hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵西九至福田地鐵化公布
開啟左側

[中國大陸] 高鐵西九至福田地鐵化公布

FBI2 發表於 2023-8-8 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

8月14日起生效
Fuk19805 發表於 2023-8-8 17:07 | 顯示全部樓層

咁麻煩係咁要改票就一啲都唔地鐵啦;係地鐵化嘅就好似英國嗰啲咁Anytime single,買完飛是但上一班車,Anytime仲可以貴過唔flexible嘅Advanced single,黨鐵仲唔fat fat
IG: mhlam307_photospam
pcckw 發表於 2023-8-8 19:21 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-8-8 17:07
咁麻煩係咁要改票就一啲都唔地鐵啦;係地鐵化嘅就好似英國嗰啲咁Anytime single,買完飛是但上一班車,Anyt ...

可能要推定期票(30天60次)或計次票(90天20次)才算得上「地鐵化」吧。
建議收費(人民幣):定期票3000元(平均50元),計次票1180元(平均59元)。
HU6455 發表於 2023-8-8 20:52 | 顯示全部樓層

跟本既問題都無解決過!

依家重點係要提前入閘等車, 但等車期間前一班車有車有位都唔比上!

全文亦無提及, 係咪可以改簽即班車!
鴨咀帽 發表於 2023-8-8 21:03 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-8-8 20:52
跟本既問題都無解決過!

依家重點係要提前入閘等車, 但等車期間前一班車有車有位都唔比上!

第一張圖細字寫左, 改飛限開車前45分鐘前
HU6455 發表於 2023-8-8 21:17 | 顯示全部樓層
鴨咀帽 發表於 2023-8-8 21:03
第一張圖細字寫左, 改飛限開車前45分鐘前

真係細到睇唔到

如果係咁就根本同依家模式一模一樣!!!

因為依家(全國12306都係咁), 係本身無改簽過情況下, 入閘後係係可以改45分鐘之後既車票, 無用過既車票, 係可以改即日其他任可車次.

只係變左, 1次變3次!
(下面係現有12306既條款)

依家咁樣就叫做地鐵化, 一係呃香港人, 一係就是但求其做D左野就算
JF1261 發表於 2023-8-8 22:26 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-8-8 21:17
真係細到睇唔到

搵人上小紅書罵臭佢算啦
而家香港人點罵都無用, 啲中國同胞用小紅書先做到野
pcckw 發表於 2023-8-8 22:58 | 顯示全部樓層
真係細到睇唔到

香港票一般改簽必須在原來日期開車前辦理,可以延後日期。
「靈活行」在原來可以改簽1次的基礎上加多3次,當然限制了必須是當日、同等座席(二等座有機會安排無預留座席)及始發終到(不能中途經停乘降車站的車次)。
CR400AF-1006 發表於 2023-8-9 00:39 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-8-8 20:52
跟本既問題都無解決過!

只可以改簽指定38班單純往返西九同福田列車,就算前一班有福田停站嘅車有位,但係最終目的地/列車始發地唔係福田站的話,你都唔可以用呢個方法改簽
其實國鐵根本就唔想比香港高鐵地鐵化,今次香港同港鐵其實比國鐵過咗一棟,同埋依家港鐵同國鐵關係好差,人地唔聽我都覺得不意外
CR400AF-1006 發表於 2023-8-9 00:40 | 顯示全部樓層

真係細到睇唔到

人地根本就唔想做,係香港逼人地做,所以咪求其水下你地先