nokia 發表於 2023-8-11 00:11

城巴955唔知要蝕到幾時?

城巴路線955
屯門54區 <> 西灣河
回程途經中環

Novoland 開始入伙,菁田+和田+欣田,都已經入哂伙,最近觀察所得,下繁每班車客量都係得10-20個人,完全沒有氣息。

反觀路線50/55都多咗好多人搭,好似城巴做屯門54區過海線,可以蝕到幾時?
還是要等到開全日先儲到客?

sunhoo 發表於 2023-8-11 00:26

蝕到城巴推出膘為止囉,而加九巴膘太過吸引

YouTime 發表於 2023-8-11 00:37

50都唔好得去邊,都係15-20個
成條彌敦道除左20A冇一條差得過佢;P;P

932gz6061 發表於 2023-8-11 00:38

sunhoo 發表於 2023-8-11 00:26
蝕到城巴推出膘為止囉,而加九巴膘太過吸引

969蝕緊幾多?

neoplan720p 發表於 2023-8-11 00:40

一條56/56A 救全家啦。;P

ENS529 發表於 2023-8-11 02:04

下繁960X班次較多, 又唔停中環, 真係好難怪班客唔等嗰一班嘅955返去喎...

lrv1092 發表於 2023-8-11 05:17

無辦法,原先中環寫字樓既公司不斷搬,962線王都要不斷減班

入伙初期,可以話裝修緊,未有人住、d樓未派晒。
事實上要派到公屋入息一定要夠低,好多人都寧願唔做野/打散工。
有仔女又要湊返放學,根本唔會返到好遠水路既工。
試問新屋邨有幾多人要過海返工?
有都會考慮買全月通 搭k54>屯馬綫>東鐵綫,時間唔差得好多,起碼唔洗塞屯門公路

回應樓主問題:等入伙廿年後,班公屋居民第二代畢業要打工

石頭 發表於 2023-8-11 06:34

lrv1092 發表於 2023-8-11 05:17
無辦法,原先中環寫字樓既公司不斷搬,962線王都要不斷減班

入伙初期,可以話裝修緊,未有人住、d樓未派晒 ...

962不斷減班,似係生得太多仔女所致喎;P

cx838 發表於 2023-8-11 07:59

955唔得,其實和54區人口結構有關,班人未有能力到鰂魚涌商貿區返工,可能停係荔枝角或者九龍灣那些小公司,咁咪冇客囉

sunhoo 發表於 2023-8-11 08:34

932gz6061 發表於 2023-8-11 00:38
969蝕緊幾多?

唔知喔,呢類已經做左廿年深入民心嘅舊線都蝕?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 城巴955唔知要蝕到幾時?