wilsonli321 發表於 2008-8-13 14:23

樂仔〞 發表於 2008-8-13 21:47

咁你認為點搞先可以令轉車乘客減少先得架 ?

你 up 講耐都講唔到一個解決方法令現有乘客減少影響

*我係受影響既人之一

wilsonli321 發表於 2008-8-13 22:26

樂仔〞 發表於 2008-8-13 22:32

原帖由 wilsonli321 於 2008-8-13 22:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

早已說過,重組的確會令轉車率增加,你想減少什麼?
再強調一次:重組是在效率與轉車率之間的抉擇

你認為效率有幾高 ?

最重要你要預留俾西鐵客同要有特別班次俾某 D 路線加班

唔好唔記得輕鐵好多客都係學生 , 你一改二改叫人轉車只會更麻煩 , 因為要人再就時間搭車 , 又要轉車又要行

搵你去 ?

不如你試下搭 507 feel 下個種痛苦先啦 ..

wilsonli321 發表於 2008-8-13 22:46

樂仔〞 發表於 2008-8-13 22:49

天水圍改都唔夠屯門多啦 ?

不如你查下 505 同 507 D 客去邊先啦

[ 同埋密唔密 , 都要視乎人數先得架 , 好似屯門咁 , 你 551 落車轉 553 , 邊夠原本搭完西鐵班人搶呀 ? ]

wilsonli321 發表於 2008-8-13 23:01

樂仔〞 發表於 2008-8-14 09:47

原帖由 wilsonli321 於 2008-8-13 23:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

屯門551+552+553同天水圍7系變化相差不太遠,縱使屯門變得再多過天水圍一點,也不見得要斬腳趾避沙蟲來否決重組

505+507 d客去邊,大部份551+553都一樣做到,
只是山景/大興三聖/豐景園,兩者互相交換,呢類問題唔好再浪 ...

1. 安定易上車 ? gag 黎架 ? 而家得番 553 一條你邊度上都係咁架啦
2. 但 505 507 大部分客都唔洗轉 [ 因為兆麟站近三聖站 D 學校 , 至於嗚琴同建安朝早有 507 特車 , 石排係唯一冇車處 only ] , 但你而家要三分一車客轉喎 , 邊個唔反你 ? 同埋而家 507 都好密 [ 密到拖唔知幾多班都有 ] , 一整條 553 就比 507 疏左 , 搵你搭 ?
3. 你覺唔覺屯門永遠做唔到循環線架 ? 就係因為屯門大 , 有區做唔到 , 但唔代表強迫大多數人轉車 , 而家條 610 都係一個屯門醫院保佢命 , 否則 ? 隨時個個都要 553 轉 552 啦 !

不如你講一個你既 suggestion 啦 , 唔好抄輕鐵喎 ! 輕鐵個個跟佢都有排死 , 隨時個人 suggest 可能有得討論 ..

joe8528 發表於 2008-8-14 14:26

原帖由 樂仔〞 於 2008-8-14 09:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

507密到拖唔知幾多班都有
反話?????
505咪一樣

wilsonli321 發表於 2008-8-14 18:41

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 問已取消及未有開辦的輕鐵路線: