chrisappear 發表於 2005-9-29 20:02

CK4013在 2005-9-29 18:36 發表:
講開林子祥
我仲記得"海市蜃樓"(應該有錯字)
都係好難唱!
無錯字喎,準確無誤.
林子祥那些歌是否高音...見仁見智,但最少唱到氣咳.
講起男歌手,蔡國權經常唱高音,例如<不裝飾你的夢>,<寒傲似冰>.

3384 發表於 2005-9-29 22:17

av220在 2005-9-28 20:56 發表:

佢咁高音都只係tenor ja.......(其實我唔識分:p)
不過佢唱親女歌手d 歌都係用原key,
例:至少還有你, 習慣失戀, 想著你的感覺/讓我跟你走........

另外兩問,
"不要對他說", "寬容" ...

以Opera標準, soprano可以非常高音;
可以說, 香港冇咩流行女歌手唱到.
(暫時諗到: 謝安琪的"我歌故我在"...她好似去到high A...
還有前陣子殘酷一叮的菲律賓台主:D)

[ Last edited by 3384 on 2005-9-29 at 22:19 ]

LS996 發表於 2005-9-29 23:01

3384在 2005-9-29 10:17 PM 發表:

以Opera標準, soprano可以非常高音;
可以說, 香港冇咩流行女歌手唱到.
(暫時諗到: 謝安琪的"我歌故我在"...她好似去到high A...
還有前陣子殘酷一叮的菲律賓台主:D)

[ Last edited by 3384...

仙樂飄飄處處聞果位唔知得唔得呢..

joeli16 發表於 2005-9-30 08:13

睇左三頁,
竟然冇人提呢首經典高音廣東歌:

張學友----月半彎

TL 發表於 2005-9-30 20:53

AL_29 發表於 2005-9-30 21:00

TL在 2005-9-30 08:53 PM 發表:

我想知呢首歌最高音果句:「流露我熱愛心底說話」個心字去到咩音?
因為我個人而言唔覺得好高音.

A' only
好多歌都去到啦,如師兄既二等天使

kenytw 發表於 2005-9-30 21:34

TL在 2005-9-30 20:53 發表:
咁張學友另一首歌《李香蘭》最高音果句:「或我心真空」個心字又去到咩音呢?

除了《李香蘭》外, 以下學友的歌曲也有一定難度的:
《祝福》, 《這麼近那麼遠》, 《你的名字我的姓氏》

3384 發表於 2005-9-30 21:36

LS996在 2005-9-29 23:01 發表:

仙樂飄飄處處聞果位唔知得唔得呢..

唔知你指邊位?
(我只係諗到唐韋琪:D)

另外...
原來順子D歌都好惡唱,
上次唱K, 有個OK高音既friend, 唱順子的"回家", 高音部份走哂音...

TL 發表於 2005-9-30 21:49

3384 發表於 2005-9-30 21:55

TL在 2005-9-30 21:49 發表:

佢應該講緊宜家黎香港做《仙樂飄飄處處聞》個女主音.

香港以前套卡通片主題曲《仙樂處處飄》係由袁鳳瑛主唱,
佢 d 歌唔算高音, 但係唱得好好聽.

哎呀...記錯o左tim:P
我以前都好鍾意她唱的兒歌ga,
她還有首"阿花的故事", 歌詞很慘很慘...但歌曲幾好聽...
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 有什麼高音的廣東話/國語歌?