hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 【當年小事】正直壯年的KCRC利蘭
開啟左側

[1990s] 【當年小事】正直壯年的KCRC利蘭

flpboris 發表於 2009-12-5 19:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

牌布始終好看
貼多些舊相,與好友分享
happykeroro 發表於 2009-12-5 19:34 | 顯示全部樓層
始終都係這一隻色最襯鐵蘭
之後果幾隻都係怪怪地咁
 樓主| flpboris 發表於 2009-12-5 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2009-12-5 19:34 發表
始終都係這一隻色最襯鐵蘭
之後果幾隻都係怪怪地咁

唔係試過兩隻色咩?
貼多些舊相,與好友分享
a396 發表於 2009-12-5 22:30 | 顯示全部樓層

原帖由 flpboris 於 2009-12-5 22:22 發表

唔係試過兩隻色咩?

#222, #225 - #232 果年配綠色同深藍版本o既,
自從 #233 - #239 紅配深藍o既版本出o左街之
後, 呢九架車同其餘未換色o既都跟住換囉.
獨派交通迷同政治學人
nickk 發表於 2009-12-7 20:43 | 顯示全部樓層
最記得當時大埔區係K17首先加冷的,當時住大元的我唔明點解"K12會冇新車"...
跟住過左幾個禮拜,終於加到落K12了,亦都係我第一次坐冷氣巴士,非常興奮!

到而家想起,九鐵巴士部係幾咁重視K17,當年利蘭新車又係K17行先,到近年E500新車又係K17行先...
kongisp 發表於 2009-12-9 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2009-12-7 20:43 發表
最記得當時大埔區係K17首先加冷的,當時住大元的我唔明點解"K12會冇新車"...
跟住過左幾個禮拜,終於加到落K12了,亦都係我第一次坐冷氣巴士,非常興奮!) Z6 Z* {9 E3 H5 y% Q
* O' O! i$ R8 I
到而家想起,九鐵巴士部係幾咁重視K17,當年利蘭新車又係K17行先,到近年E500新車又係K17行先.

你想講E500新車行K16?
亞空 發表於 2009-12-10 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kongisp 於 2009-12-9 23:25 發表

你想講E500新車行K16?

801首航係K17
cn2661_2d32 發表於 2009-12-10 02:30 | 顯示全部樓層
"細個住大埔,出九龍真係坐得70系的雞車.話就話喜歡雞車
但區內活動有鐵蘭坐都係好興奮的事,
批車又靜又跑得仲有冷氣.

同埋...當年見到ALEXANDER個藍色水牌成日覺得好似條朱古力.Snicker/MARS都係咁上下

呢隻色真係好classic到現在都唔老土.
當年一換左222隻試驗色,同東鐵試驗色一樣.超冇癮.
當年KCR又鬼咁有heart, 係東鐵列車上派左唔少CS係度做問卷問乘客對隻新色點睇.
我好記得我同個姐姐講發晒毛咁的藍綠色好核突.以前紅色靚好多.
點知無耐批巴士同列車好巧合真係變左紅色.但果隻藍色仲係赶唔走= =

細個亦好鐘意鐵巴堆MCW.因為每架都好新淨,把聲哇哇聲咁好高但好柔和.同市區的mcw比,
呢批係唔會打冷震的 加上當年新界天氣好涼,坐熱狗好舒服"
唉往事只能回味.咁又兩張幾野喇我.....
*以上全係回想當年,所以用當年的語氣口吻分享同埋細個以為鐵蘭係城巴幫佢買/管理
因為隻圓窗同大銀幕,倒後鏡等等規格都好似城巴
後來先知,同佢同規格的唔係城巴,而係中巴......中巴當年的確係用鐵巴的規格做基本來訂LA

cmkmichael 發表於 2009-12-10 09:35 | 顯示全部樓層
我都懷念緊佢地唔使用八達通搭車o個陣時,又唔駛錢,又有冷氣車搭,(冷氣車又少搭)
搭佢行K12時,一直行南運路一口氣過哂3組,又靜又舒服.
各位好!請列隊歡迎.....
Oliver_ME16 發表於 2009-12-14 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 亞空 於 2009-12-10 01:33 發表

801首航係K17

仲有plaxton豪都係首舫K17
我...