eternalflame 發表於 2023-3-13 23:48

JX9097 發表於 2023-3-13 14:33
中環南之前選址好似係衰喺地質上
若果重新考慮延長要搵過個新位置

最初CEW站先係地質問題,改左去老蘭以南/舊CGO已經無問題
但個catchment唔夠大,而且舊CGO重建一路都無聲氣
既然個圈同中環站個catchment重疊,係金鐘轉一次去中環就得
(當然呢度仲有另一個原因嘅,暫且不談)

無錯以前係有過NSL延伸去做OWC嘅規劃
但實際走線個d宜家一定要再畫過架啦

JX9097 發表於 2023-3-13 23:52

eternalflame 發表於 2023-3-13 23:48
最初CEW站先係地質問題,改左去老蘭以南/舊CGO已經無問題
但個catchment唔夠大,而且舊CGO重建一路都無 ...

OWC係指......

eternalflame 發表於 2023-3-13 23:55

JX9097 發表於 2023-3-13 23:52
OWC係指......

Outer Western Corridor西部外走廊
所有東大嶼-欣澳-屯門嘅鐵路規劃前身都係RDS-2入面嘅OWC
再睇前少少就係PADS連接大嶼山港口嘅鐵路線

THB 發表於 2023-3-14 01:39

hellomato 發表於 2023-3-12 20:34
講到交椅洲線在港島區內進一步延伸,我會估有機會向南走,跟南港島線(西段)整合;原理跟東將直通類似, ...

如果嗰兩條綫都夠錢起嘅話,可能有啲人會想喺島上交匯。

巴士的膠 發表於 2023-3-14 09:40

THB 發表於 2023-3-14 01:39
如果嗰兩條綫都夠錢起嘅話,可能有啲人會想喺島上交匯。

呢期流行講雲巴,其實SIL(W)都好適合,沿薄扶林道架空成本仲可以更平。

hellomato 發表於 2023-3-14 14:01

巴士的膠 發表於 2023-3-14 09:40
呢期流行講雲巴,其實SIL(W)都好適合,沿薄扶林道架空成本仲可以更平。

喂掂wo~因為薄扶林至香港仔的居住分佈頗為分散且均勻,用雲巴就可以每個聚居地都整站,好似電車咁
甚至連條線都可以俾電車公司做——他們不是早就有興趣突破現有版圖嗎?

mak5052 發表於 2023-3-14 14:23

hellomato 發表於 2023-3-14 14:01
喂掂wo~因為薄扶林至香港仔的居住分佈頗為分散且均勻,用雲巴就可以每個聚居地都整站,好似電車咁
甚至連 ...

不過雲巴是高架, 似乎對華富, 香港仔不太方便? (難以深入兩處, 否則一係好兜 (華富),一是難以找橋墩位 (香港仔)) 而且難以同時服務瑪麗及數碼港 (地勢落差太大且無直接道路走線)

sunhoo 發表於 2023-3-14 14:34

云巴官方説法pphpd係6000-10000,同南港島綫西段客流預測吻合。

hellomato 發表於 2023-3-14 17:17

mak5052 發表於 2023-3-14 14:23
不過雲巴是高架, 似乎對華富, 香港仔不太方便? (難以深入兩處, 否則一係好兜 (華富),一是難以找橋墩位 ( ...

咁唔一定全程高架,部分路段可以鑽隧道嘛;P
(而且雲巴嘅隧道開口幾乎肯定比重鐵細,依舊可以降低成本)

mak5052 發表於 2023-3-14 18:13

hellomato 發表於 2023-3-14 17:17
咁唔一定全程高架,部分路段可以鑽隧道嘛
(而且雲巴嘅隧道開口幾乎肯定比重鐵細,依舊可以降低成本)
...

如果鑽隧道的話, 或者東九龍線即使用雲巴亦仍然可以入將軍澳? (沿將隧並排興建一條向下斜的隧道, 利用將轉至寶琳長約 1km 的距離讓列車下斜至合理水平 (坡度為 6.6% 的話, 可以下降 66m))
頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 北港島線 東九龍線 最新項目進展