UA2892 發表於 2023-8-2 16:02

Peter03145212 發表於 2023-8-2 16:03

7好大機會變7X
91要碌西營盤

咁整一條直達碼頭嘅線俾你囉,好唔好啊?

ENS529 發表於 2023-8-2 16:04

cky 發表於 2023-8-2 13:53
輪椅客無端端坐去崇光百德新街做乜先?
港鐵服務唔到咩?

乜崇光/怡和/百德新街有輪椅禁制令咩?
定輪椅人士就唔可以去銅鑼灣購物消遣?

HR1377 發表於 2023-8-2 16:10

7好大機會變7X
91要碌西營盤

7X已經要求巴士公司提交修改計劃

另外95取消方案,將條595改由西邨開,繞經海怡咪滿足到珍姐要求

星期六開65呢d利民方案,最終俾X智代議士反對

eric278 發表於 2023-8-2 16:13

sunhoo 發表於 2023-8-2 14:12
「間接歧視」有機會被濫用,被用來反對任何減班同改動

如果巴士公司被法庭裁定削減巴士班次及/或取消服務屬「間接歧視」,有機會要作出補救行動。
巴士公司是否願意冒這個法律風險?

eric278 發表於 2023-8-2 16:14

HR1377 發表於 2023-8-2 16:10
7X已經要求巴士公司提交修改計劃

另外95取消方案,將條595改由西邨開,繞經海怡咪滿足到珍姐要求

63/65改動方案,聽聞反對的不是進智公交,而是大坑道沿線的中學
他們以「影響南區學生前往大坑道一帶中學參加課外活動」為理由反對

12Lane 發表於 2023-8-2 16:23

如果巴士公司被法庭裁定削減巴士班次及/或取消服務屬「間接歧視」,有機會要作出補救行動。
巴士公司是 ...

一來,「間接歧視」同巴士重組有關呢個咁無稽嘅講法只係閣下無中生有,穿鑿附會。二來,就退一萬步當所言屬實,呢場官司巴士公司更加應該打,全力打。

不如帶番個腦先上黎討論區啦

ENS529 發表於 2023-8-2 16:27

巴士公司是 ...

算吧啦, 平機會有咩都係叫你做咗調解先

最後真係要攞到上庭裁決嘅例子其實係好少

HR1377 發表於 2023-8-2 16:34

eric278 發表於 2023-8-2 16:14
63/65改動方案,聽聞反對的不是進智公交,而是大坑道沿線的中學
他們以「影響南區學生前往大坑道一帶中學 ...

不如你望下星期六朝早有幾多人由赤柱/淺水灣一帶搭63去大坑道先

tx96 發表於 2023-8-2 16:35

開H路線由南區去瑪麗醫院。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 輪椅人士不滿屎水南區多條巴士線取消或合併向運吉請願