kwn1029 發表於 2023-8-25 09:33

其實點郁都唔應該郁A41囉…
沙田市中心直出亦都係應該要保留
同埋係咪真係已經當左 E42 係死/到時要殺 E42 :L
根本有好多位係而家 E42 有做緊,而家 E42 東涌-沙田係好出到客架喎…

我立場係絕對唔會支持呢個重組
首先沙田市中心直出唔應該郁既原因係
A41 沙田市中心點解可以出到咁多客,係因為有九巴/龍運轉乘優惠
包括 282 283 284 285 288 呢幾兄弟,當然仲有其他九巴線
只要係九巴獨營線轉 A41 都有上限 $6 既優惠

我馬鞍山客,有時去港珠澳大橋,甚至唔會搭 A41P
反而會搭 86K 去第一城轉 A41,就係因為呢個優惠
加上我個人觀感,沙田轉車係絕對好過青嶼幹線轉車

所以重組沙田 A 線件事其實已經錯左,你問我,我會覺得煲好條 A41 谷靚九巴/龍運轉乘優惠
會實際過邨邨有 A 車到,但條條都兜,兼且冇左市中心直出
就算我唔係市中心客都係咁話

pch_yeung 發表於 2023-8-25 09:33

龍運邏輯: 拆散哂咪分流咗囉, 點解你班沙市大帝可以多過一架A車

利申: 沙市人:lol

pch_yeung 發表於 2023-8-25 10:03

kwn1029 發表於 2023-8-25 09:33
其實點郁都唔應該郁A41囉…
沙田市中心直出亦都係應該要保留
同埋係咪真係已經當左 E42 係死/到時要殺 E42 ...

唔係幫龍運講嘢, 但喺佢哋立場, 喺重組完成後, 你嗰班所謂轉乘客會幾乎全部無哂,
剩番無A線服務嘅小區, 只餘穗禾駿洋; 美田美松可以行/車出美林

另外, 拆完之後, 就算A41保留沙市直出, 亦肯定要減到20-30, 轉車嘅吸引力會大減

忽發奇想, 而家有無北區大埔客東鐵轉A41?

GX6858 發表於 2023-8-25 10:07

作為廣黃人,就算A42開左我都唔會搭,走線咁重口味,寧願搭車去畫舫等A41/P:(

wesleyyc 發表於 2023-8-25 10:22

成個計劃得A46算係正常啲

12Lane 發表於 2023-8-25 10:40

唔係幫龍運講嘢, 但喺佢哋立場, 喺重組完成後, 你嗰班所謂轉乘客會幾乎全部無哂,
剩番無A線服務嘅小區,...
站喺龍運立場,一個鐘一班班人一定會照等。
隋入番去疏車直達vs密車轉乘嘅討論入面。
到時個個都要做巴迷,想快就要見車就上再諗下去邊道落車轉番去自己個目的地。
先唔講A46市中心後仲要兜美田咁好玩,如果條新A41做到全日大部份時間有30個人覺得收貨,甚至唔駛條爛鬼A42。

pch_yeung 發表於 2023-8-25 10:45

做大青沙免費轉乘249X/280X/286X/287X又有無得諗?

AVW28 發表於 2023-8-25 10:50

作為馬鞍山人表示,雖然都想A41P入珠橋,但沙田多左條珠橋線揀,珠橋返馬鞍山又多一個轉車選擇,可以在青馬轉A41P(係難夾到時間)、沙中轉810、大圍/秦石轉馬鐵,好似東涌返馬鞍山咁。

回應返個重組方案,A46用類近989既行法,而考慮到機場方向先去珠橋,觀感上雖然比沙中直出差好多,但如果以澳門珠海為目的地,其實算打個和,現時A41沙中直出咪又要先直達機場後去珠橋。當然,去機場既可能真係有機會變左唔係快E42好多,even E42要行埋大圍、美林、青衣、東涌和機場後勤區。

順便回應埋無左沙中尾站既問題,A41係沙中多人上車去機場和珠橋,我唔否認裡面係多轉車客,但呢個亦係A41既其中一個價值。

OT:我估計龍巴忘記左一樣野,其實E42係東涌和後勤區多客,焗乘客上A車呢個如意算盤唔一定打得響,尤其一定要搭平車而又唔趕時間既人。A車無疑回本門檻較低,但A線開到遍地開花又是否一件好事?

FBI2 發表於 2023-8-25 10:53

剩番無A線服務嘅小區,...

之前有,但而家A43和A47X都入左大橋,轉乘客估計會少左。

EpicHan0119 發表於 2023-8-25 11:03

busfunfun 發表於 2023-8-25 00:55
A41P兜咁多區客都係一般 唔代表兜得多就有客
A41拉長上黃廣就可以 另外整條A46瀝源市中心大圍顯徑
E42就入 ...

已拉咗上黃廣, 只不過唔係全日
但全日肯定冇客, 山上都冇位擺, 黃廣各自都有嚴重塞車問題
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 龍運沙田區機場路線重組