hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 買車小問題
開啟左側

買車小問題

norrislaw 發表於 2005-8-22 18:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屋企人打算買新車, 並且偏向會買豐田造既7人車,所以我搜集左幾款型號, 希望大家可以從以下幾點俾小小意見:-

1. 舒適度
2. 可靠度
3. 維修保養
4. 成本

車型: ALPHARD, PREVIA, PICNIC

萬分感謝!
letchan 發表於 2005-8-22 19:32 | 顯示全部樓層
我相信這是你budget的問題。
三款車,三個不同class
 樓主| norrislaw 發表於 2005-8-22 22:04 | 顯示全部樓層
[ref=347227]letchan[/ref]  在 2005-8-22 07:32 PM 發表:

我相信這是你budget的問題。
三款車,三個不同class

或者我再講多小小啦, budget 唔係一個主要因素
最重要係實用同埋維修成本輕(同埋成日都會載多過5個人)

若果我用另一方式去問, 大家可不可以分開列出這3款車的 + 同 - 呢?

thanks!
NEO_962 發表於 2005-8-22 23:27 | 顯示全部樓層

實用咪PICNIC囉...2000c.c.香港就乜都夠用架啦...好處:細食

ALPHARD真係要返大陸先有3000c.c.v6既需要除非樓主真係好有錢啦...好處:一味夠豪華同快,中港兩面行就既岩佢r

PREVIA就係2400C.C...界乎兩者之間好處:岩岩好...唔係太大食,返大陸尚可啦...

我個人就建議樓主買PREVIA囉...Q1-4都係中等(以呢3部MPV作比較既話)

成本就PICNIC最低既...油價高企嘛
ASV66 發表於 2005-8-22 23:55 | 顯示全部樓層
或者小弟試下解答:

1. ALPHARD--
ALPHARD屬於大型MPV, 設備同舒適程度都係3部車之中最高, 電油版本採用3000c.c.引擎, 馬力220匹, 價錢大約40-50萬; 而ALPHARD HYBRID因為係雙動能車(電油+電力), 採用2400c.c.引擎+電力推動, 馬力同普通版差唔多, 但比較慳油同環保;

2. PREVIA--
原版係ESTIMA, 但行貨則叫PREVIA; 現時市面有售既ESTIMA通常都係3.0, PREVIA就用2.4引擎, 好多車主或者用家都話2.4動力"不過不失", 但坐滿人就爭少少, 而且設備較齋, 尤其中排座位既所謂腳墊真係得啖笑! 所以普遍買家都揀ESTIMA L;

3. PICNIC--
3部車之中空間最少一部, 我老友而家正楂緊早期版, 可能係動力不足既關係, 耗油量竟然同我架LUCIDA比有過之而無不及! 而且後排位較窄, 我呢個6尺高佬坐完都嗌救命! 更加頂唔順既就係部車竟然冇水溫錶! 只係以一個"溫度計"形燈號指示!

所以, 小弟覺得PICNIC只適合一D有小朋友未成長而又有需要車外父外母既人, 做公司車或者要傾生意又或者全成人做乘客就一定唔岩使!

以上3部車既條件計算, 小弟既選擇會係ESTIMA L, 皆因ALPHARD太豪, 好似"病鼠"咁唔係任何場合都岩用, PICNIC又太細, PREVIA岩岩好, 但2.4引擎又唔多夠力, 所以ESTIMA L先至係我杯茶.
lee329 發表於 2005-8-23 00:02 | 顯示全部樓層
[ref=347503]NEO_962[/ref]  在 2005-8-22 11:27 PM 發表:

實用咪PICNIC囉...2000c.c.香港就乜都夠用架啦...好處:細食

ALPHARD真係要返大陸先有3000c.c.v6既需要除非樓主真係好有錢啦...好處:一味夠豪華同快,中港兩面行就既岩佢r

PREVIA就係2400C.C...界乎兩者之間好 ...

兄台既分析好正,而剛剛小弟有個朋友想買架1500cc以下既七人車,所以想搭單向閣下討教一下.....
豐田既SIENTA同SPACIO呢兩款1500cc七人車同上面3種既性能比較?
仲有可唔可以講下呢下面呢四款1300-1500cc既七人車性能呀?
大發ATRAI 7
本田MOBILIO
日產CUBE
鈴木EVERY

非常感謝解答!!!
ASV66 發表於 2005-8-23 00:23 | 顯示全部樓層

[ref=347551]lee329[/ref]  在 2005-8-23 00:02 發表:

兄台既分析好正,而剛剛小弟有個朋友想買架1500cc以下既七人車,所以想搭單向閣下討教一下.....
豐田既SIENTA同SPACIO呢兩款1500cc七人車同上面3種既性能比較?
仲有可唔可以講下呢下面呢四款1300-1500cc既七人 ...

SPACIO係1.8黎喎? 仲唔係7人車添!

ATRAI 7同EVERY係VAN款, 要坐O係ENGINE上面, 架車行得耐PAT PAT會受難, 尤其係男士, 可能會變無......

而MOBILIO同SIENTA小弟冇試過, 但係我有個舊同事半年前曾經考慮過, 佢話SIENTA空間比較合理, 後排坐位都唔算窄, 值得考慮.

如果唔係太講求空間或者牌費問題, 點解冇人考慮MAZDA 5既? 唔通真係"名牌主義"作祟?
ASV66 發表於 2005-8-23 00:26 | 顯示全部樓層
呀! 唔記得講, 如果揀得1.3-1.5七人車黎用, 最好作出心理準備, 因為呢個容積既引擎愛黎推動架普通既私家車都唔係太夠, 何況係架7人車......
hkbw 發表於 2005-8-23 09:38 | 顯示全部樓層
[ref=347589]ASV66[/ref]  在 2005-8-23 00:26 發表:

呀! 唔記得講, 如果揀得1.3-1.5七人車黎用, 最好作出心理準備, 因為呢個容積既引擎愛黎推動架普通既私家車都唔係太夠, 何況係架7人車......

小弟的姨丈係用ATRAI 7  手波當VAN仔用, 假日時都成日要揹七個人...
部車的動力就只可以用剛好足夠來形容...成日要扯到好盡.
但隔熱能力, 耐用性就真係一流...行左十幾廿萬公里, 隨左消耗品之外, 乜都
唔駛換...CAM帶等都唔駛..事關呢部車仔係用鏈的...

不過乘坐舒適性就一般, 事關個原廠避震就SET得好硬好硬的..
殺雞焉用牛刀?!
ASV66 發表於 2005-8-23 09:40 | 顯示全部樓層

[ref=347503]NEO_962[/ref]  在 2005-8-22 23:27 發表:

PREVIA就係2400C.C...界乎兩者之間好 ...

Pls remember, 細c.c.=/=細食!