dennis28a 發表於 2023-8-6 06:44

天空之神 發表於 2023-8-6 00:25
咁可以點? 又唔比拉去摩頓台

其實無人阻 930 拉去威菲利道減時間。
只係黃巴唔想會展站有坑吉出黎比 900 搬入去。

2076 發表於 2023-8-6 07:14

只係黃巴唔想會展站有坑吉出黎比 900 搬入去。 ...

即係城巴想拖到金紫荊總站拆,TD 出聲灣北交坑比 961 先至拉長 930?

PK9394 發表於 2023-8-6 10:29

感覺為咗保住百德新街站果3幾個客,就犧牲灣仔段果10幾個客。停銅鑼灣外圍真系咁重要咩?:'(

andrewyl 發表於 2023-8-6 11:23

2076 發表於 2023-8-6 07:14
即係城巴想拖到金紫荊總站拆,TD 出聲灣北交坑比 961 先至拉長 930?

咁睇下到時 72A , 592 仲留唔留得低?鬥長命。
如果唔係,而家拉入去都冇坑擺車,攬炒摩頓臺。
我諗蝕水都深知而家嘅 930 無敵繞圈返會展法,
有幾嘥油,嘥行車時間,拉直左,
加免費轉乘 930X,就當住 930 去左摩頓臺先,
但又冇失會展條坑,都算係比唔到紅巴入到嚟喇。
不過遲啲 40M 死剩朝早單向,
相信蝕水都總要嘔坑出嚟,
呢個權宜之計都唔會維持好耐。

天空之神 發表於 2023-8-6 11:55

只係黃巴唔想會展站有坑吉出黎比 900 搬入去。 ...

930 條坑有 950 頂住
40M 果條都比硬 961

900 934 一樣無坑用,當年灣北仲有一條果陣 934 唔識攝入去就比 25A 攞左,無架啦

andrewyl 發表於 2023-8-6 12:05

PK9394 發表於 2023-8-6 10:29
感覺為咗保住百德新街站果3幾個客,就犧牲灣仔段果10幾個客。停銅鑼灣外圍真系咁重要咩? ...

其實 930 往老銅新舊走線,都係為面子工程咁做。
如果個 10 幾個客係要去電車路,灣仔站一帶嘅,
就免費轉乘 930X , 1, 5B , 5X , 甚至 10 號。

PK9394 發表於 2023-8-6 12:06

我諗蝕水 ...

96無咗,摩頓臺不是有吉坑?

brianso198 發表於 2023-8-6 12:13

我想講, 摩頓台本身就好爆, 取消左條96只係紓媛總站爆滿問題

當年班友講到96取消就有位畀930入去, 睇過?;P

Peter03145212 發表於 2023-8-6 14:44

96仲喺度嘅時候,車係泊592個位,排隊位喺72A個位,而家取消咗,個位順理成章俾592,所以根本吉位

YUU 發表於 2023-8-6 15:38

我諗蝕水 ...

592唔使諗,佢算係成個鴨島數一數二出到客嘅線,反而72A就危危乎
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 城巴930修改行車路線