Choi 發表於 2023-8-29 00:38

GZ4031 發表於 2023-8-28 19:21
講起屎水, 諗起柴小堆特快
就當小弟唔識野啦, 但其實788 789 呢類線除左一至五上下繁真係多人搭, 其他時段 ...

柴小老九做?8X去金鐘做北角、銅鑼灣、灣仔特快,然後780早繁兩班限定、最後84M密食當三番;P 什麽88X,788,789都唔會出現,不過會有齊81、82、83、84、85等區内綫。

Ravenclaw 發表於 2023-8-29 01:04

roquelcm 發表於 2023-8-28 18:20
港島東區主要都係住宅,基本上已經成型,冇乜新發展,所以巴士服務都係冇乜大變化 ...

另一方面,冇左區域限制,可以過對面海做生意,自然好似放監咁...

所以我覺得開完700,客量唔店就會嘗試搞死其他線令佢店...

最後都唔店就多謝晒,因為已經趕左更多客,又可以cut更多車...

18肯開翻全日我覺得已經系奇蹟,雖然已經同day one果條做緊唔同客...

bennyho1004 發表於 2023-8-29 08:26

busnrail_fans 發表於 2023-8-28 20:15
其實700可摸耳停埋金鐘,方便東區客轉淺藍色線/淺綠色線?
不過咁搞法應該會倒走中西區客,而且筲柴客咁搭 ...

其實開線時班人應該諗清楚係想點
如果係想做柴小-西區特快不如直接88x全日
一係初頭88x學118到柴斜先上東廊直接去西區
如果真係想用一條700去做轉乘就真係弱智啦
好過害死哂82 85 720
好似85咁本身係杏花村/阿公岩/屎水職員重要線來,再減好大影響

asv2 發表於 2023-8-29 11:03

南區無乜點去就唔識俾意見

但東區嘅流水線,既然都越拉越疏,
可唔可以起碼唔好相若路線成堆咁到?
例如 2/8H/81,82/85,
下下要人等 20-30 分鐘之後一堆咁到,
細執下啲班次,令電車路有合理嘅聯合班次,
啲客都容易啲返嚟

kay 發表於 2023-8-29 11:16

當年18X就係想改到接近700
但好似唔駛加價
之後88X 33X 49X先發覺有咁多水位加價
咪拎返當年條線再mark up
不過今年民建聯都支持開700呢類大站快車概念線
其實都只係睇結果

busnrail_fans 發表於 2023-8-29 11:24

kay 發表於 2023-8-28 20:31
後者係都12 13小巴做返
唔清楚加惠民道/摩星嶺平房區呢個盤嘅最終規模係點
不過連青富咁嘅規都要搞招標新線嘅時候
如果呢個盤只係靠現成小巴做返就得嘅話
咁青富只需要88C分支做返就得
菁和只需要40號分支做返就得
皇后山只需要52B分支做返就得
富蝶只需要20A/X分支做返就得
.......

kay 發表於 2023-8-29 11:29

busnrail_fans 發表於 2023-8-29 11:24
唔清楚加惠民道/摩星嶺平房區呢個盤嘅最終規模係點
不過連青富咁嘅規都要搞招標新線嘅時候
如果呢個盤只係 ...

加惠民道本身巴士上唔到去
不過話有天橋落山落去搭巴士係選項

busnrail_fans 發表於 2023-8-29 14:05

kay 發表於 2023-8-29 11:29
加惠民道本身巴士上唔到去
不過話有天橋落山落去搭巴士係選項

其實第二期(摩星嶺平房區)對出就係域多利道:L

2076 發表於 2023-8-29 14:24

busnrail_fans 發表於 2023-8-29 14:05
其實第二期(摩星嶺平房區)對出就係域多利道

下面大大個西寧街總站……

不過呢幾幢公屋,去堅尼地城站都唔近,可能可以救下西區線的客量。700 擺西寧街都係諗住咁吸客。

mak5052 發表於 2023-8-29 14:47

busnrail_fans 發表於 2023-8-28 20:23
Btw
竟然冇人提華富邨重建,同埋加惠民道/摩星嶺平房區新公屋區

或者將交椅洲人工島視為港島之延伸?一如鴨脷洲,島內路線及往返港島路線直接由城巴營運(用港島編號規則,編號用 51-54, 57,58,59(視為西區之延續))
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: 港島巴士未來應該如何發展?