FBI2 發表於 2023-8-8 17:00

高鐵西九至福田地鐵化公布

8月14日起生效

Fuk19805 發表於 2023-8-8 17:07

咁麻煩係咁要改票就一啲都唔地鐵啦;係地鐵化嘅就好似英國嗰啲咁Anytime single,買完飛是但上一班車,Anytime仲可以貴過唔flexible嘅Advanced single,黨鐵仲唔fat fat;P

pcckw 發表於 2023-8-8 19:21

Fuk19805 發表於 2023-8-8 17:07
咁麻煩係咁要改票就一啲都唔地鐵啦;係地鐵化嘅就好似英國嗰啲咁Anytime single,買完飛是但上一班車,Anyt ...

可能要推定期票(30天60次)或計次票(90天20次)才算得上「地鐵化」吧。
建議收費(人民幣):定期票3000元(平均50元),計次票1180元(平均59元)。

HU6455 發表於 2023-8-8 20:52

跟本既問題都無解決過!

依家重點係要提前入閘等車, 但等車期間前一班車有車有位都唔比上!

全文亦無提及, 係咪可以改簽即班車!

鴨咀帽 發表於 2023-8-8 21:03

跟本既問題都無解決過!

依家重點係要提前入閘等車, 但等車期間前一班車有車有位都唔比上!

第一張圖細字寫左, 改飛限開車前45分鐘前;P

HU6455 發表於 2023-8-8 21:17

鴨咀帽 發表於 2023-8-8 21:03
第一張圖細字寫左, 改飛限開車前45分鐘前
真係細到睇唔到

如果係咁就根本同依家模式一模一樣!!!

因為依家(全國12306都係咁), 係本身無改簽過情況下, 入閘後係係可以改45分鐘之後既車票, 無用過既車票, 係可以改即日其他任可車次.

只係變左, 1次變3次!
(下面係現有12306既條款)

依家咁樣就叫做地鐵化, 一係呃香港人, 一係就是但求其做D左野就算

JF1261 發表於 2023-8-8 22:26

真係細到睇唔到

搵人上小紅書罵臭佢算啦
而家香港人點罵都無用, 啲中國同胞用小紅書先做到野

pcckw 發表於 2023-8-8 22:58

真係細到睇唔到

香港票一般改簽必須在原來日期開車前辦理,可以延後日期。
「靈活行」在原來可以改簽1次的基礎上加多3次,當然限制了必須是當日、同等座席(二等座有機會安排無預留座席)及始發終到(不能中途經停乘降車站的車次)。

CR400AF-1006 發表於 2023-8-9 00:39

跟本既問題都無解決過!

只可以改簽指定38班單純往返西九同福田列車,就算前一班有福田停站嘅車有位,但係最終目的地/列車始發地唔係福田站的話,你都唔可以用呢個方法改簽
其實國鐵根本就唔想比香港高鐵地鐵化,今次香港同港鐵其實比國鐵過咗一棟,同埋依家港鐵同國鐵關係好差,人地唔聽我都覺得不意外

CR400AF-1006 發表於 2023-8-9 00:40

真係細到睇唔到

人地根本就唔想做,係香港逼人地做,所以咪求其水下你地先
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 高鐵西九至福田地鐵化公布