hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

siusiupeople 發表於 2015-3-19 16:43 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2015-3-19 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-3-19 16:43 發表

問心,82M/74A 呢D 有幾多人搭先?

你理得佢有幾多人搭
總之乘客人數大過0就要有補償架啦!
P960早日摺線
epsilon 發表於 2015-3-20 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-3-19 23:23 發表

你理得佢有幾多人搭

但以74A同82M兩個例子來講,
本身就有89同80M替代啦,
如果前兩者客量係好嘅都唔會被開刀,
又有後兩者替代時仲要點樣嘅補償先?
總唔可以抱住一班都不能減嘅心態掛。
mckhgc 發表於 2015-3-20 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2015-3-19 23:23 發表

你理得佢有幾多人搭

幾多幾少又點?o係某D「人」眼中,

總之新田圍做唔到靠一條村,就非繁時都班班巴士打爆到頂晒閘,就係有車唔搭唔珍惜,被削資源冇得怨。

總之新田圍做唔到靠一條村,就多客過三五七條村再加N個大商場加埋,就係人口少需求細,人地點搶新田圍資源都係應份合理,新田圍求返小小合理服務,就係過份就係搶人野就係惡霸土皇帝要全世界圍著新田圍轉.....

82M我就冇意見,死左就算,問題係,冇左82M,唔加返80M資源(我知80M有用車限制,必須用短車,但還不是為了某個人口仲少過新田圍既屋苑,如果係新田圍「累」到要用短車,呢度D大帝一定插得再狠多唔知幾多百倍),都算,而家為左新田圍冇份、連BBI都冇既280X,就要削到80M咁既衰樣,又公平?合理?

雖然我都知,「公平」「合理」對新田圍黎講,根本係夏蟲語冰。

74A,以前仲未被陰乾得咁離譜,即係仲去到觀碼,同全部/大部份用車均為雙層既時候,我都幾常o係兩繁時搭74A南行,可以講下。至於北行、非繁,就少搭,不評論。

先講上繁,未到新田圍前,係幾乎載凳載空氣,但一到新田圍,除非同89拖卡,否則好大機會變成幾乎坐滿窗口位,就算未坐滿窗口位,都明顯多人過未到新田圍前,o個架仲要係11米雙層熱狗。

有D「人」就成日屈機比較,用新田圍一條村既客量,去同三五七條村再加N個大商場加埋既客量去比,上面有個仲痴線到傻豬到,用兩個18區分區既總人口去比,然後就話新田圍點少人.....
而未陰乾前既74A,上繁時,新田圍真係可能做到一條村既客量,已多過太和至乙明 N條村 加埋。

至於下繁,就早在埔公,未到中文大學正門前,已略見多人,又係幾乎坐滿窗口位,目測乘客多數係地盤、裝修工人,同埔公另三子比較,74A明顯多客過72A、73A,媲美唯一大線72。

當中可能以通常約1730太和開出那班最旺,呢班通常係熱狗(S3V或S3N),約1755至1805到中文大學正門,仲食埋中大office放工客,唔止坐滿窗口位,上層幾乎每一排凳(左右排當兩排計)都坐夠兩人,偶然甚至會有少部份凳坐夠三人。

當然與頂閘仲有相當距離,不過一直到臨入獅隧前,要上到車有位坐冇難度。

有次聽到呢班車個卡佬,唔知點解對某個客講話:「呢班車係零捨多人,前一班後一班都係冷氣,得呢班熱狗,D人個個唔想畀佢掠就搭晒呢班....」

後來你唔知老狗點玩野?

呢班車轉冷變相加價都算,佢仲癲到轉單層,你唸下S3V/S3N都咁,單層點算?味由有位坐(最多唔係窗口位)變成頂閘。離開埔公後,本來要上車冇難度,變單層後,頂閘飛站亦好常見。

自此以後,74A已在我的搭車名單內消失。

當時o係呢度,都有討論過呢件事,有位在中大任職既站友都話,老狗好攪唔攪,走去搵呢班黎咁攪,真係痴線倒米傻豬,佢亦都唔會再搭。

轉全冷唔減價,算,你都起碼畀返合理服務至得架,好似呢個case,畀架3+2位舊ADS,都好過合理過畀架新單層丫係咪先?

所以有時所謂冇客,根本係老狗自己趕客做成。

又講下,74A被陰乾,太和亦係受害者,而某個太和土皇帝,對於74A被陰乾,就識話要返條特快線補償。冇左條慢+疏線,就要補返條特快線,真係識享受!

對於新田圍咁樣畀人開刀搶劫,新田圍受害人求返少少似樣服務,就好似踩親佢條尾咁,不斷開火攻擊誣衊,無所不用其極。卑劣、無恥的完美示範。
kmb71k 發表於 2015-3-20 20:45 | 顯示全部樓層
勸大家都咪再回某位土皇帝啦
某個土皇帝來來去去都係果三督屁
總有無限歪理無限理由無限自橕
等呢位土皇帝自己係度FF自己係度發牢騷繼續活在自己世界算吧啦

今次呢篇野最後一回
以上回應,是否可行?是否合適?
GU9338 發表於 2015-3-20 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-20 20:32 發表

幾多幾少又點?o係某D「人」眼中,

總之新田圍做唔到靠一條村,就非繁時都班班巴士打爆到頂晒閘,就係有車唔搭唔珍惜,被削資源冇得怨。

總之新田圍做唔到靠一條村,就多客過三五七條村再加N個大商場加埋,就係人口少需求細,人地 ...

其實係咪離咗題
重點係講緊 74A 對新田圍有幾重要喎 , 講到班車天花龍鳯但如果去到新田圍係無人落車 (上車清 89 客唔計在內 , 根本唔係固定客源) , 咁討論就變得無意義
如果 74A 既固定客源 (大埔 / 埔公 往返新田圍 / 沙田) 搭其他公交都唔搭佢既時候 , 咁佢的確抵俾人陰乾

請用文明來說服我。
BlackBird 發表於 2015-3-20 21:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2015-3-20 20:45 發表
勸大家都咪再回某位土皇帝啦
某個土皇帝來來去去都係果三督屁
總有無限歪理無限理由無限自橕
等呢位土皇帝自己係度FF自己係度發牢騷繼續活在自己世界算吧啦

今次呢篇野最後一回 ...

錦你不如解釋下你既雙重標準先啦

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=8#pid2948640
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=6#pid2947315
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... p;page=4#pid2946919

太和CUT線要補償就天經地義,新田圍CUT線要補償就天理不容?
P960早日摺線
siusiupeople 發表於 2015-3-20 23:22 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-20 23:25 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2015-3-20 23:26 | 顯示全部樓層