hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃埔何文田巴士客量跟進
開啟左側

黃埔何文田巴士客量跟進

neosan 發表於 2016-11-10 00:38 | 顯示全部樓層

新小巴28MS 無客得可憐。。
andy92 發表於 2016-11-10 13:23 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2016-11-10 00:38
新小巴28MS 無客得可憐。。

27M, 28M 落旺角除左做駁鐵客都仲有其他去行街食飯既客

28MS 淨去何文田站附近無乜商業設施,得番駁鐵客最多都係做埋迦密班學生客
佢都有獨市位,就係信用街往返九龍城碼頭一帶,不過需求應該唔高
paul2357paul 發表於 2016-11-11 00:49 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-8 11:34
咁又唔奇...始終212算係最正面同新鐵交鋒既線~
的確212既客量係跌得好犀利, 甚至6C都被影響唔算少~
...

就算計埋冇鐵路果段都仲係衰格過人先至死。
的確有成堆霉線衰在發神經走去行海壇街停站。
行荔枝角道起碼好D,仲有D深水埗行街客可以執下。

好彩例如117、118果批冇衰呢樣野。
paul2357paul 發表於 2016-11-11 01:01 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2016-11-9 17:40
老實講, 6C就算沙中線通車佢都唔大影響~而且單以西九流水線黎講, 佢算係收到最貴既級別...連西行隧巴過海分段都唔夠佢貴~

所以單以今日既形勢, 一條當日全盛期紅小線都忌佢既巴士線, 今日想令佢減班既除左紅小同巴士公司之外, 再無二者...

坦白講...6F同212到底係整合定全殺...我都未有諗法~

反而好睇紅磡同黃埔區內想佢地點~
原則上對SSP黎講, 呢兩條線都已經係唔要都得, 等拎車黎補位既頭號選擇了~

或者例如轉型為深水埗特快來往何文田都係一樣好選擇。
但唔該同我見到條線行例如長沙灣道/汝州街/元州街停站。
stevechau 發表於 2016-11-11 09:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-11-11 00:49
就算計埋冇鐵路果段都仲係衰格過人先至死。
的確有成堆霉線衰在發神經走去行海壇街停站。
行荔枝角道起碼 ...

其實當年開新線都咁樣行...早就意味212係SSP呢段都唔係好為做客~212/296C擺SSP但咁樣出入MK, 睇怕都係為左主打MK, 但SSP執到幾多就幾多既玩法黎~

同埋當年同而家既荔枝角道北行都無辦法左轉欽洲街, 要入南昌, 係要咁行...

stevechau 發表於 2016-11-11 10:00 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2016-11-11 01:01
但唔該同我見到條線行例如長沙灣道/汝州街/元州街 ...

都無得點特快...再者, 連流水市場都唔夠, 做乜野特快丫~
何文田呢D位咁孤高...無做特快既需要~
leungky0528 發表於 2016-11-11 12:58 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2016-11-11 01:01
但唔該同我見到條線行例如長沙灣道/汝州街/元州街 ...

何文田想特快嘅地方應該更加遠吧
大埔粉嶺嗰啲剛好踩中盲點
exspeed 發表於 2016-11-11 13:15 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-11-8 11:34
咁又唔奇...始終212算係最正面同新鐵交鋒既線~
的確212既客量係跌得好犀利, 甚至6C都被影響唔算少~
...

琴晚近八點經過何文田站,見到對面去美孚既6c坐滿喎

212同6F 合併係最佳出路

碼頭<>紅磡道<>海逸<>黃埔。。。<>麗閣
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2016-11-11 13:30 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2016-11-7 20:49
慈南開出正常交通狀況15分鐘到啟明街,20~25分鐘可以到紅磡街市,30分鐘內離開黃埔,35~40分鐘到佐敦,離 ...

佐敦道間中塞祐寧堂埋站,尤其是8∼9am有時忽然成串巴士等埋站,個站又太近覺士道枝燈

有時連翔道塞車,堆車踩住黃格唔上唔落,攪到佐敦道又塞

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
GK3258 發表於 2016-11-11 13:33 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-11-11 13:15
琴晚近八點經過何文田站,見到對面去美孚既6c坐滿喎

咁樣合併完仲衰過唔搞,黃埔繼續唔坐又拖慢下路車程。本身客已經唔多,咁搞連6C二奶都做唔到。家陣6C上得哂客6F雞都無得執,就不如乖乖地摺線更實際。
橫看香港巴膠