cky 發表於 2023-8-2 16:38

ENS529 發表於 2023-8-2 16:04
乜崇光/怡和/百德新街有輪椅禁制令咩?
定輪椅人士就唔可以去銅鑼灣購物消遣? ...

上者有板友講了
明明有 99, 171, 671 呢啲可以出到去銅鑼灣的車
然後就先拋去唔呢度去唔到 (99 告士打道維園隔離咪去到百德新街, 過崇光都唔係遠, 171 最少去到時代廣場, 671 又停到百德新街同灣消)
然後又拋長線短搭, 講真過咗香隧仲算乜鬼長線短搭
宜家人地講長線短搭, 係果啲相對距離過短車程用貴車搭
鴨脷洲出到去銅鑼灣都叫做短搭, 跟本就係偷換概念

然後你就跳出嚟講乜嘢禁制令, 九唔搭八

同埋輪椅人士佢地關心覆診問題
咁呢啲係直頭社服需要, 長線短搭跟本唔會係考慮問題

UA2892 發表於 2023-8-2 16:44

Peter03145212 發表於 2023-8-2 16:45

偷換觀念?坐過海巴士未過海就落車喎

你有冇擘大眼睇清楚㗎?上一位版友已經講到明輪椅客只係關心有冇車去醫院複診嘅問題,佢哋根本唔care長車短搭嘅問題

cky 發表於 2023-8-2 16:49

eric278 發表於 2023-8-2 16:14
63/65改動方案,聽聞反對的不是進智公交,而是大坑道沿線的中學
他們以「影響南區學生前往大坑道一帶中學 ...

好好笑
首相做埋大坑區學校代表, 真係笑咗出嚟 ;P;P;P;P
大坑區學校以 Marymount 同真光兩間女校為首
駛唔駛要首相呢位男性做代表為佢地發聲?

仲有日本人學校同法國國際學校
真正需求有幾多
文理高中, 話得高中, 係都坐 21M 落銅記玩陣/轉去補習之類喇

仲有一間叫晨崗, 唔... 首相係咪講緊呢間有需要?

932gz6061 發表於 2023-8-2 16:49

係唔係每日有一萬人咁坐,搞到政府破產呀?

cky 發表於 2023-8-2 16:52

鴨脷洲去銅鑼灣有幾偷換概念

村頭去村尾, 左村去右村就話係長車短搭啫
跨區都話唔得

咁你學乜人爭取港珠澳/機場 A 車要 2 蚊價?
到時真係一大堆拎 A 車去街市買餸喇

12Lane 發表於 2023-8-2 16:56

973?而家長車短搭洗唔洗坐監?

sunhoo 發表於 2023-8-2 16:59

eric278 發表於 2023-8-2 16:13
如果巴士公司被法庭裁定削減巴士班次及/或取消服務屬「間接歧視」,有機會要作出補救行動。
巴士公司是 ...

法庭真係咁判?呢個先例一開,後患無窮。

12Lane 發表於 2023-8-2 17:05

932gz6061 發表於 2023-8-2 16:49
係唔係每日有一萬人咁坐,搞到政府破產呀?

就算有一萬人咁搭,so what?
你政府真金白銀資助兩蚊客搭車,
然後人地上架同樣去到目的地嘅長線車仲要比人道德譴責,而唔係去改善收費系統同資助方式,將個磨心擺喺市民同長者中間。
石頭腳,而家仲要有D傻嘅跟政府同一口徑一齊批鬥長車短搭,玩埋定義遊戲講過海線唔過海有問題,真係唔知真傻定扮慒。

eric278 發表於 2023-8-2 17:06

cky 發表於 2023-8-2 16:49
好好笑
首相做埋大坑區學校代表, 真係笑咗出嚟
大坑區學校以 Marymount 同真光兩間女校為首

首先聲明,本人並無代表任何學校向運輸署或巴士公司提出反對63/65重組服務時間
只是本人在本站RPP討論過程中收到的傳聞(未經證實)

因為對相關地區通勤狀況所知所少,本人根本無可能對該重組表達立場
更遑論提出贊成或反對意見

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14
查看完整版本: 輪椅人士不滿屎水南區多條巴士線取消或合併向運吉請願