YUU 發表於 2023-8-6 15:39

brianso198 發表於 2023-8-6 12:13
我想講, 摩頓台本身就好爆, 取消左條96只係紓媛總站爆滿問題

當年班友講到96取消就有位畀930入去, 睇過?; ...

本身96都冇自己一條坑,啲人鍾意FF咪由得佢

castanopsis 發表於 2023-8-6 16:05

andrewyl 發表於 2023-8-6 12:05
其實 930 往老銅新舊走線,都係為面子工程咁做。
如果個 10 幾個客係要去電車路,灣仔站一帶嘅,
就免費轉乘 930X , 1, 5B , 5X , 甚至 10 號。如果無記錯
930本身已經可以免費轉乘1/10/5B/5X

andrewyl 發表於 2023-8-6 16:45

YUU 發表於 2023-8-6 15:38
592唔使諗,佢算係成個鴨島數一數二出到客嘅線,反而72A就危危乎

我都認同最危都係 72A .
成個摩頓臺線係得佢客路同班次最肉酸。
不過 592 嘅客同以前比都差成截,
所以好奇怪點解唔係搵 592 代 96,係要揾 99 .
有左呢個取代,就無得玩取消。
唔知蝕水當時係諗咩?居民反對?
我唔住當區就唔知內裡。

Peter03145212 發表於 2023-8-6 16:49

但今年rpp就搵72A加密班次取代75

天空之神 發表於 2023-8-6 16:50

郁佢都唔出奇,他日 4/48/71 合併
就應該打算以後用哂佢做密車短棍

郁得 75 但 72A 無加班
都遲早想郁埋佢

andrewyl 發表於 2023-8-6 16:52

castanopsis 發表於 2023-8-6 16:05
如果無記錯
930本身已經可以免費轉乘1/10/5B/5X

係,所以只係加入埋 930X .
根據 RPP , 往荃灣方向,
都新加入埋 930X 轉 930,建議係太古廣場轉。

Peter03145212 發表於 2023-8-6 16:53

天空之神 發表於 2023-8-6 16:50
郁佢都唔出奇,他日 4/48/71 合併
就應該打算以後用哂佢做密車短棍

但係今年rpp建議郁75,而72a上繁加密班次

castanopsis 發表於 2023-8-6 16:56

andrewyl 發表於 2023-8-6 16:52
係,所以只係加入埋 930X .
根據 RPP , 往荃灣方向,
都新加入埋 930X 轉 930,建議係太古廣場轉。

奇怪既係點解文件剩係寫930X
可能寫既人都唔記得咗有呢組轉乘
不過老實講搭得930X都係為咗直車
如果班客唔肯行既,直接倒走機會大

kay 發表於 2023-8-6 17:45

99本身兜左上去東邨只係去程無停銅鑼灣
咁當然99做手腳容易

clivetock 發表於 2023-8-6 23:31

castanopsis 發表於 2023-8-6 16:56
奇怪既係點解文件剩係寫930X
可能寫既人都唔記得咗有呢組轉乘
不過老實講搭得930X都係為咗直車

唔係新增轉乘唔寫落聖經都唔出奇

更奇怪嘅係依家已經有930X往港島免費轉930(or vice versa),作用係比人去灣仔北?而且仲可以分別荃灣或者港島轉
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 城巴930修改行車路線