hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 呢架的士你敢唔敢坐?
開啟左側

呢架的士你敢唔敢坐?

brian 發表於 2005-10-27 00:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日路過一攝… 架車停在路邊等客中…
個車尾撞成咁都照出街載客… 俾你揀你會唔會上車?

ps: 昨晚見過一部的士o係青衣翠怡迴旋處同架小巴撞,
都係呢個位凹o左,可能係同一架。

JN6854 發表於 2005-10-27 00:05 | 顯示全部樓層
印象中早幾日同朋友見過一架右車頭角位撞到變形0既的士
仍然0係街度行走中...(爆頭燈, 頭蓋"右邊凸起成 ^ 形")
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
6008-JU1220 發表於 2005-10-27 00:10 | 顯示全部樓層
撞得唔算太勁....
搭佢左一定敢.....
影響唔到行車就ok...
Bridgestone Potenza RE55S
arhang2001 發表於 2005-10-27 00:27 | 顯示全部樓層

咁佢都夠膽出街仲要載客,
真係唔驚俾差人叔叔拖車架喎。
art0925 發表於 2005-10-27 08:41 | 顯示全部樓層
It looks like a minor accident thought, and guess what, you have to schedule a day to get it fix, but at the mean time, where can they get a replacment vehicle.  especially, if that's a single owner vehicle, then it's hard for them to lose business for a few days.  As you know, HK taxi drivers doesn't earn alot, therefore they have to work hard.

[ref=404145]arhang2001[/ref]  在 2005-10-27 12:27 AM 發表:

咁佢都夠膽出街仲要載客,
真係唔驚俾差人叔叔拖車架喎。
Dat of Seattle
arhang2001 發表於 2005-10-27 13:24 | 顯示全部樓層
[ref=404350]art0925[/ref]  在 2005-10-27 08:41 AM 發表:

It looks like a minor accident thought, and guess what, you have to schedule a day to get it fix, but at the mean time, where can they get a replacment vehicle.  especially, if that's a single owne ...

佢地撞左車冇工開係一件事,但係一架車咁樣係街上面行影響道路安全,
呢個就係事實。第一,佢冇左一邊尾燈,第二,佢條尾泵把亞sir可以話
佢行行下甩落黎,影響道路安全,真係亞sir一見到,唔使講,即刻出紙
俾你驗車,到時就真係冇工開啦,更何況呢架係一日大部份時間都在路
面上既的士?如果有人有心"陰"架的士,專登撞埋去冇爛果邊車尾,然後
同個官講話見唔到的士brake 燈著,先撞左埋去,你估個官會判邊個唔岩?
保險又會唔會賠?

我有次係獅子山壞車,職員警告我明知架車有問題的情況下,係隧道入
面行唔到的話,隧道公司係會告我既,雖然一般路面就唔會話告到上庭
咁嚴重,但俾人捉住既話,真係冇癮囉。

You have to schedule a day to get it fix.
呢部係一部大皇冠,唔係咩難整的車(仲要只係整車身),撞左的話,真係
全日廿四小時都會有車房幫你整,爭在個車主肯唔肯去。
我之前架hiace"硬"凹左車尾,都即日拎左去整,第二日就有得拎。
HY671 發表於 2005-10-27 14:31 | 顯示全部樓層

[ref=404350]art0925[/ref]  在 2005-10-27 08:41 AM 發表:

It looks like a minor accident thought, and guess what, you have to schedule a day to get it fix, but at the mean time, where can they get a replacment vehicle.  especially, if that's a single owne ...

但左尾燈罩已完全脫落,打燈都睇唔到係黃、紅定白燈,理論
上就抄硬牌。
永遠懷念MJ
homanbean 發表於 2005-10-27 15:38 | 顯示全部樓層
佢最少都換返個尾燈同泵把先啦
唔洗都好耐時間ja
換左呢兩樣野差人都唔會煩你啦
-   知足者自然常樂   -
fai 發表於 2005-10-27 16:03 | 顯示全部樓層
講開bumper脫落,有晚送人番屯門坐61X,行到深井對上條天橋,
快線路上有條bumper俾前面既車撞到飛起,後面一部七人車個車
咀就兜頭硬食,個司機仲因為受驚扭太急飄左去隔籬線(好彩冇
車),我地部巴士o係慢線都要收收以防萬一。

之後去到青龍頭見部七人車停左上警察用個d閱台位,司機正在
檢視傷勢。
[i]影像.從心[/i]
jorg 發表於 2005-10-27 17:06 | 顯示全部樓層

俾我實唔坐
如果架車坐坐下俾人撞多次的話
後果真係非常嚴重#]
警HKP察