AtrHenu 發表於 2024-3-19 11:26

FBI2 發表於 2024-3-19 00:41
成班ff以為白石角係沙田範圍,很抱歉,白石角係大埔區,搵車做都係搵大埔車做優先.
所以,想搵A46拉入去同發夢 ...

根本政府將白石角個界劃得衰加上區會透明度越來越高咪搞到沙田和大埔兩大區會都唔讓路.;P
btw,下屆區會可否將白石角總站和雲匯歸沙田管,這樣令到該區巴士,小巴服務唔係下下要郁D問大埔呢??:lol

kmb71k 發表於 2024-3-19 22:20

Peter03145212 發表於 2024-3-19 07:54
A47X改大埔走線,改太和做總站,然之後大埔話兜,如果A47X大埔客量仍然唔合格嘅話,就要做埋白石角,當然 ...

龍運想架
只不過大埔居民唔想
完善前大埔區議會表明唔會贊同大埔出巿區既路線要兜入白石角
不過如果將來龍運將來將建議捲土重來
完善後可能會SAY YES
因為完善後最鐘意乜都落咗地先之後再檢討

Fuk19805 發表於 2024-3-19 22:48

kmb71k 發表於 2024-3-19 22:20
龍運想架
只不過大埔居民唔想
完善前大埔區議會表明唔會贊同大埔出巿區既路線要兜入白石角

A車入白石角真係寧願搭E41,當大埔中心上,唔使南運路等燈,唔使入火車站黑洞,唔使入白石角塞燈,慳到嘅時間已經夠入東涌+後勤,仲要慳一半錢

AtrHenu 發表於 2024-3-20 13:41

A車入白石角真係寧願搭E41,當大埔中心上,唔使南運路等燈,唔使入火車站黑洞,唔使入白石角塞燈,慳到嘅 ...

放心遲D東涌北或科研路住曬人長勝就會俾大埔人擇E41全日要兜白石角,大學火車站定係映灣園之後迫更多人課$29去赤鱲角再提出兩繁時間加密A47X至20分鐘班換E41兜圈方案上馬.(反正沙田,大埔E車長期收$14.2揾埋都唔夠蝕兼係營收最差個堆E線):lol

kitarolo 發表於 2024-3-20 15:45

AtrHenu 發表於 2024-3-19 11:26
根本政府將白石角個界劃得衰加上區會透明度越來越高咪搞到沙田和大埔兩大區會都唔讓路.
btw,下屆區會可 ...
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1181907

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2105994-1-1.html

呢類問題本網站都有討論過
但除咗巴士線劃分,實在無迫切
需要去改區界,況且正如前面講
新田由A43P做收北區價,又要用
區界劃佢入北區嚟合理化?

FBI2 發表於 2024-3-20 16:20

A車入白石角真係寧願搭E41,當大埔中心上,唔使南運路等燈,唔使入火車站黑洞,唔使入白石角塞燈,慳到嘅 ...

應該咁講,坐開E41既客,都係坐番E41,坐開A47X既客,都係坐A47X,而家要小心考慮要分割呢2批客,避免E41和A47X兩線選搭的情況。

nokia 發表於 2024-3-20 17:40

最終都好似A34咁,越兜越耐,乘客都係搭返E33P算,仲要價差已經唔係大

toby_tl10 發表於 2024-3-20 17:54

FBI2 發表於 2024-3-20 16:20
應該咁講,坐開E41既客,都係坐番E41,坐開A47X既客,都係坐A47X,而家要小心考慮要分割呢2批客,避免E41 ...

係有得揀嘅地方(埔中), 要A47X明顯快過E41, 因為而家有人嫌A兜火車站太慢

可以咁樣幫A47X提速, 整慢E41:
A47X埔中同廣福邨之間改經廣福道, 唔入埔火, 改由E41兜埔火

FBI2 發表於 2024-3-20 19:04

toby_tl10 發表於 2024-3-20 17:54
係有得揀嘅地方(埔中), 要A47X明顯快過E41, 因為而家有人嫌A兜火車站太慢

可以咁樣幫A47X提速, 整慢E41: ...

而家巴士公司既玩法係:
1/ 小行李去機場/去後勤/去東涌---E41,賺少一半錢算數
2/ 大行李去機場/港珠澳---A47X

所以,兩者客源可以唔同,盡量想分開固定需求,不想再A47X同E41混合需求。

兆康友 發表於 2024-3-20 19:53

自從A34入港珠澳之後,從此些人坐E33P令5:15 建生特班/兆康頭班都座無虛席
但紅日5:15兆康頭班車比平日仲多人,有冇可能把建生特班提升至每日服務??
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 龍運A47X恢復更多班次