hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 公司的新舊HIACE
開啟左側

公司的新舊HIACE

ad63 發表於 2005-10-8 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 舊HIACE 2.8 -> 已賣
2.新HIACE 3.0

新個部在藍地買.. #;oD #:-*
volvo dafa
arhang2001 發表於 2005-10-8 21:11 | 顯示全部樓層
你仲有係果度做?
藍地嘉X出名賣鬼野,部野買左幾錢?
 樓主| ad63 發表於 2005-10-8 21:44 | 顯示全部樓層
[ref=388522]arhang2001[/ref]  在 2005-10-8 09:11 PM 發表:

你仲有係果度做?
藍地嘉X出名賣鬼野,部野買左幾錢?

上星期回巢...
部野買左3-4星期..約$10X,XXX #;D
volvo dafa
FX8173 發表於 2005-10-9 00:18 | 顯示全部樓層

[ref=388573]ad63[/ref]  在 2005-10-8 09:44 PM 發表:

上星期回巢...
部野買左3-4星期..約$10X,XXX #;D

過十萬?﹗唔係o卦?﹗ 03 年車?﹗
呢款o既 01 年車都係 $80K 左右﹗如果係 98 年千禧頭o既豪華版友包圍同乙種籠可以做到 $120K 左右o忝呀﹗您呢架千禧頭普通版如果係 02 年或以前o既車的話,賣十萬幾,偏貴喎…

我親戚早排先賣o左架 98 年千禧頭普通版,都係六萬……(佢轉 200 系新 HIACE)

[ Last edited by FX8173 on 2005-10-9 at 00:19 ]
 樓主| ad63 發表於 2005-10-9 10:01 | 顯示全部樓層
[ref=388780]FX8173[/ref]  在 2005-10-9 12:18 AM 發表:

呢款o既 01 年車都係 $80K 左右﹗如果係 98 年千禧頭o既豪華版友包圍同乙種籠可以做到 $120K 左右o忝呀﹗您呢架千禧頭普通版如果係 02 年或以前o既車的話,賣十萬幾,偏貴 ...

係99年車!
係呀..去藍地買一定貴..我公司個老細俾人坤左... #:-*
我地打工的一定冇聲出... #:-zzz
volvo dafa
arhang2001 發表於 2005-10-9 13:22 | 顯示全部樓層
[ref=388780]FX8173[/ref]  在 2005-10-9 12:18 AM 發表:

呢款o既 01 年車都係 $80K 左右﹗如果係 98 年千禧頭o既豪華版友包圍同乙種籠可以做到 $120K 左右o忝呀﹗您呢架千禧頭普通版如果係 02 年或以前o既車的話,賣十萬幾,偏貴 ...

01年賣八萬?98年全齊豪華版賣12萬?你條數點計出黎架?
貴的話甲種朱古力籠仲貴得多喎。

仲有就係原裝千禧版同普通版只係差個頭,點會有千禧普通版?

基本上hiace 條數就係一年加一萬,
04年車而家開14萬,咁03年就係13萬,
餘此類推,去到93年車賣二萬多三萬,
可以話近幾年個價都冇點跌過,就算
個別車輛狀況不一或賣家急賣,都唔
會差多過一萬。所以04年可以賣十三萬,
十四萬五亦得,視乎個別的情況。

雖則話Hiace多豪華option,但私讓賣車一定唔
會計option 價落去,就算你全齊豪華籠千禧
電鏡AZ包圍電索大玻璃門落晒落去都好,
呢度條數點都多過二萬五,但賣家最多最多
可以開多一萬至萬五,再多d盞俾人話
混吉。

始終HIACE 市面上有太多,架架都唔同用途,
跑台一年行五萬又有,一年行一萬幾千又有,
公司車唔鋪木板車濕貨落地盤就更加唔使講,
遇著果D好似勤力德既JD牌99年車,
五萬都唔會有人要啦,但唔排除有D車行專執
D五癆七傷既返去執靚個樣就用市價平少少賣,
所以真係老實講,買HIACE好野唔會平,平野
唔會好。

今年二月我就賣左部98年二點八比合誠,
架車狀況唔錯,無野要整,TRADE IN 收我七萬五,
同私讓差不多;有個朋友就差唔多時間賣左
部01車,部車原本係齋版,但換左正廠千禧頭料,
千禧尾門,AZ包圍尾翼,儲風批,OZ 鈴,千禧鏡加指揮
燈,急放賣左十萬,但架車就冇忽好肉,全車頭中
尾全部撞過(AZ千禧頭之前係98豪華頭,尾門又係
撞左先換大玻璃),擋風玻璃下既冷氣口見到一劃劃
花痕,無錯十萬係平,但如果我知個底就一定唔會買囉。

仲有一個朋友,剛剛七月起石崗德X買左部99齋版,
都要十萬零八,但間車行就我地個個都信得過,起果度
買車好少會唔滿意,我賣左果架98年二點八(03年買9萬3)
就買左差不多兩年都冇大問題要整囉。佢果度D車係
貴,但貴得黎有信心,唔會好似藍地咁樣,又貴又賣埋晒D
鬼野同埋話就話三個月保養,實際係賣左就話知你。

最後講講,渣過幾部98年同99年既3.0,普遍都覺得表現唔好,
大食無力仲要唔夠冷氣,2.8都好過佢地。
如果要買3.0的話,最好都係買01,02或04年,03年車就有朋友
渣兩年渣死左副偈。

[ Last edited by arhang2001 on 2005-10-9 at 13:26 ]
arhang2001 發表於 2005-10-9 13:23 | 顯示全部樓層

[ref=389003]ad63[/ref]  在 2005-10-9 10:01 AM 發表:

係99年車!
係呀..去藍地買一定貴..我公司個老細俾人坤左... #:-*
我地打工的一定冇聲出... #:-zzz

你老細就免提啦。

99年車如果靚的話賣十萬左右都可以既,
但最緊要靚。
FX8173 發表於 2005-10-9 17:40 | 顯示全部樓層
[ref=389112]arhang2001[/ref]  在 2005-10-9 01:22 PM 發表:

01年賣八萬?98年全齊豪華版賣12萬?你條數點計出黎架?
貴的話甲種朱古力籠仲貴得多喎。

仲有就係原裝千禧版同普通版只係差個頭,點會有千禧普通版?

基本上hiace 條數就係一年加一萬,
04年車而家開 ...

個價睇您問邊度o者,佢講緊藍地價,一定貴D,但係佢果架九八、九九年車成十萬就真係貴o左﹗如果落德信果D買,就唔使咁貴﹗出面私讓的話就更加無得講,仲平成節o忝啦﹗
arhang2001 發表於 2005-10-9 19:19 | 顯示全部樓層
我剛才就係話有個朋友起德信買左部99,
都要十萬零八,基本上同藍地嘉輪差唔多,
但我對德信有d信心。

私讓果d,都係果句,睇架車咩狀況啦,
Hiace始終係商用車,每架狀態都可以非常唔同。
FX8173 發表於 2005-10-9 23:37 | 顯示全部樓層

[ref=389302]arhang2001[/ref]  在 2005-10-9 07:19 PM 發表:
我剛才就係話有個朋友起德信買左部99,
都要十萬零八,基本上同藍地嘉輪差唔多,
但我對德信有d信心。

私讓果d,都係果句,睇架車咩狀況啦,
Hiace始終係商用車,每架狀態都可以非常唔同。

我都咁話,如果係嘉倫貨灣城同德信俾我揀,我都揀去德信﹗

講開二手 HIACE﹗土瓜灣功學社呢期有一架93年車放,佢o地收車後自家改o左車頭龍門架,裝o左千禧頭,加o左成套 AZ 包圍,全車翻新內籠 (乙種),同埋改o左新款尾封窗,唔記得賣六萬定八萬﹗有朋友曾經試過果架車,發覺副偈好唔得,完全無力…