jpoon 發表於 2022-2-17 13:56

GD1570 發表於 2022-2-17 10:08
忽發其想:用高鐵運菜落香港又得唔得呢:lol
高鐵站有幾多部貨運升降機?

Kelvin15190 發表於 2022-2-17 14:07

jpoon 發表於 2022-2-17 13:56
高鐵站有幾多部貨運升降機?

高鐵站離油麻地果欄不太遠,拿來接收蔬菜和生果都不錯,也讓九鐵可以補貼黨鐵少些。

jpoon 發表於 2022-2-17 14:14

Kelvin15190 發表於 2022-2-17 14:07
高鐵站離油麻地果欄不太遠,拿來接收蔬菜和生果都不錯,也讓九鐵可以補貼黨鐵少些。 ...

而家首先限制係佢有幾多部貨 車立 可以做運輸,畢竟月台響地下四層
第二個問題係點做檢疫、通關,成個站設計上無諗過貨運,人手推都夠煩啦,可能仲要拆過關設施令通道夠闊,而點樣安排亦要同深圳夾,畢竟有部分範圍劃咗畀深圳市福田區

HR1377 發表於 2022-2-17 14:22

如果落實用高鐵運菜,在石崗列車停放處上落貨又可不可行?

Kelvin15190 發表於 2022-2-17 14:23

jpoon 發表於 2022-2-17 14:14
而家首先限制係佢有幾多部貨 車立 可以做運輸,畢竟月台響地下四層
第二個問題係點做檢疫、通關,成個站 ...

連內地口岸區那麼複雜的問題也能處理,為何這些普通的技術問題會處理不了?

kei_hk 發表於 2022-2-17 14:27

eternalflame 發表於 2022-2-17 13:01
出入火炭貨場會佔用左正線,加上東鐵新車源源不絕上岸,無咩可能放到出黎用
火炭內街已經唔係10多20年前 ...
出入火炭貨場要佔用正線﹐都只係影響兩三班車﹐影響唔大。
賽馬日有車要出入馬埸站﹐一樣有相類似情況出現。
(eg. 沙田北上列車經馬埸站)

當前要確保跨境食物來港緊要﹐還是新車放入路軌緊要?

真係要用到應急方案﹐要用火炭貨場接收貨物﹐就係唔需要理會新車放入路軌﹐由得佢delay。
反正﹐成個工程都delay左幾年﹐都唔差在delay多一兩個月。

斷食物供港﹐明顯問題嚴重得多。

火炭交通流問題﹐真係要見招拆招。
多左人WFH﹐應該會好D的。
或者選擇一些清晨/黃昏後的時間落貨。
假如真要啟動這個方案﹐就唔可以理埋火炭區內的交通問題﹐最多派多幾個慈母入去疏導。

當然﹐如果仲有其他貨埸/其他位置可以使用﹐條件上係可以更理想﹐絕對可以使用﹐唔一定要用火炭的。

有無人知現時旺角貨場﹐現時便用情況係點?有無可條件做番鐵路貨運功能?

cruisesnet 發表於 2022-2-17 14:32

賽馬日有車要出入馬埸站﹐一樣有相類似情況出現 ...

真心唔明點解會有人將幾班東鐵既行車時間延長既問題睇到天一般大

RyanPun 發表於 2022-2-17 14:42

賽馬日有車要出入馬埸站﹐一樣有相類似情況出現 ...
仲有理論上仲有沙田貨場,不過選址同交通配套上、比其他地點可以話更差,加上紅磡又拆埋,要揀都要揀個最高效率,一係火炭一係旺角。

話時話啲菜落到嚟香港好似會先經長沙灣再分貨?呢點我唔係好熟

kei_hk 發表於 2022-2-17 14:43

cruisesnet 發表於 2022-2-17 14:32
真心唔明點解會有人將幾班東鐵既行車時間延長既問題睇到天一般大

無錯

明明係應急的方案﹐只要係技術性係可行﹐就應該考慮﹐其他持份者盡量配合。

無野食重要D﹐定係有三兩班客車delay緊要?
無野食重要D﹐定係有小區域的塞車問題大D?

kei_hk 發表於 2022-2-17 14:46

RyanPun 發表於 2022-2-17 14:42
仲有理論上仲有沙田貨場,不過選址同交通配套上、比其他地點可以話更差,加上紅磡又拆埋,要揀都要揀個最 ...

菜就好似要去政府批發場﹐再批發出去的。
沙田貨場就唔好提﹐做左軌道工場﹐廢左功力。

只係唔知旺角貨場的情況。

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: 民建聯建議用鐵路運豬來港