lsc04d11 發表於 2024-4-12 23:38

s20131417 發表於 2024-4-12 21:20
可能九公認為,利安邨居民喺錦龍苑落會方便啲
如果唔肯就直接來個降維打擊,迫你俾多$4.1

我就認為因為87K唔停利安邨,西沙路啫.......
咁咪唔洗俾番呢度板友提及嘅”補償式分段”囉

Gary_B 發表於 2024-4-12 23:42

s20131417 發表於 2024-4-12 23:31
同以大學站為基地嘅272系相映成趣
(實屬沙田區路線 但用大埔區7字)

白石角 silicon hill 係大埔區

科學園係沙田區

.KD.8283. 發表於 2024-4-12 23:49

科學園係沙田區

唔洗咁認真喎條友搵野覆呃ipower啫

KN7229 發表於 2024-4-13 00:02

比287做起左的話 87D 87K又可以準備收車了🙂

ccicoltd 發表於 2024-4-13 00:04

hkbw 發表於 2024-4-12 23:22
Btw...九巴跟左新鴻基,重新定義何為十四鄉
十四鄉應該係指十四條鄉村,而家變成田寮,大洞,井頭之間
...

十四鄉 OZP (S/NE-SSH/11) 的界線,最南端在澳頭以北。

s20131417 發表於 2024-4-13 00:19

科學園係沙田區
嗱,唔係你出來呈清返,小弟差啲都唔記得272A已經拉埋入博研路。:lol
有關內容已作修正,謝提點

le914 發表於 2024-4-13 00:34

s20131417 發表於 2024-4-13 00:19
嗱,唔係你出來呈清返,小弟差啲都唔記得272A已經拉埋入博研路。

你唔記得左272A拉入博研路,並非大家有興趣討論和關心的事,不需要發文解釋的。

ryumew 發表於 2024-4-13 00:48

hkbw 發表於 2024-4-12 20:37
竟然唔重用287K呢個編號,估唔到呢

我都以為叫289

eric278 發表於 2024-4-13 01:05

ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-12 22:30
西沙(十四鄕)係咩地方名?

「西沙」似是新鴻基十四鄉項目的總稱,已有官網
https://www.saisha.com.hk/

s20131417 發表於 2024-4-13 01:18

eric278 發表於 2024-4-13 01:05
「西沙」似是新鴻基十四鄉項目的總稱,已有官網
https://www.saisha.com.hk/

「西沙 (十四鄉)」寫法感覺有啲似維基條目名嘅風格,當中括號部份深信係一種消歧義,用以區分坊間所泛指嘅「西沙」。
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 九巴十四鄉新線287開辦消息