hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴613開辦消息(18/4起)
開啟左側

[服務調整] 九巴613開辦消息(18/4起)

Ravenclaw 發表於 2017-3-26 23:42 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-3-26 23:04
條線逆走就要放棄筲箕灣,但兩繁以外其實鰂魚涌太古都無咩睇頭,反而筲箕灣先有機會有客,逆走港島東段其 ...

點解筲箕灣會有客呢?石澳?
nelson72A 發表於 2017-3-26 23:43 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2017-3-26 23:35
682同606北行既問題最主要係小西灣至筲箕灣段太耐同要兜入七姊妹道哂左勁多時間, 仲要又疏又無ETA叫班客 ...

就算鰂魚涌至筲箕灣一段
非繁682同606都唔見得吸夠客
有廿個客過海上東隧已經好好
所以非繁613蝕錢無乜難度

S3BL100 發表於 2017-3-26 23:47 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-3-26 23:04
條線逆走就要放棄筲箕灣,但兩繁以外其實鰂魚涌太古都無咩睇頭,反而筲箕灣先有機會有客,逆走港島東段其 ...

其實北角至天后加埋,不論人流定需求,都多過筲箕灣唔少吧…

就算係 601 619,北角天后段上落人數亦唔係特別少

鰂魚涌太古返工需求大過北角至天后,所以 307P 678 去到北角唔多客係正常,
況且 678 北角仲有個競爭對手,就係紅隧巴士轉東鐵。
不過去到非繁,我覺得情況會好唔同。
fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2017-3-27 00:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-3-26 23:47
其實北角至天后加埋,不論人流定需求,都多過筲箕灣唔少吧…

就算係 601 619,北角天后段上落人數亦唔係 ...

其實非繁東區真係點唔多客,
不過我著眼點係北角地鐵過海本身其實方便,真係安達o個邊要藍田轉車巴士先有優勢,但藍田山油塘轉小巴其實唔差過巴士,
以 613 非繁班次真係未必吸到客。
比較下筲箕灣巴士對港鐵優勢因為轉車站問題會比北角天后明顯,做筲箕灣其實較有優勢,但無客真係死症。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2017-3-27 00:53 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-3-27 00:09
其實非繁東區真係點唔多客,
不過我著眼點係北角地鐵過海本身其實方便,真係安達o個邊要藍田轉車巴士先有 ...

唔反對,但對比起北角可以直接搭將軍澳線過海,炮台山天后係要轉多一次車,
當然觀感上好過鰂魚涌又上又落,但畢竟都係要轉多次,而就算只計天后炮台山,人流似乎亦明顯多過筲箕灣一段

另外,613 如果要逆走,其實一樣做到巴士相對有優勢的西灣河,最後真係只係差半個筲箕灣。
不過逆走的話,西灣河會快唔少,尤其是九龍方向唔使北角邊皮食燈陣。
想做埋筲箕灣的話,可能叫人西灣河免費轉叮叮仲實際

調返轉,如果 613 維持招標走線,然後叫北角天后客轉叮叮,佢地就未必制,北角本身有地鐵直接過海兼有 601

如果係要比較藍田山 <-> 筲箕灣,同埋安達 <-> 北角天后兩組客源,單計客量,做後者似乎會好過前者

其次碧雲道本身去程無車落銅鑼灣,如果 613 逆走兼入埋銅鑼灣邊皮,雖然唔係快,但應該都唔會執唔到客

fb.com/scientisthk2usa/
PC2625 發表於 2017-3-27 03:19 | 顯示全部樓層
拉去杏花村可以嗎?
EX-TL 發表於 2017-3-27 09:52 | 顯示全部樓層

PC2625 發表於 2017-3-27 03:19
拉去杏花村可以嗎?

杏花邨同盛泰道一帶係新創建地頭, 原理同筲箕灣總站一樣, 其實你睇唔睇得明箇中因由?

你九巴獨營擺邊個總站, 新/城巴都有藉口話唔夠位.

就算杏花邨得, 九巴仲會唔會專程加兩部車飛公路, 但又唔係換來足夠客量?
EX-TL 發表於 2017-3-27 12:24 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-3-26 14:00
筲總新巴本身有吉坑但 9 號成日排出隔離坑再排出街,
春秋二祭仲有 389,人地都用到盡,係九巴自己為搶標 ...

搵到一個位好似得, 以前102 3N/DL年代那個金華街總站前的一段工廠街盡頭(面向明華大廈), 條路少車又有騎樓底, 613俾盡泊兩部應該冇問題.

離開總站經金華街 筲箕灣東大街轉入工廠街西行設站, 再沿愛秩序街南行轉出筲箕灣道停愛民街, 一共三個站, 我諗做到o既客隨時比筲總(港鐵站)多, 有巴士行可以帶旺番內街, 一舉兩得.
3ASV174 發表於 2017-3-27 22:28 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-27 09:52
杏花邨同盛泰道一帶係新創建地頭, 原理同筲箕灣總站一樣, 其實你睇唔睇得明箇中因由?

你九巴獨營擺邊個 ...

其實無話自己地頭搵藉口唔俾人停,反正線批左,就一定會開,
但當然前提係無理由讓條坑出黎阻住自己運作。

當年新巴將軍澳堆線都係泊晒街邊, 792 全日初期西貢咁大個站佢都要泊埋一二邊倒車埋去,
就算依家 E22A 自己都係扔埋一二角。
如要討論,請先自貼差餉單一次
DC3938 發表於 2017-3-27 22:44 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-3-27 22:28
其實無話自己地頭搵藉口唔俾人停,反正線批左,就一定會開,
但當然前提係無理由讓條坑出黎阻住自己運作 ...

有無辦法擺係東喜道呢,新巴一定唔會係筲萁灣總站放條咁搶眼既坑放黎!