Kaix 發表於 2009-8-2 20:21

原帖由 SunnyJacky9094 於 2009-8-2 13:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
冇錯, 呢個就係巴士存在嘅意義, 去銅記嘅就72, 去中環就地鐵, 各有各生存空間, 唔讓一邊獨大咪好, 而且響SIL通車之後, 香隧大塞車嘅情況相信不再復見, 搭巴士亦都唔會花多好多時間(甚至比MTR更快)
同埋更正番上面, ALC人口已經有90000人, 香港仔人口係40000人, ALC除番兩個站, 一個站SERVE 45000人都多過香港仔.....而且將SIL加香港仔站, 一方面令ALC嘅車少左, 另一方面唔少巴士線都要摺

明明南港島線可以做到金鐘直達香港仔,
特登為左巴士而整到鐵路唔方便??

用東段嘅唔單止係香港仔田灣,仲有華富出金鐘以東同過海都會用到東段,
所以使用量應該相若

之前聽過ALC人口不足8萬,唔知邊個先啱

繁忙時間南港島線2分鐘一班,
鴨脷洲瓜分成4分鐘一班,每卡載250人乘4卡,
每個鐘單向都可以載15,000人

非繁忙時間南港島線有大量遊客,
包括海洋公園遊人及海洋公園站轉車
所以開3分鐘甚至2.5分鐘一班都不為過,
即係鴨脷洲都有5-6分鐘一班車

ronaldlau 發表於 2009-8-2 22:41

原帖由 Kaix 於 2009-8-2 20:21 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
明明南港島線可以做到金鐘直達香港仔,
特登為左巴士而整到鐵路唔方便??

用東段嘅唔單止係香港仔田灣,仲有華富出金鐘以東同過海都會用到東段,
所以使用量應該相若

之前聽過ALC人口不足8萬,唔知邊個先啱

繁忙時間南港島線2分鐘一班,
鴨脷洲瓜分成4分鐘一班,每卡載250人乘4卡,
每個鐘單向都可以載15,000人

非繁忙時間南港島線有大量遊客,
包括海洋公園遊人及海洋公園站轉車
所以開3分鐘甚至2.5分鐘一班都不為過,
即係鴨脷洲都有5-6分鐘一班車
In 2008,
Lei Tung:
Ap Lei Chau North   18700
Lei Tung I                   14100
Lei Tung II                  10700

Sub-total                     43500

South Horizons:
Ap Lei Chau Estate    14100
South Horizons East   15500
South Horizons West   15200

Sub-total                     44800

Aberdeen:
Aberdeen   20100
Shek Yue   17800

Sub-total:    37900

當用MTR 買了Taipei Bombardiar 的車,
繁時每方向可截每小時28,400旅客

我 prefer 用 2 加 1 / 北投 <-> 新北投 的 operation mode
後者使往 SOH 依然 2 mins 一班, 而 ADB <-> WCH 亦可以密而 3 mins 一班,
何樂而不為 !?

只係一個繁時乘載 25000 人的系統 能否應付 0700 - 0900 的人流~

Kaix 發表於 2009-8-2 23:17

原帖由 ronaldlau 於 2009-8-2 22:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

In 2008,
Lei Tung:
Ap Lei Chau North   18700
Lei Tung I                   14100
Lei Tung II                  10700

Sub-total                     43500

South Horizons:
Ap Lei Chau Estate    14100
...

你計漏左華富

原帖由 ronaldlau 於 2009-8-2 22:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
只係一個繁時乘載 25000 人的系統 能否應付 0700 - 0900 的人流~

如果南港島線佔有率超高(>70%),其實係應付唔到

053h4 發表於 2009-8-2 23:19

053h4 發表於 2009-8-2 23:22

leochill 發表於 2009-8-2 23:31

哈, 我剛想到點解唔起埋香港仔站,
會唔會係因為起多一段路同一個站要多d 投資, 而香港仔站又應該無上蓋物業(我估),
令到第一期(東段)o既回報大減, 所以財務上都係留畀西段先可行呢?

053h4 發表於 2009-8-2 23:53

ronaldlau 發表於 2009-8-3 00:22

原帖由 Kaix 於 2009-8-2 23:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你計漏左華富

如果南港島線佔有率超高(>70%),其實係應付唔到
in my proposal..
我係唔計 WAF
只係 from ABE <-> WCH shuttle services

去華富咁遠~~~

053h4 發表於 2009-8-3 00:35

SunnyJacky9094 發表於 2009-8-3 10:32

回復 12# 的帖子

你咁得意嘅, 人地條線係ADM--->SOH, 呢個係主線, 新北投支線嘅模式竟然套用響去海怡條線上面?
如果係咁, 用北京地鐵8號線嘅模式都可以參考, 去海怡先, 跟住倒車去香港仔, 跟住去黃竹坑, 用呢個模式直至西段起好
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 有人在facebook建立群組爭取南港島線東段增建香港仔站