T-LRT迷 發表於 2011-6-10 23:13

原帖由 坤仔 於 10-6-2011 01:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

知唔知係邊d路線?:o

我估計係614P,615P,705,706

N672D 發表於 2011-6-11 10:58

我都係 Suggest D 議員 叫 MTR 延長 K 巴會容易D
   K51 特別車(屯門站 > 富泰)   K52 特別車(屯門站 > 屯門碼頭)

506特別車 (屯門站 >兆麟)
506特別車 (屯門站 > 屯門碼頭)

全部在屯門站劃一開 0108
用 E200 / 7XX

lzengalau 發表於 2011-6-11 21:36

原帖由 N672D 於 2011-6-11 10:58 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我都係 Suggest D 議員 叫 MTR 延長 K 巴會容易D
   K51 特別車(屯門站 > 富泰)   K52 特別車(屯門站 > 屯門碼頭)

506特別車 (屯門站 >兆麟)
506特別車 (屯門站 > 屯門碼頭)

全部在屯門站劃一開 0 ...

屯門落兆麟, 基本上追到尾班南行505. 而碼頭方向 506 大約 0055 至過屯門站, 如果停多兩分鐘等客應該食到尾二車客.

lrv1092 發表於 2011-6-11 22:43

西鐵 自從由「鐵」變成「線」之後, 賣少左廣告
今次賣廣告係: 西鐵綫加班次,方便你四圍去
海報已張貼於站內, 海報上方是西鐵12個站的附近建築/知名景點/車站入口 及 一隻/對腳

而網頁亦有相關內容:
http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/wrl_enhancement.html
內有新班次表 及 頭尾班車時間

--
其實該海報的主題不錯,
但要帶出西鐵晚上10時後、平日下午繁忙加密 及 延長尾車
以方便四圍去 有點奇怪
還有的是... 海報的相片 反映到西鐵附近景點是頗為欠缺/不在站附近:L

ahbong 發表於 2011-6-12 00:43

原帖由 lrv1092 於 2011-6-11 22:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
西鐵 自從由「鐵」變成「線」之後, 賣少左廣告
今次賣廣告係: 西鐵綫加班次,方便你四圍去
海報已張貼於站內, 海報上方是西鐵12個站的附近建築/知名景點/車站入口 及 一隻/對腳

印象中,九鐵除了於2003年通車時為西鐵賣過「瞬間即達」之廣告之外,並未有為西鐵再賣過其他廣告。

而自從兩鐵合併後,港鐵為西鐵綫賣的廣告,例如南線通車時的宣傳,比起西鐵通車時的宣傳可謂有過之而無不及。今次連加班亦賣廣告,實在比之前東涌綫加班時的宣傳更好。

坤仔 發表於 2011-6-12 04:52

如果以MTR官網目前俾既時間作為參考
能夠轉到輕鐵應該得以下個d:

屯門: 505(三聖)/751(友愛)
兆康: 751(友愛)
天水圍: 751(天逸)/ 天耀站 761P(天逸)

唔知有無睇錯:Q

lrv1092 發表於 2011-6-12 05:00

原帖由 ahbong 於 2011-6-12 00:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

印象中,九鐵除了於2003年通車時為西鐵賣過「瞬間即達」之廣告之外,並未有為西鐵再賣過其他廣告。

而自從兩鐵合併後,港鐵為西鐵綫賣的廣告,例如南線通車時的宣傳,比起西鐵通車時的宣傳可謂有過之而無不及。今次連加班亦 ...

廣告可以有很多種的:L   不一定是電視廣告
今次也沒有電視廣告呢! (或者未有啦下)

我唔係想評論邊間公司賣廣告多d 就好d

九鐵當年宣傳西鐵, 會從多個渠道, 亦有一連串/連續式的相關活動,
而且是深入服務的社區進行

港鐵接手後, 無咩大事都唔會幫一條線賣廣告 (賣公司形象為主、就算係線都係賣未來新線)
南線通車, 無錯, 有賣廣告, 搞網上遊戲嬴手機等等

諗起件趣事: 記得當時廣告大概旁白/口號是 "你的圈子 更多更遠".....
其實係咪串緊大西北既人圈子細, 要靠你條西鐵去到紅磡, 圈子先會大?

而今次的廣告是帶出西鐵於平日下午繁忙、每晚10點後加密, 以及延長服務
所以賣廣告通知人無問題的, 因為廣告就是想帶出(好的)訊息比人

但廣告是 西鐵線加密 方便你周圍去
內容是 傍晚加密0.5分鐘、夜晚10點後加密1.5分鐘、遲約半個鐘開尾車
呢d時間大部份都係乘客返屋企既時間, 正常人第一時間諗 會覺得廣告相片與內容不乎而感到奇怪,
咁夜仲周圍去?早左1分鐘, 方便周圍去?點解唔話返屋企更客易/更快捷方便之類, 再帶出埋窩心服務仲得
(要轉個彎先諗到: 哦.. 可以12點遲大概半個鐘都仲有西鐵搭-> 可以去多d地方先返屋企, 唔洗趕車)
仲有"更易掌握時間", 早1.5/0.5分鐘 點解會易左?

另一點奇怪就係, 又唔係得西鐵一條線加密
其他線又無宣傳海報/網上專頁既?

唔係想針對d咩, 只係諗都諗唔到有板友會回覆我d開場白, 就順便講下我對廣告既諗法

天空之神 發表於 2011-6-12 18:52

原帖由 miklcct 於 5/6/2011 22:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
[認真] 30秒在日間可能不是大件事,但對深宵乘客來說,卻直接決定能否追上尾班車,所以事關重大。 [/認真]

看來這樣,有些比較敏感的車程(例如0018西鐵兆康轉0052尾班614往元朗;0025西鐵兆康轉0059尾班610往屯門碼頭等)真的要 ...

準巨 , 期待你的測試報告 :victory:

不過你果 2 個例子只係 34-35 分鐘西鐵車程, 應該可能性極低 ?

ahbong 發表於 2011-6-13 00:22

原帖由 lrv1092 於 2011-6-12 05:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔係想評論邊間公司賣廣告多d 就好d

九鐵當年宣傳西鐵, 會從多個渠道, 亦有一連串/連續式的相關活動,
而且是深入服務的社區進行

港鐵接手後, 無咩大事都唔會幫一條線賣廣告 (賣公司形象為主、就算係線都係賣未來新線)
南線通車, 無錯, 有賣廣告, 搞網上遊戲嬴手機等等

諗起件趣事: 記得當時廣告大概旁白/口號是 "你的圈子 更多更遠".....
其實係咪串緊大西北既人圈子細, 要靠你條西鐵去到紅磡, 圈子先會大?

諗起當年九鐵既「瞬間即達」,「貫通東西南北」,仲有搵班著住紅衫藍衫既人跑接力賽跑,表達九鐵的完善接駁,老實講我就不敢恭維喇,抽像、脫節,果班跑步既人更加提醒大家,原來搭九廣西鐵,係要趕頭趕命咁左轉右轉;「瞬間即達」,到達什麼地方呢?瞬間又係幾快呢?乘客又是否要瞬間轉移咁快呢?

港鐵廣告,相比之下更具體及貼近市民生活。生活圈子更多更遠、方便乘客周圍去,都係好具體既事實,無人唔希望生活圈更大、出入更方便。若然有人對號入座,覺得港鐵串緊大西北人圈子細,正正就係港鐵呢個廣告既成功之處,再講,當年九鐵串大西北人搭巴士慢,咪又係一樣?

homan0323 發表於 2011-6-13 07:05

港鐵於部分時段班次有削減,一至五上繁由屯門開出之3分鐘班次,由原先06:58-09:07縮短至07:00-09:00;一至六下午四時二十分至七時四十三分由屯門站開出之班次,雖然五時後加密至4分鐘,但四時二十分至五時班次由4.5分鐘縮減至6.7分鐘,下繁亦由19:43提早至19:30完結,19:43-22:00由6分鐘減至6.3分鐘。

至於一至六下繁往屯門班次,看似加了班,不過下繁卻提早完結,之前4.5分鐘時段20:00才轉6分鐘,整體而言好像數字遊戲。

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17
查看完整版本: 西鐵最新消息