053h4 發表於 2009-8-3 14:34

ronaldlau 發表於 2009-8-3 15:24

原帖由 053h4 於 2009-8-3 14:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

一列車少極都有4卡, 一列車載一千人 = 八部巴士
行薄扶林道d線, 都唔會比佢搶晒ga lar, 671又有幾多人坐啊

就算係搶盡90+91+171+590系乘客, 一列四卡的地鐵會載唔晒? ...
呢個又返去我地之前諗的 point....
What is the definition of "中型鐵路"
用 MTR 上年的 defintion... 20000 人 / 30班 = 666 人一列列車

你個計法已經去到 30000 人 per hour~

71 / 90B / 91 有一堆人去 SYP / SHW 會用左 SIL
原本 搭592 轉 MTR 去東區 i.e. Quarry Bay 會用 MTR
SIL 仲有利東 to CEN / WCH 的客呢,
所以呢個就取決於 what kinds of car did MTR acquired~

053h4 發表於 2009-8-3 17:18

053h4 發表於 2009-8-3 17:30

ronaldlau 發表於 2009-8-3 19:16

原帖由 053h4 於 2009-8-3 17:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
71/90B/91有幾多人先得ga, 好似91/94(x)咁減下減下都減到成10/15分鐘一班
朝早係薄扶林都落左30~40%
咁重有幾多去西營盤一帶呢?

另外, 你係唔係認為香港仔呢段永遠都唔起呢, 有關客流閣下打算點應付?
你唔會假設, 香港仔所有乘客都用西段出市區罷

個問題係 SIL (W) 本身以 WCH 做總站,
Passengers 要在 WCH 轉 SIL (E) 再續行程,
其實呢個設計最大的假設就係 東段為主 西段為副,
其數據亦在樓上表達出來,
這是其設計當 SIL (W) 的乘客量較 SIL (E) 少
所以其實由 SOH開出的一班出到 WCH 好會 full;
但 ABE 出到 WCH 則仲有位上......
因 70 + 72 也是每 4 mins 一班,
which means .... 260 / 266 人 一卡車~

如果 SIL (W) 起到華富, 有機會使系統 overloaded, 佢地應北上往 Island East law~
所以一起到華富.... 咁不如上埋去UNI la~

1 分 50 秒由 SOH 開去 ADM + 3 分 shuttle 由 ABE <-> WCH,
類似新北投線 law~
咁就將 ABE 的人分散了~

另外, 地鐵工程, 最大開支根唔就唔係車輛配置費, 而係相關土木工程, 信號開支
開得兩分鐘一班, 意味信號系統成本唔會低
所謂中運量軌道交通系統, 真係車輛重量, 體積會降低幾多, 可以減少隧道斷面, 橋樑負重啦

信號系統成本會隨班次增加而加 ga mei~
買車肯定平少少 ga la.. 不過建站相關的土木工程一定少好多....

053h4 發表於 2009-8-3 19:25

Wright---AVW16 發表於 2009-8-3 20:34

我真的不認為需要分開建造兩條線,真的有心改善南區的交通,便應該一次過同時興建兩條線,這樣才能真正的方便南區的居民,而兩線已可覆蓋接近整個南區,「大細超」問題也不會存在。而且同時建造兩條線,成本也不會上升太多(興建整條西鐵的成本一定比整條SIL多),再一次引證分開興建是擾民舉動

ronaldlau 發表於 2009-8-3 22:46

原帖由 053h4 於 2009-8-3 19:25 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
什麼東段為主, 西段為副, 根本同限制地點香港仔-金鐘隧道客流無關係
唔通東段車由香港仔開, 會搞到載唔晒鴨脷州d客
而唔係香港仔開, 就可以載得晒, 變化咁大
而家係講 香港仔-金鐘/中環隧道客 俾 鴨脷洲-金鐘/中環隧道客 少;
香港仔有幾多條 隧道去 金鐘/中環?
鴨脷洲又有幾多條 隧道去 金鐘/中環?

問題係 1+1 的模式會使由 SOH 開的車到 LET 就 full 晒;
而 ABE 開的車到 WCH 只會 剛剛得 1/2 客量
咁係咪最好的營運模式?
未必係 law~

華富\華貴人口, 早前巳經以現在的班次, 去進算有幾多客
現實客流真係唔多, 咁就會overload啊?
但華富去中環... 俾我搭 4x la~~~
20 mins 出到中環 wor~

信號系統係前期投入, 設計時預計班次幾多要用那套系統
一換就成套換, 唔係話你要加班先換
係人都知 SIL 係 2 mins 一班,
關換唔換套信號系統乜事

而隧道橋少幾多先係問題啦, 少幾多先得ga
地鐵咨詢就聲稱月台長度減少會降低造價及維修費(不過, 月台車站佔鐵路成本唔算係一個高比例)
但好似無講過隧道橋樑成本會"少好多"

講真.... 隧道 (車站)都要爆 ga.... 爆多定少啫~

danielkwong 發表於 2009-8-4 03:19

:L 睇返個軌道配置圖,香港仔如果要駁入去東段行,系黃竹坑站前後都要單綫往返運行。

:o 似乎“香港仔支綫”無乜機會可以同海怡半島爭“1加1”啵,充其量搞下“1加3”都還可以~

:lol 只怕到時候香港仔嘅市民,又出來話“港鐵歧視”云云.........

Kaix 發表於 2009-8-4 10:20

原帖由 danielkwong 於 2009-8-4 03:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
:L 睇返個軌道配置圖,香港仔如果要駁入去東段行,系黃竹坑站前後都要單綫往返運行。

:o 似乎“香港仔支綫”無乜機會可以同海怡半島爭“1加1”啵,充其量搞下“1加3”都還可以~

:lol 只怕到時候香港仔嘅市民,又出來話“港 ...

軌道配置圖一定要跟死?? 唔可以改??

既然我地建議1+1而若港鐵又接納,港鐵自然會更改軌道配置

點解咁多香港人諗野/做野要自己揾個框框框住自己
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 有人在facebook建立群組爭取南港島線東段增建香港仔站