cu5437 發表於 2005-10-2 20:47

kenny_hou 發表於 2005-10-2 23:35

cu5437在 2005-10-2 08:47 PM 發表:

冇人提蘇芮既?電影<搭錯車>果兩首歌就係其中既例子
而郭富城既<跳舞大王><愛情基本法>同<Summer Aloha>最尾果度係高音

[ Last edited by cu5437 o ...

請問係<酒乾搪賣無>(可能打錯字)同邊首呢

chrisappear 發表於 2005-10-2 23:56

kenny_hou在 2005-10-2 23:35 發表:
應是<酒干倘賣無>.
另一首電影歌曲...已忘,知情板友請補充.
有關<搭錯車>電影原聲大碟,可參考以下連結.

按此

andeon 發表於 2005-10-3 00:03

kenny_hou在 2005-10-2 11:35 PM 發表:

「一樣的月光」同「是否」都好高音..
「是否」即係杜麗莎首「假如」o既國語版

fai 發表於 2005-10-5 12:27

av220在 2005-9-28 20:48 發表:

趙傳ar, 好多歌都好高音.....
"我終於失去了你" 中間個段 "你一直在我心中"都好似幾高音.
(唔知夠唔夠high high c?)
仲有"愛要怎麼說出口", "我是一隻小小鳥" 都 ...

「你一直在我心中」一字同在字係high high A,唔夠「在擁擠的
人群中」高。

「我想飛呀飛,卻永遠飛不高...」高字又係high high C,同我終於
失去了妳最高音一樣。

fai 發表於 2005-10-5 12:33

李香蘭「或我心真空」個心字係HIGH HIGH B。

祝福唔計伴唱,真係主音唱只係到HIGH G
這麼近那麼遠最後個段升左半度,HIGH G#

你的名字我的姓氏「從此以後 無休無求」個休字HIGH F#

三首歌最高音其實都不算是極之高。

kenytw在 2005-9-30 21:34 發表:

除了《李香蘭》外, 以下學友的歌曲也有一定難度的:
《祝福》, 《這麼近那麼遠》, 《你的名字我的姓氏》

hkicq 發表於 2005-10-9 18:52

3384在 2005-9-28 07:29 PM 發表:
張信哲應該係Tenor.
事實上, Tenor與Alto的range, 基本上完全overlap,
所以高音少少既男仔, 唔駛假音都可以唱到Alto歌手(如梅姐, 何韻詩等等)的歌.
本質上男/女聲既音質分別比音域大,因此同種音(unison)亦可分別到男/女.
只要有適當訓練,不論男女都應可有3個八度,
聲樂既不同音部(messo soprano到baritone)只係指歌手'擅長'係邊個音域.

另回部份文
林子祥本質上係'嗌'歌而唔係唱,’誰能明白我'中段既'掌聲我而夢[想]里尋'係high d.
彭鈐在'和平飯店'既主題曲開端既'[从]前的我'係low f,
因此由low f到high f,應算係2個定係3個八度?

以極有限既樂理,前面指部份男歌手可以去到high high,係唔係只有high?
由f及g譜號中央既CDEFGAB係g譜號既正中,再上先至係high
另外定音標准既a應係427定係440?

3384 發表於 2005-10-16 21:20

彭鈐在'和平飯店'既主題曲開端既'[从]前的我'係low f,
因此由low f到high f,應算係2個定係3個八度?

2個八度.
(可以咁諗...由2005年1月1日至2007年1月1日, 是兩年還是三年?)

由f及g譜號中央既CDEFGAB係g譜號既正中,再上先至係high

是的:)

另外定音標准既a應係427定係440?

440Hz.

camoran 發表於 2005-10-17 07:17

最近睇台灣既國光幫幫忙
有集係請唱高音既男歌手
搵來林志炫同信樂團既阿信
節目尾段二人合唱張雨生既"我期待"<---我近期一推既歌
去到副歌頭兩句"say goodbye"
我諗依家都冇咩現今偶像派可以唱到咁高音@@

LS996 發表於 2005-10-17 22:55

camoran在 2005-10-17 07:17 AM 發表:

最近睇台灣既國光幫幫忙
有集係請唱高音既男歌手
搵來林志炫同信樂團既阿信
節目尾段二人合唱張雨生既"我期待"<---我近期一推既歌
去到副歌頭兩句"say goodbye"
我諗依家都冇咩現今偶 ...

其實我覺得軒仔都好高音
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 有什麼高音的廣東話/國語歌?