Citcalag 發表於 2024-4-13 22:01

chowchi 發表於 2024-4-13 20:27
其實有數得計嘅,西沙項目總共九千幾戶,我當一半人係兩公婆都要返工,15000人八成人搭巴士,12000人,我大 ...
邊有八成咁多

仲有堆搭現時西沙路已有巴士小巴,或者揸車呢?

中產區喎,又唔係皇后山

chowchi 發表於 2024-4-13 22:11

睇下有冇3000個車位咁多囉
小巴?可以問下而家807k開得有幾齊
就算齊又載倒幾多個

HR1377 發表於 2024-4-13 22:14

chowchi 發表於 2024-4-13 13:25
紅鬼287要嬴,又或者應該話要十四鄉段唔駛載空,唯一方法係開得密,287靠錦英 - 大學段特快嘅客墊左個底, ...

287要贏可以叫新地送九巴月票俾業主/住戶咪得

RyanPun 發表於 2024-4-13 22:21

le914 發表於 2024-4-13 13:40
錦英利安出大學站特快,可能我就比較悲觀。

287暫時服務時段食唔到早繁,而87S下繁載客量亦唔見得理想。

有時見下繁87S綠蛋都未滿就開車,但偏偏最常加大嘅係87S多過87K、結果企到爆人都係得部120人嘅直梯,近期少哂啲歐三直梯啲派車就正常返。單睇錦英到大學就真係多極有限,但287停埋錦駿苑效果應該會大好多,但針冇兩頭利,出城嚟講最終都係要靠返市中心堆線係比較穩陣同多人接受,cut市中心車、轉車/等車嘅時間成本耐咗、效果變相打折、最後都係倒返哂落馬鐵就無謂,埋單可以cut邊啲線 然後 谷落去邊度,都好講九巴功力做唔做到。

Citcalag 發表於 2024-4-13 22:23

就算齊又載倒幾多個

西沙路原本都有巴士行,十四鄉出大路搭車又唔似山麗苑行到軍營咁遠,扣返小巴客同現有巴士既剩餘載客量,比到盡都冇可能2分鐘一班

chowchi 發表於 2024-4-13 22:33

Citcalag 發表於 2024-4-13 22:23
西沙路原本都有巴士行,十四鄉出大路搭車又唔似皇后山要行到軍營咁遠,扣返小巴客同現有巴士既剩餘載客量 ...

西沙個盤分兩邊,海映路係 581 食晒架喇,西沙路果邊就可以坐 99 / 299X, 但一來價位差太遠 ($7.x/$9.x vs $4.8), 二來就算運吉肯批 99 加返個 $5 分段,運吉/黃鬼會唔會比佢加特車呢

實際操作西沙路田寮個站又係咪可以比紅鬼放倒特車呢,西貢行足全程過來又係咪實際呢,如果 10-20 分鐘一班既 99/299X (比盡各比而家加 4 班喇) 又搶倒幾多客呢

90分鐘50 班 581 就係 2 分鐘一班,30 班就係 3 分鐘,我估呢 20 班客量到時係會用加密荃灣觀塘尖咀中環太古車來疏導,即係到時每條線共 8 班吧, 所以我最初係話估 581 繁時會開 3-5 分鐘一班已好保守, 全部都係計數計出來,唔係隨口比較康城皇后山架

GZ4031 發表於 2024-4-14 16:18

Ohm 發表於 2024-4-12 22:12
807B點解名存實亡? 即係已經有線無車? 但睇運輸署網頁都係寫12-15分鐘一班
不過幾次去水浪窩行山,即使逗 ...

807B 兩年前搭係有車, 不過係當無限循環咁做, 一部車行哂
因為我響烏溪沙等入企嶺下, 等岩方向, 黎左架番福安既807B 佢叫我上, 因為佢渣到去福安就直踩番西貢唔入烏溪沙

RyanPun 發表於 2024-4-14 17:25

GZ4031 發表於 2024-4-14 16:18
807B 兩年前搭係有車, 不過係當無限循環咁做, 一部車行哂
因為我響烏溪沙等入企嶺下, 等岩方向, 黎左架番 ...

你有緣份係會見到佢泊喺海柏等客,重組之後我見過一次B仔咁大把:)隨意改走線時有聽聞,條B真心早摺早著。

KG1428 發表於 2024-4-14 20:59

HR1377 發表於 2024-4-13 22:14
287要贏可以叫新地送九巴月票俾業主/住戶咪得
Novoland又係用呢種攻勢來吸引業主/住戶

不過novoland有城巴950去中環/955去鰂魚涌
但是十四鄉是沒有巴士直去中環/鰂魚涌

但是要經過大埔區議會爭取下先可以有十四鄉直達中環。

hkbw 發表於 2024-4-14 21:53

就算齊又載倒幾多個

淨計住宅都堅係有3166個車位

不過咁既比例,睇怕都係唔夠架啦,何況大把人部車係擺多過用
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 九巴十四鄉新線287開辦消息