辦原意只係幫 215x 繁時完全飛曲街,如果唔係因為 215x 俾曲街耽誤都唔會有 15x
當年未 ...

15X半全日係咪想令215X全日飛曲街?
li1872903 發表於 2023-3-12 19:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-3-12 10:24
你都幾好笑,一邊話 16X 兜啟田慢,一邊要 16X 過完興田後隔硬用多 5 分鐘兜個完全唔就腳嘅藍田分科診所, ...

原來維持原來行車路線叫做搶,你真係好好笑
咁98C過左寶林直上隧道都冇問題啦,你行落寶林坐咪得囉,到時唔好話山下人搶左條98C

kay 發表於 2023-3-12 19:10 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-3-12 13:20
又咁講
當年未 ...

紅土問題係輪住重建
MTR搶一堆客
重建又要人搬走又少一堆客
仲要拆左樓唔係即刻起返比你
起完班新居民可能都係搭MTR

世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2023-3-12 21:33 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2023-3-12 19:05
原來維持原來行車路線叫做搶,你真係好好笑
咁98C過左寶林直上隧道都冇問題啦,你行落寶林坐咪得囉,到時 ...

係呀所以無改 16 走線囉,你樓下個站嘅 16 減班而已,一來唔係無服務,二來你可以去德田同隧道口搭 16X 296C 793 795X
呢啲都要反,咪叫貪得無厭囉

未計有人前言不對後語諗住轉移視線扮唔記得,甚至邏輯混亂到攞完全無可比性嘅 98C 黎比較
唔好意思,「全日 16X」呢樣服務從來不存在,即係 16X 延長服務時間嘅時候,除左原有幾班車外,規劃角度係無義務照顧興田
何況 16X 全日後仍然服務到閣下
反之你係選擇已經少嘅康翠攞走埋唯一比較快出到旺角嘅 98C,根本難聽過粗口

當你以為 98C 可以做回馬槍,唔好意思閣下只係展現緊你類比能力有幾多進步空間
你叫署方整一條可以好似興田落轉車站咁方便嘅通道先算啦

再問多你一次,石門反對 87C 開辦令 87D 減班未?粉嶺南反對 270E 開辦令 270A 減班未?
睇黎閣下參透 RDP 嘅能力有待進步
Toz 發表於 2023-3-13 00:16 | 顯示全部樓層

del
Toz 發表於 2023-3-13 00:18 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-3-12 15:03
15X半全日係咪想令215X全日飛曲街?

非繁215X無乜理由飛走曲街
15X除非上東九龍走廊,唔係起碼慢215X 10分鐘,仲要疏車