hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 非專營巴士1/4路線擅改服務 包括城巴61R
開啟左側

[報刊新聞] 非專營巴士1/4路線擅改服務 包括城巴61R

UM6122 發表於 2017-2-6 10:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

申請加站一個月獲批

明報原文
http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... 00001/1486317868013

本報早前收到讀者投訴,指兩年來均乘坐城巴營運的61R(運輸署登記名稱為NR61)由沙田第一城到九龍灣上班,去年12月底九龍灣站突然取消,他向運輸署投訴,獲回覆指從未批准過61R在九龍灣站落客,「換句話講,城巴咁多年嚟都係強行自己加站,以增加乘客……有理由相信城巴係有心」。該讀者指村巴營運情况一向混亂,沒想過城巴也是同樣情况。城巴回應稱,因應居民要求,讓乘客在九龍灣站下車,收到運輸署個案轉介後,已即時停止讓乘客於該站下車,並向署方申請加設落客站,最終上月獲批准於觀塘道貴亮樓外增設落客站。

HT408 發表於 2017-2-6 11:07 | 顯示全部樓層
有需求自然會有供應,運吉班官淨係識坐私家車,鬼知村巴站點擺先方便到人咩,咪求其整啲囉,佢最想cut哂啲車趕你坐地鐵

而家通哂天咪好,一拍兩散,村巴公司執返正,班客無車坐,嘈一輪無左件事又自然會偷雞加返站

p.s. 運輸署文件寫88R收$20,城巴係咪要加返價?

LN92830 發表於 2017-2-6 12:29 | 顯示全部樓層

倒不如將61R(NR61)比九巴做屯門-啟德嘅假日服務好過啦,沙田狗!!!!!!
lsc04d11 發表於 2017-2-6 12:44 | 顯示全部樓層

唔知幾時會連累到路線一拆十(求其一個數字)既44/44a/44b/44b1/44b通宵版呢?
仲有紅van?
HT408 發表於 2017-2-6 12:48 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-2-6 12:44
唔知幾時會連累到路線一拆十(求其一個數字)既44/44a/44b/44b1/44b通宵版呢?
仲有紅van?
...

紅van只要唔喺禁區上落/入紅小禁區,你點行政府都唔會理(不過有其他人監管)
kei_hk 發表於 2017-2-6 12:52 | 顯示全部樓層
仲有紅van?
...

紅VAN 一定無問題啦。

政府除左指定的紅VAN 禁止駛入區域 及上客客禁區之外﹐根本都無監管紅VAN的路線及票價。

之前直情元朗有屋苑包部紅VAN 做村巴﹐在法例灰色地帶生存。

ccicoltd 發表於 2017-2-6 13:29 | 顯示全部樓層

仲有紅van?
...

講到屯門區,究竟政府有沒有膽量對付那些站站停的跨區 R 仔?

* 每條 R 仔只可以停批准了的個屋苑,來回程也是,甚麼「吉之島」從來都不是合法車站。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
andy92 發表於 2017-2-6 13:40 | 顯示全部樓層
唔爭在整頓埋D 非法村巴喇

青龍頭/深井每朝都有好多班非法邨巴過海,$23 銅鑼灣 $28 太古坊

開左起碼十年都無人理,係咪 962B 唔夠載就一直默許唔執法先

1320 發表於 2017-2-6 13:54 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2017-2-6 13:40
唔爭在整頓埋D 非法村巴喇

青龍頭/深井每朝都有好多班非法邨巴過海,$23 銅鑼灣 $28 太古坊

最基本問題  962b 早上去唔到  灣仔, cwb , 太古 一帶, 你cut左佢居民點返工?
有關962b 去唔到 灣仔, cwb , 相信係運吉唔比quota城巴入去cwb區
有關962b 去唔到 太古 一帶, 可能係    無新quota 比城巴/城巴無心開
The Designer
ma212223 發表於 2017-2-6 14:08 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2017-2-6 11:07
有需求自然會有供應,運吉班官淨係識坐私家車,鬼知村巴站點擺先方便到人咩,咪求其整啲囉,佢最想cut哂啲 ...

作為村巴營辦商
入紙申請有幾難?

本身公共交通工具就唔係完全開放嘅市場
靠需求供應嘅
大帽山應該平日要搭的士
假日可能有$30一位嘅村巴上山嘅
一出RDP   要去鵝頸橋?