hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴將於 3 月起試行巴士抵站時間預報 (ETA) 查詢服務 ...
開啟左側

[其他] 嶼巴將於 3 月起試行巴士抵站時間預報 (ETA) 查詢服務

da54 發表於 2017-2-24 11:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由2017年3月1日(星期三)起,路線1、2、3M、4、A35、B2、B2P 及 N1 號線將展開巴士抵站時間預報查詢試驗服務,
乘客可透過公司手機應用程式 (New Lantao Bus) 查詢巴士班次的預計抵站時間

1. 於主頁選擇路線及方向
2. 選擇巴士站
3. 顯示於該巴士站首三班班次的抵站時間

實際抵站時間會受交通情況影響,乘客應預留充足時間到巴士站候車。如有查詢,
可於服務時間內致電顧客服務熱線、瀏覽公司網頁(www.nlb.com.hk)或下載公司手機應用程式,掌握我們的最新服務資訊。

至於你們信不信?反正我信了
HT408 發表於 2017-2-24 11:21 | 顯示全部樓層

比較想知如果係冠忠派車有無ETA...

同埋,深圳灣口岸其實係收香港訊號定中國訊號?都有可能令ETA失效
kei_hk 發表於 2017-2-24 11:23 | 顯示全部樓層

其實嶼南地區﹐會唔會有唔少車站受到地理問題/電訊商投資策略問題﹐係接收唔到電話/接收不良?

如有﹐會唔會在這上車站用唔著
(去到車站根本check唔到幾時有車)

題外話﹐會唔會有巴士公司會考慮在車站上加入QR Code(每個車站獨一無二)﹐直接上一個手機版網頁﹐直接了列出這個車站所有路線﹐即將到站的巴士資料。
這樣﹐便不需要所有乘客都要裝指定的apps﹐方便到所有乘客。
以嶼南來講﹐唔少係遊客(市區人都一樣)﹐唔會無情情刻意去裝官方apps。

lwb701 發表於 2017-2-24 11:27 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-2-24 11:23
其實嶼南地區﹐會唔會有唔少車站受到地理問題/電訊商投資策略問題﹐係接收唔到電話/接收不良?

如有﹐會唔 ...

嶼記唔知,但係如果你想九記都加呢?
我諗可以答你 九記:唔洗賣廣告?
呢家網頁版路線搜尋都做唔到手機friendly啦
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kei_hk 發表於 2017-2-24 12:26 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-2-24 11:27
嶼記唔知,但係如果你想九記都加呢?
我諗可以答你 九記:唔洗賣廣告?
呢家網頁版路線搜尋都做唔到手機f ...

其實一句文字 + 一個QR Code 唔係估好多位﹐在乳豬版上貼上便可。

而且﹐這個網頁都可以賣下廣告的。

純講ETA﹐真係手機scan車站的QR Code﹐直接去相關車站的網頁﹐只係show相關車站的路線﹐亦唔會show同線其他車站的資料。
這是方便好多遊客﹐以至用等死的視窗電話用家。

用apps﹐有時都要等GPS 定位﹐都唔QR Code 咁快。
(註 : 唔計算事前已儲存車站位置)

** 我只係建議在車站提供QRcode link 去指定網頁去睇ETA﹐其他服務功能不會在這個網頁提供。

而查路線方面﹐手機apps比desktop網頁係有優勢的﹐最少GPS 可幫到你更快搵到出發位置。

lwb701 發表於 2017-2-24 12:42 | 顯示全部樓層

你個諗法係好,但我唔覺老九搞完個apps 仲會有心思搞咁多野。

根本好多野手機版網頁如果User Friendly 已經唔洗專登整個apps / 裝apps。
好似用手機上日本交通機構嘅網頁查資料係非方方便,手機Chrome亦都可以要求定位功能。
因為網站一早已經全面支援手機版,所以load得快而且設計介面簡潔。

問題香港有幾多公司會有心做, 一來上頭無心做、二來係有班IT無腦。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
kei_hk 發表於 2017-2-24 12:59 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-2-24 12:42
你個諗法係好,但我唔覺老九搞完個apps 仲會有心思搞咁多野。

根本好多野手機版網頁如果User Friendly 已 ...

班IT 及 無真正用家有能力叫人去做。

講真﹐唔整apps﹐IT公司點搵多一舊錢﹐本身間公司又點去提升形象

講user friendly﹐只要手機版網頁做得好﹐根本可以整少好多無謂apps。
純講ETA﹐為左要ETA而去裝apps﹐本身又唔係成日用﹐真係玩用家多一點。

唔係成日用的例子 : 遊客﹐上面提及的市區人例子 - 亦可套用在九巴/新城之上。

PS. 現實係市場上好多apps都係基於 "公司形象" 而製作apps﹐根本網頁都完全做到相同的效果。
例如一些會藉儲分﹐你scan個QRcode﹐或者用bookmark 進入網址login﹐便可做到效果。

做apps﹐根本係比外判IT公司搵多一舊錢﹐當係PR 宣傳成本。

poohpter 發表於 2017-2-24 16:43 | 顯示全部樓層
新城網站無論你用電腦睇定手機睇係一模一樣,完全慳成本,
而用電話上新城網站亦唔算難控制。

其實嶼巴要提供之資料唔算多,本身網站都叫簡潔;
要刻意下載App先可以查ETA欠缺網上版本係多此一舉
(更未包括乘客唔一定有智能手機/裝置不兼容)。

學樓上各位講,只要自身網站做好些少兼顧埋手機瀏覽,
根本有無App就分不大,公司仲可以煩少樣。

參考:
德國國腳馬里奧葛斯(Mario Götze)個人網站無論電腦版、手機版或App均屬同一設計,
下載葛斯App僅為用App看手機版網站。
http://www.mario-goetze.com/
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。
kei_hk 發表於 2017-2-24 17:06 | 顯示全部樓層
poohpter 發表於 2017-2-24 16:43
新城網站無論你用電腦睇定手機睇係一模一樣,完全慳成本,
而用電話上新城網站亦唔算難控制。
其實嶼巴要提供之資料唔算多,本身網站都叫簡潔;
要刻意下載App先可以查ETA欠缺網上版本係多此一舉4 M4 W: `. D$ }5 P% A# ?
(更未包括乘客唔一定有智能手機/裝置不兼容)。

無智能手機﹐上網頁都有困難﹐真係要用最傳統的打電話查詢。

反而OS問題 (例如 已經極少人用的M$, BB)﹐用網頁形式係可以解決絕大部份兼容問題。

除非入面個browser真係太舊﹐應用唔到比較新的網頁編碼啦。

有智能手機的人﹐即使係最熱門的生果/機械人系統﹐我估都有唔少用家面對另一個問題﹐便是手機容量有限﹐剩餘空間極有限﹐甚至唔夠空間裝這些好日都唔用一次的apps。

PS. Nokia 套 symbian都係智能電話系統之一﹐只不過係最早沒落具規模的系統。

kitarolo 發表於 2017-2-24 17:17 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-2-24 17:06
無智能手機﹐上網頁都有困難﹐真係要用最傳統的打電話查詢。

無錯,嶼巴路線與中途站唔算多,
根本就連QR Code也可省回,只要
每個分站用獨有嘅3位數字輸入乘客
身處位置,再用返粵/普/英語電話系統,
乘客只需有最基本打出打入的手機即可。
(近乎當年九巴蝙蝠熱線,班次不太密加上
嶼南有錢都未必有的士搭,其實成本唔高)

一來問題在於#3所言
手機訊號在嶼南沿路仍
不太穩定,另外路線規模
與有無公司落廣告都成問題
(藍的士都好似得藥油車身廣告……)
嶼巴勉強外判Apps編寫,效益仍不高。