1181174166 發表於 2022-2-17 20:43

kei_hk 發表於 2022-2-17 16:25
每日有幾多班貨運車?阻到幾多班載客車?

司機係足嘅
關口唔開咋

東東子 發表於 2022-2-17 21:01

D201 發表於 2022-2-17 16:19
貨場無信號保護,出入車速得過位數出入,跟足程序做慢慢阻正線,乘客幫你日日開年又點話

結論:搵拖頭過 ...

係先進既tgmt信號底下,EMU日日出入貨場咪一樣咁慢,你講既野唔成立😂

eternalflame 發表於 2022-2-17 21:38

kei_hk 發表於 2022-2-17 16:25
每日有幾多班貨運車?阻到幾多班載客車?

司機從來都無唔夠,只係唔開關同唔俾過

無訊號就要做絕對閉塞黎避免其他列車同貨車發生衝突,仲要慢慢用個位數字車速慢慢入
搞清楚無阻住條路先可以放返車,南北行要停幾耐車先可以呢?

火炭交通擠塞問題已經唔係返工咁簡單,除左多左人住之外,車房林立先搞到四圍都係違泊
叫慈母黎一晚半晚就有用。車廠對住火炭個出口一個街口以外又有道路工程,整極都未整好
一抽貨運落黎要開幾多貨車載晒d貨先?

1181174166 發表於 2022-2-17 22:24

係先進既tgmt信號底下,EMU日日出入貨場咪一樣咁慢,你講既野唔成立😂

EMU入貨場有無TGMT信號先

HU6455 發表於 2022-2-17 22:25

如果肯做,每晚係尾車後,拖番一列十幾廿卡既貨下落黎,就算行MTR最中意既22kph, 深圳落黎頂多係一粒鐘!問題係港鐵(地鐵)班人做吾做!
又或者,地鐵班人完全無九鐵貨運既經驗,一句無做過/做吾到/吾可行,政府都無佢乎

jpoon 發表於 2022-2-17 22:52

051039 發表於 2022-2-17 20:40
路程短左又唔洗過關,你覺得可以收番平時個價咩

好過大陸封關無工開囉

clivetock 發表於 2022-2-17 23:03

如果肯做,每晚係尾車後,拖番一列十幾廿卡既貨下落黎,就算行MTR最中意既22kph, 深圳落黎頂多係一粒鐘!問題 ...

夜晚要做維修,應該冇得成晚俾你運貨?

eternalflame 發表於 2022-2-18 00:48

如果肯做,每晚係尾車後,拖番一列十幾廿卡既貨下落黎,就算行MTR最中意既22kph, 深圳落黎頂多係一粒鐘!問題 ...

條路唔駛維修?
泡菜新車唔駛入廠?
鳥蠅頭唔駛去羅湖劏?
過海唔駛全線試車?

東東子 發表於 2022-2-18 03:05

eternalflame 發表於 2022-2-17 21:38
司機從來都無唔夠,只係唔開關同唔俾過

無訊號就要做絕對閉塞黎避免其他列車同貨車發生衝突,仲要慢慢用 ...

[*]我諗呢位師兄應該唔太熟東鐵套signal既玩法 ,無論TBL定TGMT嚴格上行緊AWS既車都無cab signal保護 ,即係話以前日日係東鐵上面行緊既MTT都係你口中既 "無訊號"
[*]其次 ,東鐵全線係有齊FIX SIGNAL ,理論上我CUTOUT唔睇cab signal淨係睇四色燈/地燈行車都冇問題(即係MTT)
[*]同埋東鐵營運上係經常要用RM/限速mode, 即使EMU都係 Eg.出入廠/豬場/貨場
[*]所以話一抽貨車走入黎行東鐵條路既影響冇你想像上咁大

東東子 發表於 2022-2-18 03:08

1181174166 發表於 2022-2-17 22:24
EMU入貨場有無TGMT信號先

如果我同你講 ,入貨場有TGMT cab signal係會仲慢過無cab signal你信唔信先:lol
所以真係要感謝咁"先進"既TGMT
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 民建聯建議用鐵路運豬來港