hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 暢談自家車(夏日)---豐田Corolla (AE100)篇
開啟左側

暢談自家車(夏日)---豐田Corolla (AE100)篇

hkbw 發表於 2005-10-24 09:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第二篇文就當然要講一講小弟至愛之車, AE100.
三月回港時, 一下了機就把它拿來玩玩…
雖然部車就是小弟家人按小弟之要求要買, 但因為小弟當年尚未有車牌,
車子買回來年多, 小弟一直也未曾駕駛過….

復活節假期雖然只得二十一日, 但因為家中另一輛車行駛時屢次出現雜聲,
因此整個假期小弟也是駕駛AE100居多. 復活節時的AE100, 真的非常好力,
煞車系統亦非常靈敏.

同樣地, 小弟亦是要到暑假才能與這部AE100有更深入的了解. 七月小弟回港
前, 母親剛把AE100的cam帶皮帶等更換了, 冷氣等亦有多少要執修一下, 前後
盛惠$4000大元. 和大發Charade不同, 坐在較低矮的駕駛席, 總會令小弟的右
腳放輕一點. 燈位起步沒有如大發Charade般爆炸的表現, 但勝在轉波順暢,
速度在2000轉至3000轉之間爬升得很快, 扭力充足.

上山方面, AE100的加速力著實不弱, 但顯然沒有像Charade般好力, 但仍能
以三波三千幾轉以70km/h或以上, 於新清水灣路, 由彩雲走上順利, 比很多
同級車要快, 但在中午酷熱環境下, 車子顯然沒有那麼好力, 晚上涼快時, 情
況就截然不同....…..

入彎方面, 由於重心較低之故, 其入彎速度可以十分之高….試過於四周無車
無人的環境下以50km/h左轉一90度角彎位, 車子的循跡性不俗, 車子的車胎也
未到極限…

四幅式軑盤...

一隻手也能輕易駕馭, 軑盤輕重得宜, 無論是公路入彎, 還是泊
車大動作扭軑, 都非常輕鬆….

不過一負重過路肩, 有時少不免會令泥擋和路面 “親熱”一番. 車廂方面, 後座
空間非常充裕, 坐下5人也不算甚麼, 負重行車子了要少心路面起伏外, 入彎
煞車以致操控也沒有多大影響. 尾箱容量更是令人喜出望外.

高速巡航方面, AE100更可以比得上兩公升級別的車種. 110km/h下, 沒有多大
風噪, 路噪也不大, 穩定性非常高.

泊車方面, 要顧的地方不算多, 但總是沒有像Charade般靈活…但其電摺鏡卻
方便小弟不少…不過收音機天線是另一樣要顧及的地方….入車場最好收埋….

九月初, 部車被拿去年驗. 冷氣系統檢查過, 換了多少零件, 加上Brake Disc,
加加埋埋, 又二千幾...算啦..希望今年攪左咁多之後, 出年會唔駛整咁多啦...

好...又是去相的時候...

上手車主已經在車引擎室加了隔音綿....
外觀...

年前整電窗時一攝...

九月驗車整錶板時一攝..

估唔到後面係d咁既野...
歡迎討論.
殺雞焉用牛刀?!
Dolphin 發表於 2005-10-24 13:55 | 顯示全部樓層
哈哈, 又係我搭訕既時侯~

我以前都有部Corolla, 不過係AE110 1500cc. 都楂左五年囉~
我覺得部車高速巡航時算係會幾飄果種, 因為車輕軑又輕,
避震亦太軟, 行到120亦已經覺得部車沒有太多餘力要再加速了.
現在楂一部更大cc的, 就沒有這種感覺, 這便是cc的分別吧.

要發揮到 110 的性能, 一定要識用OD on/off制~
simon12 發表於 2005-10-24 14:02 | 顯示全部樓層
[ref=401790]hkbw[/ref]  在 2005-10-24 09:45 AM 發表:

第二篇文就當然要講一講小弟至愛之車, AE100.
三月回港時, 一下了機就把它拿來玩玩…
雖然部車就是小弟家人按小弟之要求要買, 但因為小弟當年尚未有車牌,
車子買回來年多, 小弟一直也未曾駕駛過….

復活節 ...

請問此車是用手波還是自動波?
arhang2001 發表於 2005-10-24 14:12 | 顯示全部樓層

以前從行人路坐上屋企的100,係要跌落去先坐到的。
 樓主| hkbw 發表於 2005-10-24 19:56 | 顯示全部樓層
[ref=401900]Dolphin[/ref]  在 2005-10-24 13:55 發表:

哈哈, 又係我搭訕既時侯~

我以前都有部Corolla, 不過係AE110 1500cc. 都楂左五年囉~
我覺得部車高速巡航時算係會幾飄果種, 因為車輕軑又輕,
避震亦太軟, 行到120亦已經覺得部車沒有太多餘力要再加速了.
現在楂一部更大cc的, 就沒有這種感覺, 這便是cc的分別吧.

要發揮到 110 的性能, 一定要識用OD on/off制~  

我家以前有部AE92, 個次我媽唔睇錶板冇睇車速係北大嶼山飛到成
130km/h都好似仲有得去...不過部車之後有點震, 所以佢先識睇睇個錶板,
發覺自己超左速...(唔好學呀...)

之前小弟駕部100仔行北大嶼山, 坐四個, 極重行李, 一唔少心就會過110km/h.
就算有次送完姑媽機, 兩個人(計埋我..)坐部100仔出返來市區, 係110km/h
時都仲好穩定....

用任何千五車, 就算二千cc車, 你唔識用OD波一定慢過人兼冇咁好力...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2005-10-24 19:58 | 顯示全部樓層
[ref=401906]simon12[/ref]  在 2005-10-24 14:02 發表:

請問此車是用手波還是自動波?

第一張錶板相都有提示的了..
呢部係自動波車...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2005-10-24 20:00 | 顯示全部樓層

[ref=401910]arhang2001[/ref]  在 2005-10-24 14:12 發表:

以前從行人路坐上屋企的100,係要跌落去先坐到的。

呢樣又係wo...
小弟家中另一部車, 大發Charade都冇呢個問題, 但部100仔就有...
我有個朋友, 係暑假時都話過呢個問題...有兩次佢要著裙, 佢就叫
我睇下有冇辦法方便下佢....
結果一次我出左部大發Charade, 一次我俾左個坐墊佢....
不過部100仔過彎就真係定好多...
殺雞焉用牛刀?!
Dolphin 發表於 2005-10-24 22:05 | 顯示全部樓層
[ref=402115]hkbw[/ref]  在 2005-10-24 07:56 PM 發表:
用任何千五車, 就算二千cc車, 你唔識用OD波一定慢過人兼冇咁好力...

呢樣就要睇下個波箱夠唔夠聰明啦~

110 個波箱沒有學習模式的,不論大腳或細腳油,好快就轉到三波,
去到70就行直結四波 OD, 慳油但加速力弱.有些車的波箱是有學習
模式的,能因應油門深度判斷是否維持sport mode行駛,會在引擎較高
轉才轉波, 令加速力更強.在下斜時亦可因應制動動作自行決定拖波.

所以我說特別是110, 懂得用OD on/off可發揮更高性能, 尤其是110波箱
運作簡單,很容易估到佢想點,再加埋司機既配合就perfect~

p.s. 小弟絕非尊家,有錯歡迎指正~

[ Last edited by Dolphin on 2005-10-24 at 22:12 ]
 樓主| hkbw 發表於 2005-10-25 01:45 | 顯示全部樓層
[ref=402262]Dolphin[/ref]  在 2005-10-24 22:05 發表:
呢樣就要睇下個波箱夠唔夠聰明啦~

110 個波箱沒有學習模式的,不論大腳或細腳油,好快就轉到三波,
去到70就行直結四波 OD, 慳油但加速力弱.有些車的波箱是有學習
模式的,能因應油門深度判斷是否維持sport mode行駛,會在引擎較高
轉才轉波, 令加速力更強.在下斜時亦可因應制動動作自行決定拖波.

所以我說特別是110, 懂得用OD on/off可發揮更高性能, 尤其是110波箱
運作簡單,很容易估到佢想點,再加埋司機既配合就perfect~

p.s. 小弟絕非尊家,有錯歡迎指正~

即使係AE92, AE100, 都真係好快就轉到三波, 但小弟部AE100就好D,
會拉長個一波, 之後如果我繼續深油門去的話, 二三波都會係三千轉左右
好好力咁去...KEEP著都可以三波中轉數去到80km/h...
試過三波4000未到已經指著100km/h...

相比之下, 部大發個波箱就聰明d, 唯獨係一轉二輕油門時部車會好慢...
但就大油同輕油, 波箱+引擎的表現就有好大分別...

其實只要用耐d部車, 就已經可以同部車好match....
講下講下, 好掛著部車tim...
殺雞焉用牛刀?!
lee329 發表於 2005-10-25 12:12 | 顯示全部樓層

[ref=402119]hkbw[/ref]  在 2005-10-24 08:00 PM 發表:

呢樣又係wo...
小弟家中另一部車, 大發Charade都冇呢個問題, 但部100仔就有...
我有個朋友, 係暑假時都話過呢個問題...有兩次佢要著裙, 佢就叫
我睇下有冇辦法方便下佢....
結果一次我出左部大發Charade, ...

著裙有咩問題???#:-[
小弟女友以前時時都著短裙坐/渣100仔...