ccicoltd 發表於 2023-8-6 23:42

clivetock 發表於 2023-8-6 23:31
唔係新增轉乘唔寫落聖經都唔出奇

更奇怪嘅係依家已經有930X往港島免費轉930(or vice versa),作用係比 ...

930X <> 930 轉乘早在 930X 2016 年加設假日班次時已增設。
查聖經,用途是「方便乘客來往荃灣與葵涌區」。
https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/TTC/10482/TTC_Paper_No_2_2016.pdf#page=37

Ravenclaw 發表於 2023-8-7 00:06

andrewyl 發表於 2023-8-6 16:45
我都認同最危都係 72A .
成個摩頓臺線係得佢客路同班次最肉酸。
不過 592 嘅客同以前比都差成截,

592經利東咪變相提升利東服務?冇客仲要提升服務講唔通吧?

clivetock 發表於 2023-8-7 08:05

ccicoltd 發表於 2023-8-6 23:42
930X930 轉乘早在 930X 2016 年加設假日班次時已增設。
查聖經,用途是「方便乘客來往荃灣與葵涌區」。 ...

謝解答,即係補償930縮短去西站後原愉景新城上落車嘅短途客,不過唔知點解最後實施嗰陣比埋港島轉,可能真係方便人去灣仔北啩

S3BL448-CTB2289 發表於 2023-8-7 10:23

andrewyl 發表於 2023-8-6 16:45
我都認同最危都係 72A .
成個摩頓臺線係得佢客路同班次最肉酸。
不過 592 嘅客同以前比都差成截,

592而家好多時希慎都排長龍上到坐滿,好多海怡居民心目中都覺得去銅鑼灣係首選592
改經利東咪倒走哂海怡嘅客

如果好似之前話90咁改上利東做頭站,逆走兜返入西邨
592要兜一大圈海怡先出城,利東車程延長禁多係咪仲有客坐先
咁不如改架郁少少嘅99

樂仔〞 發表於 2023-8-7 10:26

dennis28a 發表於 2023-8-6 06:44
其實無人阻 930 拉去威菲利道減時間。
只係黃巴唔想會展站有坑吉出黎比 900 搬入去。 ...

其實灣仔北總站真係唔應該拆咗佢 ...

Ravenclaw 發表於 2023-8-7 15:55

S3BL448-CTB2289 發表於 2023-8-7 10:23
592而家好多時希慎都排長龍上到坐滿,好多海怡居民心目中都覺得去銅鑼灣係首選592
改經利東咪倒走哂海怡嘅 ...

如果利東肯放棄97+99,咁我又唔介意拉592上利東既,咩都靠592轉…😁

odwinkinglam 發表於 2023-8-9 19:32

點解唔好似961走線咁經銅鑼灣,天后返會展? 現在咁站又少左,就腳的地方又唔多,除左行車時間快左,但唔會多左客,同哂油

1234567 發表於 2023-8-9 20:27

Btw 930X回程幾時肯同930一樣停皇后街

Peter03145212 發表於 2023-8-9 20:34

odwinkinglam 發表於 2023-8-9 19:32
點解唔好似961走線咁經銅鑼灣,天后返會展? 現在咁站又少左,就腳的地方又唔多,除左行車時間快左,但唔會 ...

銅鑼灣有930x

天空之神 發表於 2023-8-9 20:38

Ravenclaw 發表於 2023-8-7 00:06
592經利東咪變相提升利東服務?冇客仲要提升服務講唔通吧?

其實以前592 咪兜過利東囉

西邨海怡對外全日線得 90 90B 592 唔使兜上山
頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 城巴930修改行車路線