053h4 發表於 2009-8-4 10:20

ATE220 發表於 2009-8-4 21:17

我聽聞話香港仔因為有地基問題先唔起得:L ,
但係依家睇到你地咁講......
我又覺得要起又好似唔係問題......
其實南港島線搞掂o左之後,
城新o個邊d線係咪全部玩完:L (除o左去中環)
因為你條鐵......去到金鐘,轉個車就去到,
同埋,98可能會成為接駁巴士線,
因為佢會經利東站,
咁香港仔班客咪會搭$2.5車轉鐵囉;P

053h4 發表於 2009-8-4 21:20

ronaldlau 發表於 2009-8-4 22:34

原帖由 053h4 於 2009-8-4 10:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
香港仔有小巴車海, 睇落去咪客少 lor
人口普查統計數據又無計石排灣入, 係唔係真係半滿啊
Aberdeen 的 working population 計埋石排灣得 20000 人,
而且.... 8 架小巴才 = 1 架巴士 wor~

去到利東full晒, 係唔係代表上唔到先?
客又係咁多, 真係睇唔到有什麼影響
客又係咁多, 點解釋 171 + 97 + 39M 仲想加車的情況

而真係4X多人, 定係42+72多人呢
原來千幾人坐4X原來可以否定某個地部的居民有鐵路
這不是否定某個地部的居民有鐵路,
但人係 rational,
當 4X 係 20 mins
MTR 要 15 mins,
價錢又平 d,
咁你去 CEN 會搭巴士 or MTR?
72.... 放巴士一係生路 la... XDDD

另外你講"號系統成本會隨班次增加而加 ga mei"
2分鐘一班, 其中一樣主要開支, 信號系統, 真係唔知慳到幾多錢啦

信號系統係前期投入, 設計時預計班次幾多要用那套系統
一換就成套換, 唔係話你要加班先換

你係反問乜你呢句成立的嗎?

頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 有人在facebook建立群組爭取南港島線東段增建香港仔站