hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 首試12米299X+中途站搭94竟然有位揀
開啟左側

[隨心一攝] 首試12米299X+中途站搭94竟然有位揀

hkbw 發表於 2017-2-16 14:06 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2017-2-16 12:44
話說我住左係馬鞍山廿幾年
其實11米都好fit
而迦就算99用11米對頭有299x用12米都過倒

住馬鞍山同入西貢差好遠...你唔係想講見著馬鞍山條西沙路就當入面十四鄉條西沙路冇問題掛..
仲有...有車牌, 有路面經驗, 有親身經歷過個問題先講啦...唔好笑死其他人~

直路實夠過, 但有d位真係好危險~ 10.6對10.6都要收油拉一拉埋先夠~~ 甚至10.6一見對頭 (私家車) 都有位置係要停/ 拉埋d讓一讓, 話12米行西沙路/大網仔路完全冇問題只係自欺欺人既者,
咁當然, 有d人係要出左事先叫有問題既

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
27131118 + 1 + 10 英雄所見略同
1320 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
YY487 發表於 2017-2-16 14:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
leolaw 發表於 2017-2-16 15:01 | 顯示全部樓層
alex_yu1992 發表於 2017-2-15 22:28
上年年尾around(10月)已經操曬車,
之後就逢星期六日都一定出12m車行299x
同埋其實條路係得沙角尾果度行 ...

掛12米嗰個299x字軌,
星期一至五表定係早上唔駛跳去做99號線
但大清早第一單係299x西貢開岀
途經沙角尾班次 (如果冇記錯)

唔...仲有一個早上唔駛跳去99(平日)
嘅299x字軌係06車。

S1, S2車駛唔駛跳就唔太肯定。

將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
leolaw 發表於 2017-2-16 15:09 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-2-16 14:43
連 10.6 米車都講到咁危險
99 299X 應該全線改用 AT

299線以前用咗10米 AA + 9.9米 ADS近十年...好似都試過炒過車
(GS5431定GS6406??)

但唔知關唔關車輛長度事??

hkbw 發表於 2017-2-16 15:13 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-2-16 15:01
掛12米嗰個299x字軌,
星期一至五表定係早上唔駛跳去做99號線
但大清早第一單係299x西貢開岀

12米個字軌, 應該係0720定0735左右西貢開出來, 唔駛行沙角尾, 剛好係上班既繁忙時間, 可以清下客既~

今朝部車0700左右已經私到入泥涌, 睇落個司機都算小心既~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2017-2-16 15:17 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-2-16 15:09
299線以前用咗10米 AA + 9.9米 ADS近十年...好似都試過炒過車
(GS5431定GS6406??)

唔駛講咁耐, ATS都炒到爛晒頭返來~

其實如果駕既唔生性係彎位劈著去唔讓, 對面又唔生性拎埋D, 要撞, 真係唔難~~

出站D位就更加...除非對面冇晒車, 否則, 冇對頭讓, 12米出站唔過火位就奇~

今時今日西沙路愈來愈繁忙, 299 D車手有D唔讓又去到好盡...又有一班碌到....

唯有自求多福啦..
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2017-2-16 15:18 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-2-16 14:43
連 10.6 米車都講到咁危險
99 299X 應該全線改用 AT

下次唔想接受唔同意見既, 不妨講盡D, 用八人車好唔好?!

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
27131118 + 1 + 10 精闢見解
PKD32 + 1 + 10 不妨講盡D, 用八人車好唔好?!

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
asvho 發表於 2017-2-16 16:28 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-2-16 14:06
住馬鞍山同入西貢差好遠...你唔係想講見著馬鞍山條西沙路就當入面十四鄉條西沙路冇問題掛..
仲有...有車牌 ...

有啲野就唔好講到咁盡,而家香港地大把卧虎藏龍
剩係 italk 呢度都有為數不少各大公司全職兼職車長穿梭全港九新界十八區
唔好講到剩係得你一個知道西沙路係咩環境
隔離黃色公司有親北潭涌西貢大柯打,有邊次唔係派 12 米利蘭 12 米富豪入去 ?
我從來未經歷過甚至未聽過兩架 12 米係彎位相遇要避要收要就
更加唔好話黃色公司既車長已經唔及九巴車長咁每一日都行呢條路

我就唔知你本人有冇巴士牌有冇揸過 12 米車行呢啲路
如果無既就回敬返你個句唔該唔好笑死其他人
大網仔路西沙路啲彎都叫窄都叫好危險,對面海深淺赤石個啲叫咩 ?
10.6 行西沙路都叫危險既對面海應該轉用 29 座甚至 16 座行赤柱淺水灣先唔危險
有親身經歷過先好講啦,唔好笑死其他人

leolaw 發表於 2017-2-16 17:57 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2017-2-16 15:13
12米個字軌, 應該係0720定0735左右西貢開出來, 唔駛行沙角尾, 剛好係上班既繁忙時間, 可以清下客既~

今朝 ...

299x-01車
星期一至五時間...

西貢06:15 > 到沙市後私回西貢 >
西貢07:40 > 沙市08:40...
西貢頭車應該要經沙角尾。

這是2016年8月尾觀察所得。
如果換12米之後299x-01車
第一單嘅安排有改動,
請分享~

alex_yu1992 發表於 2017-2-17 00:32 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2017-2-16 14:06
仲有...有車牌 ...
姐係咁我住馬鞍山入西貢都係用果條路
咁又點會唔知呢〜
咁我又真係無論坐親幾長嘅巴士都未試過話要避要讓〜
收一收油就一定迦啦,但真係無你講到咁誇 而迦99用 11M都係咁開到快一快入去
其實真係用倒迦wo
最早90年代289R都係用 11M
去到千禧年698R未又係用12M
係去到黃石先改用11M
係你講到誇一誇唔用得姐
其實手車唔好你駕去邊都會出事,
講開過火位入赤柱,大譚嘅路邊個位巴士係唔會過火位?全香港有大把巴士行嘅路過曬火位
淨係講 251A差唔多成條線行親都過
屯公咁闊都成日出事啦~
出唔出事係睇個人點駕嘅姐