電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

[分享] 香港駕駛學院‧金牌路路通遊車河記(Corolla篇) 看全部

上個月,小弟打算報香港駕駛學院的防衛駕駛課程,
在本人以前的教車師傅的推銷下,我就報了六堂路路通,
看看小弟有什麼平日常犯的駕駛毛病需要改善。

由於我一向都極少駕駛日本車(學車用M-Benz Vito,平時都是楂歐洲車)
所以就選擇了豐田Corolla作為金牌路路通頭幾堂的用車。

今次的掛牌車:駕院838號(LV4454),豐田Corolla自動波

攝於清水灣布袋澳

首先上了大帽山

之後去行安達臣道,師傅仲話呢條路唔好行

去了飛鵝山

之後去龍蝦灣路,師傅話未去過,就帶佢入去一轉

行完就落去坑口永隆路(小棕林海灘)

駛上飛鵝山前,師傅同我講唔夠時間得返45分鐘驚過鐘,不過我話20分鐘內一定落得返彩雲,
師傅就比我上,飛鵝山道費事比驚師傅話,所以keep住40-50km/h咁上,落扎山道就開快d,
最快開到65km/h,結果最後20分鐘行完飛鵝山一圈落到彩雲,當然師傅又話我唔好開咁快。

開住架Corolla,頭幾堂極之唔慣,打燈經常撥錯去左邊的水潑制(楂開Benz,用慣左制打燈 )
油門比平時楂開的車輕,成日唔覺唔覺就踩到超速,所以在路路通其間師傅經常叫我「收啦, 收啦!」
例別是在布袋澳出清水灣的一段大坳門路,唔覺唔覺踩到85km/h,經常超速的壞習慣我真係要改善一下
當然其他駕駛技巧同常犯毛病(eg:跟車貼,油門控制差,過彎快同浪),看來都要著手改善

歡迎交流及分享心得

Advertisement

推薦文章:
2022年交通要聞回顧
九巴向運輸署申請加強96服務及開辦康城來往港島巴士線
城巴向運輸署建議將790及795號線提升為全日服務
大埔富蝶邨至尖東麼地道新線
珀麗灣將引入比亞迪 B12A 電巴
上層設倒頭位同設雙輪椅位嘅 E6X (連內籠相片)
九巴Voith E6M出牌消息
青富苑路線由九巴中標
40部Wright車身V6X最終分配
九巴招標改裝兩輛巴士至開蓬巴士
東鐵平日特車時間表 (2023年1月9日起生效)
[回顧] 26/11/2021 九巴派出雙層巴士 (E6M) 於大帽山試路

其實我有樣0野好佩服0既
係呢個HKSM阿sir 又會願意落車影相...
因為以往我去金牌0個陣全程都只係掛住開車泊位
(可能係因為新手牌就去報金牌啦...)

以我所知
防衛駕駛比較傾向「救車」一類 即係甩尾推頭處理、天雨路滑失控處理
反而金牌就會真係俾架車你舞再由師傅加以指導 當然要舞得安全啦
其實超速、跟車太貼可以話係駕駛者常犯毛病
尤其香港好多路面都係限50kph 而現時路面車輛「一般車速」少講都過60kph情況下
(而家0既車重馬力比同以前0的老爺車點比...)

PS 當年我三叔叫我「試開」佢架Cefiro(舊款)
我都知自己能力去到邊 (差到無朋友... 因為學車0個陣一路都係手波再手波
對油門控制0既概念就係落腳加速 縮腳減速 無諗braking)
樓主手車都應該幾掂,
唔似係好新既新牌仔,
仲會帶師傅去佢未去過既地方,
好似自己租車練抵d喎.

Cefiro(舊款)呀,
係咪A31有turbo架??

• 4# oman
你個課程幾$$?

一日上晒九龍同新界最高處! 正

搵日我自己行下你去過o既路先!
安達臣道, 龍蝦灣路, 坑口永隆路 我未去過

引用: 原帖由 KV9033 於 2008-12-20 01:28 發表
Cefiro(舊款)呀,
係咪A31有turbo架??

3.0 V6 車尾又扁又矮0個隻

金牌路路通 分兩小時同四小時
如果報新界(小瀝源)四小時課程就真係夠到處走
(遊埋過海都仲得 所有隧道費「用者自付」)
我無記錯好似一個course就四小時 你拆又得唔拆又得 (我當時係拆0既)
收費我記得之前問過大約千四...
幾好喎。想當年我報金牌路路通,行埋好行貨的路,將軍澳去西沙公路咋。
樓主的行程是由師傅直接在起點接人嗎? 其實是否智專路路通來的?
上述行程用左幾多堂幾多時間?

引用: 原帖由 JZ3968 於 2008-12-20 11:41 發表
樓主的行程是由師傅直接在起點接人嗎? 其實是否智專路路通來的?
上述行程用左幾多堂幾多時間?

只是普通的金牌路路通來的,
我要去沙田駕院同師傅會合取車出發,
上述行程用了兩堂共四小時半。

引用: 原帖由 oman 於 2008-12-20 01:53 發表
你個課程幾$$?

我都唔太記得,大約$1,100/堂,每堂包含三節共2小時15分。
我考牌合格之後都報左一堂咁大把(冇水冇計喇)
不過近期事忙
同師父約左農曆年之後先至上

推薦文章:

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路