hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 17:22 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2017-2-28 14:05
政府應該唔會以紅小作為考慮替代既交通工具,因為紅小從來都無官方規範路線收費班次。

有好多時搭車唔係 ...

咁廣義來講觀深的確可以叫你去搭鐵就close file既

當然觀深/類觀深路線亦都唔可以太過份啦
Given that 港鐵市區日漸飽和下
同港鐵重疊既路線其實未必一定開唔到或者一定輸
就真係好睇點做法
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
gu9434@24 發表於 2017-2-28 23:41 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-28 15:46
係早幾版已經亦有版友講左...舊40咁頹的基本盤都有成3000人
係一條有合理車程同班次既半直通觀深線下, 加 ...

問題係你趕走左原本搭40既流水客
這到有幾多會回流巴士先??
你答我唔到..  
俾你有一半回流 耍新增多一倍都係得3000炸 LOL

紅小走線根係合理車程..但望落成個東九<>西九線路
得青山道<>觀市係新客 但要同地鐵加紅小正面對打/左手交右手
而非繁單靠青山道都未坐得滿紅小 要靠SKM汁客
懣咩話我知條線夠客?
(唔清楚? 望下以前6C vs 紅小 紅小點搶客 )

102係直接同鐵路對打 但人地一來客源基礎大加有東鐵轉車客
二來班次夠密
6p有咩條件先?? 15/20??

因為東九牛下至油塘段全真空+西九舊區一帶依然持續重建發展...另有兩邊工商區來往需求~) \  y- W9 d. z  k
40觀青唔係慢, 係你話既...40觀青慢吸唔到客, 又係你之前話既...你揸定主意未GA??

第1.果段所謂真空 一大條0066
第2 你唔明 我幫你答..
舊40行車時間上係唔慢..但因為唔夠快 變左好多人根本見邊架來先就上邊架(西行)

「現今係果帶最多人就係青山道」--這句部份正確
青山道只係相對較依賴巴士..所以巴士更應該做鐵路盲點 而唔係直接硬碰硬

S3BL100 發表於 2017-3-1 12:35 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-28 16:01
無關係GA...佢無要求開咪即係DC暫時覺得無需求囉~
TD而家先黎話研究開線, 又證明左即係無現時急切需要搞 ...

無要求就代表無需求?新界咁多個區都無要求過開線入九龍灣商貿區,又代表無需求?
點解無要求下,近兩年又瘋狂開兩味線入九龍灣做返放工客,仲要愈做愈有,甚至今年仲建議塞多條全日線入去?
個個區都無要求過開線入九龍灣,咁果堆兩味線出台當時又係咪 ban 晒?

你唔覺得你混淆緊視聽?定係你邏輯好有問題?or both?

又,如果佢地覺得無急切需要做啟德,點解當年 5D 24 啟晴未入伙已經出 RPP 建議改入去?點解今年啟德會有三條新線招標?

難聽講句, 頹到296C咁都有人話條數唔錯(好似唔使蝕)...整到一條296C咁既頹線級觀深係同一條件又何解會蝕??

邊個話 296C 唔使蝕?呢度只係有人講過 296C 盤數比起 796C 甚至 13D 之類的半頹九龍內陸流水都要好,但無人講過唔使蝕

同埋你既然講到 296C,你又知唔知條線做緊咩客?只係做觀深?

296C 盤數唔係太差,當然收費貴過一般九龍內陸線但行車時間相若係原因之一,
但事實係,如果拎走晒將軍澳上落的乘客,只計九龍內陸客量,條線就可以執笠

調返轉,296C 個情況根本同觀深幾似

只做尚德特快來往旺角/九龍西唔夠客,所以要停埋觀塘道,幫手執雞,同時做埋深水步填海區往返觀塘,
於是條線做緊尚德 - 旺角/九龍西,尚德 - 九龍灣(德福)、觀塘巿中心 -> 尚德,觀塘道 - 旺角/深水步填海區,一共幾水客

想 296C 快就要改行繞道直通,即係好似你好想觀深半直通咁樣。
到時尚德或者會多左人搭,但根本將軍澳一段就唔係獨巿,仲有地鐵同 796C,尚德基本盤係唔夠客做全日

掟走晒中途「兜路位」觀塘道上落的乘客,只靠尚德,條線的客量又係可以執笠

呢個亦係條特快線 796C 雖然將軍澳覆蓋仲多,但盤數比起 296C 仲差的原因

換言之,296C 改快唔夠客,唔做將軍澳又會唔夠客,根本尚德同觀塘道是但一邊無左都會唔掂

觀深的情況又係一樣,你唔兜多個位做多班客,夾硬想快,條線就會唔夠客,客量又係等執笠,因為觀深基本盤係得咁多,頭尾站唔係獨巿生意

明未?

既然得你覺得觀深開新線會蝕, 咁唔開喇, 咪唔會蝕多條線~
拉長6D會係剩餘既唯一方法...6D而家都好似未使點蝕...做多少少野正路都唔會突然令佢蝕呢~
但用你開新線既思維就麻煩喇, 6P既資源唔係從天跌落黎的, 加埋你郁埋條15A, 蝕既風險係更高~
然後又開多條線代15A, 你點都係為左要做得成一個蝕錢既啟德而要兩個區落水一齊蝕呢~
反正6D本身係唔係都唔使郁一條毛既...

你簡直係亂來,根本連賺蝕點計都唔識

6D 直接延長,要維持班次就要加兩部車,加兩部車唔使成本?

相比之下,6P 開左,擺左三部車出去,就收唔返,已經係 sunken cost,
到底將 6P+15A 重組,變觀塘九龍灣啟德深水步線,再開多條線做慈雲山九龍灣,蝕定唔蝕,
應該問既問題,係重組完後,會比起而家 6P+15A 多左幾多客流同收入,會比而家蝕多左定少左

而唔係走去問重組完後兩條線使唔使蝕!

因為成本都係咁多,就算你唔重組都好,一樣都係要 11 部車做呢兩條蝕錢線。
重組完後,爆兩條新線出來,唔會因為係新線而用多左成本,因為你同時收拾左兩條蝕錢線,出咁多部車既話,成本都係咁多

因為而家 15A 幾乎無人坐全程,重組完後原有乘客全部都可以留低,
之後你開拓左既九龍灣 - 深水步、啟德 - 深水步、觀塘 - 深水步三個巿場,每執到一個客都係新客,收入都會多過而家

所以最後條觀塘啟德深水步流水就算埋單蝕錢都好,加埋都一定蝕少過而家,因為整體上多左客多左收入而成本不變

明未呀?

就算對比起 6D 直接延長的方案,我當一部車都唔加,
咁 6D 唔快得過呢條新線,6D 做觀深的吸客能力根本就唔會好過觀塘啟德深水步流水

但九龍灣商貿區、啟德兩個區,6D 就做唔到,換言之基本盤一定少過我個方案,最後一定比我的方案蝕得多/賺得少
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-3-1 13:38 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-2-28 15:46
係早幾版已經亦有版友講左...舊40咁頹的基本盤都有成3000人
係一條有合理車程同班次既半直通觀深線下, 加 ...

多一條村就多 3000 個客去九東,將基本盤由 3000 變 6000?會唔會誇張左?

雖然九龍東商貿區越來越旺,但你再望下全港各區,幾時會有一條村全日出到 3000 個客去九龍東的?

根本多一條村有 5-10% 居民返九龍東已經好唔錯

40觀青唔係慢, 係你話既...40觀青慢吸唔到客, 又係你之前話既...你揸定主意未GA??

兩樣野無矛盾,40 觀青客量的確唔係特別高,而定線亦的確唔係特別慢,係有紅小同地鐵更快更穩定,同時再改快都快唔到幾多

孤島區2X合併24都只係一個想法, 你可以話係自私既, 不過只係用左你既啟德本位思維而產生出黎既念頭~.
你都唔GUILTY, 我又無乜感覺...反正將兩個孤島連接拖慢會做到更多客都一樣係你一路係呢個POST既想法~
更多人既觀深都尚且要拖下水, 反而更少人既晴朗同埋3彩反而可以獨善其身...你SURE呢個反而係人地既問題??

青山道同觀塘巿中心,步行距離內分別都有地鐵紅小兼來往全港 18 區的巴士,
你都比喻做孤島,同本身無鐵路無紅小其他交通都唔多架既地區去比,你唔覺得好過份?不知羞恥?

簡直同隔離 290 個 post 其中兩個意見相反的版友一樣咁極品…
係爭在未講話三彩孤島無客,應該將佢地唯一一條全日對外線 2X 都要拎走,變成你想要既觀深線咋

根本從來就唔應該淨係睇人數,應該睇各區客觀環境,各自有咩配套

青山道係爭咁條觀塘全日巴士,但唔係無全日交通去觀塘,再加埋 N 條巴士線去各區,來往地鐵站又係平路,
人口或者多過三彩少少(但唔見得多好多),不過對外交通需求已經有幾十條巴士紅小地鐵線吸納晒

三彩呢類孤島區,無跨區紅小,落地鐵站一係俾錢駁腳一係行幾個字萬里長城上落山,
佢地唔係更需要有正常既巴士線去其他區?正常巴士線對居民的重要性唔係更大?
正常既巴士線變相做緊獨巿生意,對比起駁多程車或者行一餐都更理想,佔有率唔係會比起觀深呢類仲有其他競爭對手既巿場高幾倍?
何以見得本身已經有其他替代品的觀深,會比起三彩呢類孤島區更有需要?

8-10 萬人口享用幾十條巴士線,一堆紅綠小,同埋地鐵,真係差過 3 萬人享用兩條綠小、兩條全日巴士線?

你既論調根本就同劫貧濟富無分別

啟德需要D咩?? 而家不獨係我話啟德需求低唔使搞線入去住...連版友、DC、TD同巴士公司都同樣揸住呢個事實黎SUPPORT我...
講黎講去啟德暫時都係得晴朗...真係好做多客既, 揸住支703標既新記為乜仲唔開線呢?? 南港島線通車佢都有車多出黎啦~
而你自己都承認埋啟德唔兜其他區就唔夠客, 咁仲有幾大需求可言?? 你一味質觀深無客, 但2A/6D都唔係少客...
反而你講到啟德好疊友好夠料做, 但到頭來出到旺位既24都依然係得咁多班次...想做大D都無BOR~
有現錢唔賺走去蝕住做前景...做巴士做到咁你都算係第一個喇掛~

原來深水步區議會無提出過開線入啟德,就代表啟德需求低?乜深水步區議會可以代表到啟德居民?
九龍城區議會幾時又講過啟德需求低唔使開巴士入去?

即係好似咁,深水步夠無要求過開線去安達臣同碧雲道,咁係咪代表需求低唔需要開線?望下而家 214 爆到咩款?

同埋幾時運吉、巴士公司講過啟德需求低唔使開線入去?5D、24、108、提兩年就俾隔離觀塘 ban 兩年既 224X,仲有今年三條招標線係咩來的?
淨係捉住 703 去講,實際果邊除左 703 外發生緊咩事就唔理

同埋我無講過啟德唔兜其他區就唔夠客,唔該你望下我原文寫D咩,我係話觀深唔兜其他區就唔夠客

根據你既邏輯,觀塘區議會無爭取觀深線復辟,九巴同運吉搞左幾年先整到上下繁三班 6P(但同時 5D 24 108 都全日做緊啟德喎),
咁係咪代表觀深需求低,所以唔使搞條全日線住先呢?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 1 + 10 青山道逼害症

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
HR1377 發表於 2017-3-1 21:10 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-2-11 08:44
預期開埋6P呢D慢到痴線嘅流水線
不如開條半直通/ 特快返觀塘好過啦
根本彩虹道就可以加個轉乘交返比6D做, ...

6P就算在蘇屋開出應該唔會有好多客往九龍城一帶。

唔好忘記蘇屋往返九龍城/新蒲崗有796C $4.6雙向分段收費。
stevechau 發表於 2017-3-3 15:30 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-2-28 23:41
問題係你趕走左原本搭40既流水客
這到有幾多會回流巴士先??
你答我唔到..  

咪住...話要分兩頭...唔係我/邊個趕走左40班舊客...
而係巴士公司有心趕左唔補位, DC大意地比佢過左補唔到獲~
40未改線之前SSP DC已經知賴左野...只係黎到今時今日年年講咁濟都返唔到轉頭~
既然青山道-觀市係新客, 咪已經係上升既現有客源囉~
而且, 架車唔係去到觀市就停GA嘛, 上山又得, 藍田又得, 直入埋油塘都得...觀市只係一定要入到去既位~
再者非繁坐唔滿紅小?? 係就係有時會有幾個位淨返咁入SKM/大坑東既...坐10次有兩三次會係咁囉~
不過6C果個例子就明顯知你唔熟區調轉左...6C係多客到由得紅小搶都照爆~
唔係之前紅小玩野得滯, 6C班CFU玩佢地, 紅小仲慘呀~
後來延線開左, 紅小都死得仲慘過6C...
所以觀深有無得做, 真係好睇你比咩服務同價錢出黎, 太疏太慢/開到$10咁就真係會無客既~

第一. 0066+紅小係搞得掂, DC使鬼出聲咩?? 呢個POST更加連開都唔會開啦~
第二. 牛下-油塘/SMP幾時試過有得黎邊架上邊架?? 就算你拉埋當年既296C落水, 上296C返到青山道-美孚果邊BOR~
stevechau 發表於 2017-3-3 16:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-1 12:35
無要求就代表無需求?新界咁多個區都無要求過開線入九龍灣商貿區,又代表無需求?
點解無要求下,近兩年又 ...

係囉...點解九工咁強, 開黎開去都係兩味線呢??
之前又唔比人用新界區去比, 跟著唔夠講又用返新界區黎比...
然後比黎比去都係講返我一路都講緊既PT. 九工只係一個兩繁單向位...
如果啟德係有急切需要, 又真係點解招左標既都唔去做呢??
而點解拉左入去既5D同24都只係頹做線班次呢??
好似你咁從啟德出發去睇野, 當然啟德去邊都有需求啦~
但唔代表要搞多一條線, 仲要係由兩邊半直通既需求比你拉入去變左係流水BOR~
觀深兩條流水都仲唔夠, 真係仲要加多條?? 要做啟德西九龍, 咁為乜要搞到去觀塘咁遠先??
既然係招標, 即係車務唔使用現有線去犧牲再拎車開線...咁從啟德角度出發, 唔需要抽其他路線水去開丫~

嗱...最初話296C唔使蝕果個唔係本人, 事實上當日有人話296C唔使蝕我都覺得驚訝~
但另一方面睇...有D咩靚數係會蝕呢?? 296C盤數既然靚, 又點解係蝕??
觀深既效果要既唔係296C, 係796C~ 所以搵296C比既話, 296C做緊既效果其實就係你希望既果種拉入九工+啟德~
單從796C睇觀深, 796C係夠客...796C條數唔夠靚既主因就係佢全程同分段都平過人...
原則上平係吸客的, 但最慘係佢本身唔夠車所以疏~
而且唔好忽略另一個問題, 當初既296C係唔停觀塘的, 佢去到牛頭角站果邊就已經唔停~
好似當日係296A太差, 就搵條296C收同價停埋觀塘做客...同佢自身夠唔夠客無乜關係~
而296C唔會夠客係因灼佢既做唔到觀深, 而主力做尚旺...簡單講, 296C其實係依靠旺角一站+尚德一站去做生意~
但你要296C做尚旺特快佢一定唔夠客...兩邊都一站直出, 點做??
而796C既存在, 亦都係296C唔使改快既原因...就係因為796C係尚德出入已經行觀繞「直通」/特快...尚德有需要同有條件要兩條特快咁多咩??
但觀深唔同...觀深而家個情況係一條都無...係既無296C亦無796C...明未??
你搵例子無問題, 請你比較清楚~

6D延長就唔使再開多一條新6P...你覺得加兩架車既6D你會蝕好多錢...
但15A得6架車, 再加本身蛇車轉正又兩架...你得9架車去做15A最密都20MINS一班車...
食埋6P(即係6D)果3架車先維持返同6D延長後15MINS一班既班次...但6D本身繁時已經做緊12~
一計條數你咁玩係比6D更加易蝕WOR...用車比6D無少到, 收費一樣...仲要一齊行流水...
15A而家蝕到嘔...用15A+6P既流水又無辦法同地鐵紅小競爭, 連左手交過右手既資格都無~
觀深兩邊唔會坐到尾, 到頭來咁改原來係為中間...咁直頭啟德招標開線分別去觀同深咪算囉~
何需要開一條線出黎到來唔係FOR觀深?? 就好似舊40咁行黎到頭來都唔係做觀荃, 開黎遲早又要搞返快佢, 又何必呢??
而且你咁搞佢到頭來都仲係要開返條線上CWS...即係仲要再加車, 成個POOL你無20架車基本都玩唔轉...
搞咁多野...到頭來都係蝕, 而只係蝕少左仲要兩邊頭尾客都無受惠...呢個係一個從一開始就要被BAN既REASON BOR~
你講既3個新開拓市場...
1. 九龍灣 - 深水步...兩繁單向, 其實6P而家果3班車拉入去做埋啟德已經做晒全日客量咁濟...
2. 啟德 - 深水步...唯一做得住留到既新客, 不過要一線通係啟德就唔可以周圍兜, 要同圍兜連九工客都已經唔會睬你...仲未計703枝標暫時有效, 走線上開得成既機會成疑, 客量亦只會係開線後一段時間, 咁多就喧多, 因為唔太可能係啟德入面改走線兜深入D做客而放走觀九深班客~
3. 觀塘 - 深水步...牌面睇既走線你做到左直達, 但本身咁既流水就唔需要依賴你呢條線去做, 6D拉長都得GA...而且再開一條咁既流水, 觀同深都唔會上車坐, 到頭來根本都仲係做唔到呢班客~

搵6D延長, 話就做唔到啟德客...但對九工客無影響...佢而家都一樣無線GA...基本盤而家6D已經做到繁時12...
而只係再拉長再博多班客, 情況同你行唔行啟德係一樣的..吸客能力客觀去睇+平心而論, 九工+啟德暫時只係同6D延長方案打個和~
6D做得返舊客都未蝕...但你條新線只係蝕硬最叻比而家蝕少D喎...識計數未呀??
stevechau 發表於 2017-3-3 16:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-3-1 13:38
多一條村就多 3000 個客去九東,將基本盤由 3000 變 6000?會唔會誇張左?

雖然九龍東商貿區越來越旺,但 ...

多一條邨?? 牌面睇就係既...蘇屋+李屋既人口規模, 大約係1.2個晴朗...
咁晴朗都比你講到爆得咁勁, 蘇屋+李屋何解不行??
而且你講既啟德私樓位...青山道呢邊早就有喜字堆入晒伙等你開線收錢...
而元洲邨本身就會行返上黎青山道坐觀青/6D/2A呢D線...整合起黎其實爆一倍唔難...
再者, 你用流水去COMPARE半直通甚至特快, 你唔覺你出左問題咩??
衰D講, 你口中話蝕果條296C, 只係係咁意飛兩條橋客量就升左一堆...仲要296C就真係得一條邨...
理論+事實證明...我唔係講錯D咩BOR~
舊40既定線唔慢...但仲有提升到去紅小車程既空間...去到紅小級車程, 佢就算等埋車已經唔慢過鐵~

兩個孤島係講緊晴朗(啟德)+3彩WOR...你理解能力真係好有問題, 唔怪得你連講20版錯野都仲可以講落去啦~
咁你問我覺唔覺得好過份、不知羞恥...我又唔覺得要為左閣下理解能力之低而我要感到羞恥的~
更何況...點講我都無拎走過兩邊孤島既線...2X+24係做晒兩邊先出MK, 對3彩黎講, 只係無拉到兜WTS既9仔而用2X兜啟德取代左, 仲加密埋
對24黎講...目前除左少左位揀之外...倒也無咩分別, 仲加強左同3彩既CONNECT(如果你知呢幾條邨班人從邊度睇, 你就會明咁行有咩意義)
反正你講到兜埋啟德唔係慢亦唔會慢嘛, 咁對3彩黎講2X都依然係X JE~
又用你既LOGIC, 呢種合併基本盤大左、整體上多客左而成本不變...又做到啟德-深水埗...加埋就算蝕都唔會比現有兩線分開做蝕得更多丫~
不過我又唔係好明...講講下觀深比你夾硬拉埋啟德入黎騎劫已經夠怪...你無PT.慘到要拎埋D咩有幾十條路線去各區有咩好比較呢??
咁直D講...慘得過幾十條線行果度, 居然真係無客果種頹到爆既數黎數去都係得幾條...舊區有呢種客量好奇咩?? 新區要路線發展本就係劣勢啦~

係囉...晴朗過左咁多年而家先開始有需求到有人提下要開線要招標...九龍城DC係咁睇果區, 甚至覺得咁有需要開你講既觀啟深...
何以乜都無呢?? 連本身兩個DC都知既703一樣無乜提WOR...5D過幾年大家知佢死梗, 呢幾年咪比佢迴光反照先囉~
24呢條自己邨出MK既提升極都係最密5架車行15MINS...即係叻極都係仲差過你口中好差既6D少少...
108就插旗用既...算係暫時比較成功既例子, 不過佢本身就唔係單靠啟德一個站而成功...
唔好忘記佢本身都有116堆客係度, 新位仲有大大個麗晶同啟業, 唔能夠話單係因為啟德而做得好...
果3條招標線...招左去邊, 之前就已經咁多客, 為乜入伙起隔左咁多年先黎招?? 咪即係講而家既啟德仲未夠客囉~
呢個係咩POINT?? 咪就係我講左好多版啟德現時未夠客既POINT囉~
啟德暫時唔兜其他區就無客, 唔係你講...而只係我用你講觀深既LOGIC客觀地話返比你聽, 其實你自己係證明緊啟德無客...
需要靠拉埋其他區落水先可以供給前往既外區線比佢地...而九記本身呢個搞法就知佢無心做6P, TD本就唔理...
6P係DC嘈左好多年之後九記先HEA做既成果...好多人都知呢條線係死梗, 但唔係因為兩地無需求而死, 而係佢先天用呢個玩法做兩邊客實死~
啟德自身出入需求有咁大, 5D, 24呢D線早就全日10MINS內一班啦~

你講起214我就更加想笑...一來214係西九東行同296C&2X一樣係做唔到客咁滯...
西行係好在佢行入元洲街塞車先多人落...214成日講既爆都係黃大仙-油塘段, 同西九關係唔算大~
二來其實214看似流水, 但其實係東西九既角度214既角色就係半直通而唔係大流水, 即係我所講果種觀深概念...
細心去睇214, 其實黃大仙-SSP呢段就係半直通既效果...無再去同2B/2F重疊, 亦即係我諗果種半直通一樣, 唔去同2A/6D重疊...
你成日講觀深係淘大同2A/6D重疊, 其實214係黃大仙咪一樣...
另一方面, 其實青山道一樣有車上連德道啟田一帶, 時間上快過214少少...
咁我係咪應該多謝你終於認同半直通係又WORK又爆??
RobynnNKendyFan 發表於 2017-3-3 17:01 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-3-3 16:40
多一條邨?? 牌面睇就係既...蘇屋+李屋既人口規模, 大約係1.2個晴朗...
咁晴朗都比你講到爆得咁勁, 蘇屋+李 ...

真係有 d 興趣想問一下史提夫兄你點解覺得來往三彩同埋啟德係有需求.......
實際我唔係好知呢兩個 area 嘅居民以前係響邊度黎
反青沙撐獅隧
gu9434@24 發表於 2017-3-3 20:13 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-3-3 16:40
咁晴朗都比你講到爆得咁勁, 蘇屋+李 ...

其實我唔想登入回你..但見到這句真係眼火爆

啟德自身出入需求有咁大, 5D, 24呢D線早就全日10MINS內一班啦~

5D同24係未有啟德前已經係半死線..
用車全單 不在講 0-30浮動班次直頭嚇死人..
一個啟德已經令24要年年上榜話轉雙/加班車改善服務..
5D 咁既客量仲有得全日
(我個人相信啟德行到12米係因為運吉做左野來)

近年邊條線可以有咁既待遇先??