hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行
開啟左側

[問題] 愚問:獅子山公路(新田圍站)北行

pcckw 發表於 2015-3-24 01:37 | 顯示全部樓層

回復 214,215# 的帖子

249X與282的轉乘是跟回主線49X的轉乘優惠。

在青沙網絡的班次配套未完善前,最好維持現有路線(但並不代表大圍客多而抺殺改往新田圍的可能)。

誠然某君在我來不斷説有多慘真的很煩厭,但持平來說如果能提出一些建議能改善交通的困局(只是提出一條而已),誰在助紂為虐顯而易見(那怕别人説無私顯見私)。
mckhgc 發表於 2015-3-24 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2015-3-23 23:28 發表
單計人口咪唔全面囉。

新田圍幾近冇就業機會,繁忙時間客路絕大多數係邨民來往市區。
而橫頭磡樂富都算係個小型地區中心,天馬苑站早繁真係有人
由新界搭車出來返工,晚繁返新界。
畢架山花園個站又勉強去到歌和老街社福 ...

講到人口,唔夠講就扯開話題

天馬苑、畢架山花園連周邊,人口已新田圍,又係純住宅區,又有幾多就業機會,可以令到佢地既交通需求大過新田圍?
仲有世界花園又點解釋?

跟著又扯落山講,山長水遠碌落去就梗係乜都有得搭,有邊個唔知阿媽係女人?不過如果你試下日日咁樣行,睇下你仲講唔講得出咁既說話。

都係o個句,新田圍既問題,非當區居民係唔明白,佢地只會以為282、碌去秦石萬能。
mckhgc 發表於 2015-3-24 19:54 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2015-3-23 21:18 發表

89停左係事實 ,
270A/271停只係幻想 , 但呢個幻想亦唔可行 ,
因為九巴係唔會比多個DC入去阻住地球轉的。.

請注意,89北行並非盤古初開已停天馬苑,之前講左,約2002年至開始停,
事實上就算到而家,該處(龍翔道西行)絕大部份路過巴士線,都只係會停「天馬苑」「永光書院」其中之一,就算係同89同系既80、89B,都只停後者。

點解o係89北行不停天馬苑時,「89北行停天馬苑」就可以由幻想變事實?
點解九巴又可以畀佢阻著地球轉?
點解區議會又放行?
點解唔攪80、89B,係要攪89?
點解從來冇人出聲?(我當時已有睇類似既巴士討論區,不見有批評)
點解同樣情況,套落人口更多既新田圍,就變成罪大惡極天打雷劈?

但係一味埋怨 , 一味誇大自己條邨有幾慘亦只係空談 ,
冇實質嘅行動去爭取改善 , 有咩用 ?
( 雖則我估九巴同運吉都係寬佬懶理咁囉。)

可以有咩冇實質嘅行動去爭取改善?乘客聯絡小組講過、同區議員傾過,個個闊佬爛理,可以點?
一係做宅男,一係畀心機搵錢養油魔養停車場魔囉

人地有雙重標準係人地的事 , 你可以糾正 ,

我正正係做緊呢樣野,但事實係點你又有眼睇,

唔知邊個將270A、271北行增停新田圍,呢D流於網上吹水既野,就當做真係發生左,咬牙切齒咁當新田圍係殺父仇人;對於新田圍係咁被削資源又冇補償既事實,就落井下石,係咁話新田圍人口少所以應份?

唔知邊個口口聲聲新田圍一萬人就冇需求乜都冇資格要,面對大把幾千人(有D仲要係豪宅)地方但待遇好過新田圍多多聲既事實,就一係選擇性失明,繼續loop新田圍一萬人冇需求乜都冇資格,一係就發老脾「少人過你就冇資格搭車?」?

唔知邊個用用幾條村幾個大商場、甚至成個大區,去圍毆新田圍一條村?

咁又係呀,新田圍又乞衣、又土皇帝,點可以對D真皇帝無禮呢?

人身攻擊我唔緊要,而家仲離譜到話埋同一意見站友,咩左右護法,唔知佢自己又係咪「太」上皇既左右護法呢?

邊個離譜?

kwailun 發表於 2015-3-24 19:56 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2015-3-24 19:00 發表

天馬苑、畢架山花園連周邊,人口已新田圍,又係純住宅區,又有幾多就業機會,可以令到佢地既交通需求大過新田圍?
仲有世界花園又點解釋?

跟著又扯落山講,山長水遠碌落去就梗係乜都有得搭,有邊個 ...
大把地方交通差過新田圍,你唔講?淨係講大圍,美田美松美城都差過新田圍,美田得283,286x同80,美松美城更只係得一條283全日,仲要只出到沙田市中心.新田圍得10000人,但有全日車出旺角,沙田區內,九龍東,九龍西,九龍塘,樂富,九龍城,74a太疏唔計
mckhgc 發表於 2015-3-24 20:01 | 顯示全部樓層
真心想知,連282係收緊$4.3都講得出口既人,到底有冇資格去評論新田圍既野。
mckhgc 發表於 2015-3-24 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2015-3-24 01:17 發表
成個新田圍交通根本一味比人削減緊
點解依然有人要視而不見?
我相信全得新田圍既都唔好會覺得果度交通好
巴迷覺得無問題唔代表居民既想法
唔好再用巴迷角度思考好唔好?

PS:我有好大預感水泉澳會變另一個新田圍
       堆新田圍理論會全部套用去水泉澳

擺到明有bias,我建議你對佢視而不見,Show Blocked User ******* 算啦,反正佢地都只會對事實視而不見,大把幾千人地方待遇好過田圍就視而不見,剩係識無限loop新田圍一萬人就乜都冇資格,甚至癲倒黑白,被瘋狂搶野既受害者誣衊成加害者。

現實當中,新田圍被削資源被搶野就應份就可以,只係質疑大把人口少過新田圍既地方卻有更好待遇,佢就當左新田圍搶人野。

從249X拉上新田圍既提意可見,佢已經去到一講增加新田圍巴士服務,就已經踩到佢條尾。

就好似某事件顏色陣營咁,某一方總覺得,對方自己,就係人多蝦人少、唔尊重唔同意見;自己對方,就係打得好、民意。

兩睇啦,佢話晒有3萬人,老狗未必會無視得咁離譜,只要288 同市中心、山腳既路線夠BBI,其實已經好好。
呢度某些「人」既bias亦未見咁離譜。不過如果287X真係拉左上去而加價,又唔知有冇人嘈.....當然,如果係為新田圍而加價,就一定......!!!

其實最萬惡就係政府既劣質規劃,本末倒置,有能力畀多多次搭車、或者根本十有九十係有車階級的,就住鐵路站樓上、大街大巷N條巴士線既地方,例如名城、溱岸八號、御龍山,黎仲有大圍站屏風;
真正需要方便公交既公營房屋,就整到山旮旯、冇雷公咁遠,係要攪出咁多豪宅地段公屋,例如舊既新田圍、近幾年就美田、黎緊水泉澳、再遲D就火炭咩桂地街黃竹洋街(總之係最入最篤o個度)、大圍唔知邊度(比美田更入更篤)。

所以一直都認為,咩社區問題咩綜援,根本係政府既劣質規劃造成。

kwailun 發表於 2015-3-24 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2015-3-24 20:01 發表
真心想知,連282係收緊$4.3都講得出口既人,到底有冇資格去評論新田圍既野。
記錯啫...我次次去新田圍都唔搭282,嗱,我住新田圍附近,亦有fd住新田圍,成日都會去新田圍,到底我係咪真係冇資格去評論新田圍既野?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
SE7378 + 5 你有資格

查看全部評分

epsilon 發表於 2015-3-24 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 mckhgc 於 2015-3-24 19:00 發表

仲有世界花園又點解釋?

山長水遠碌落去就梗係乜都有得搭,有邊個唔知阿媽係女人?不過如果你試下日日咁樣行,睇下你仲講唔講得出咁既說話。

都係o個句,新田圍既問題,非當區居民係唔明白,佢地只會以為282、碌去秦石萬能。

好不幸地,我真係預咗你會咁講。

事實就係新田圍周圍得民居,天馬苑同畢架山花園唔係,
你又拎唔出任何理由去反駁就話人扯開話題,修養之高令人大開眼界。

成日話要上落山先有車搭好辛酸,仲要講到得你哋先咁慘,
喂路程長過崎嶇過新田圍嘅地方多的是啦,廣源、耀東等邨唔見你發表下?
我自己住樂華同竹園夾埋十幾廿年,呢兩條邨人口多過新田圍幾倍,
更高更斜亦冇全天候通道,行上行落嘅邨民一樣人流如鯽,
寒晒背篤住拐杖都係行一比五長命斜或幾百級樓梯上山,
唔通我又要好似你咁十幾年來年經變月經咁講住三幅被呻呻呻?

最後,如果你真心認為世界花園人口少又住有錢人,而新田圍後山路線少,
所以堆巴士路線明明順路經過都唔應該埋世界花園站,否則就係對新田圍唔公平的話,
你真係好應該好好反醒一下自己。

就算畀你封咗世界花園個站,新田圍都唔會因此多咗巴士服務。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 + 1 就算畀你封咗世界花園個站,新田圍都唔會因此 ...

查看全部評分

271_N271 發表於 2015-3-25 01:13 | 顯示全部樓層
表面上睇,89停天馬苑又真係冇271停新田圍咁礙眼
明明都入左隧道行緊高速,仲要無啦啦停一個站?

而實際上,89停天馬苑都唔代表你有權叫271停新田圍
你咁鍾意鬥人口,我就用人口話聽你新田圍根本冇可能分到271
SE7378 發表於 2015-3-29 09:30 | 顯示全部樓層

乜原來撐新田圍交通服務唔好的板友 ,
就要被某人認為係十惡不赦 , 人人得以誅之 ?
個D板友同mckhgc兄的言論立場一致 ,
就要被某人話係該兄的左右護法 ? 咩道理 ?
係咪刻意想扼殺表達立場的自由 , 令本文意見偏傾呢 ?

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Eragon + 10 italk一向如此

查看全部評分