hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 防盜壞左...
開啟左側

防盜壞左...

dk5049 發表於 2006-6-1 09:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨日同屋企人車出去外母食飯, 下午泊車後去飲茶,
飲完茶返去入錶, 發覺架車brake燈著左(冇著車), 因驚耗盡電池,
所以'拿拿臨'去附近車房, 佢唔駛三秒鐘, 盛惠 100,
冇計, 自己唔識, 又驚冇電池, 呢d錢要俾人賺.
跟住泊返架車係大南街..
夜晚食完飯想走人, 發覺架車防盜遙控開唔到車門,
左好耐都唔得, 我想起我有個後備遙控在車內,
於是用車匙直接開車門後備遙控,
點知防盜大響, 撻匙又冇油到, 兩個防盜遙控點都冇,
過左一陣, 防盜停左, 於是立即車返天水圍.
返到停車場, 試下用遙控關門, 又唔得...
今朝一早到停車場, 想試下用遙控開車, 又冇反應, 算啦,
費事搞到停車場鬼殺咁嘈, 都係搭車返工..
現有問題如下 :

1. 防盜遙控應有電池, 因為我換左冇幾來. 我想是防盜壞左...
    我聽人講汰盤下有個止油制, 按著就算防盜響也可以撻車,
    請問是否真的, 正確位置在那裡 ?
2. 我唔想再要這防盜, 請問自己可唔可以用 cut 鉗 cut斷電線..
3. 最重要問題 , 我點樣可以再撻返著架車 , 因為在大南街我符符碌碌捺停
    防盜, 因為搞唔掂我又要去車房...

請各位 brother 有冇呢方面經驗和教我點做...
唔該哂 !
FX8173 發表於 2006-6-1 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 dk5049 於 2006-6-1 09:36 發表
1. 防盜遙控應有電池, 因為我換左冇幾來. 我想是防盜壞左...
    我聽人講汰盤下有個止油制, 按著就算防盜響也可以撻車,
    請問是否真的, 正確位置在那裡 ?
2. 我唔想再要這防盜, 請問自己可唔可以用 cut 鉗 cut斷電線..
3. 最重要問題 , 我點樣可以再撻返著架車 , 因為在大南街我符符碌碌捺停
    防盜, 因為搞唔掂我又要去車房...

1) 款款都唔同,唔清楚
2) 可以自己 cut,cut o左係唔響,但係油都可能唔會通返,唔好亂試﹗
3) 太重要,唔敢亂答~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| dk5049 發表於 2006-6-1 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-1 10:32 發表

1) 款款都唔同,唔清楚
2) 可以自己 cut,cut o左係唔響,但係油都可能唔會通返,唔好亂試﹗
3) 太重要,唔敢亂答~

咁我應該點做, 好煩....
FX8173 發表於 2006-6-1 11:06 | 顯示全部樓層

原帖由 dk5049 於 2006-6-1 10:37 發表

咁我應該點做, 好煩....

您防盜係買車返o黎已有定係後期追加o架?﹗
如果係後者,去返裝果度整會好D。
如果係前者,我都唔建議您入車房,去旺角黑布街D汽車精品店整仲好﹗
因為佢o地成日都裝防盜等電子o野,整電子o野我覺得會比車房好~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| dk5049 發表於 2006-6-1 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-6-1 11:06 發表

您防盜係買車返o黎已有定係後期追加o架?﹗
如果係後者,去返裝果度整會好D。
如果係前者,我都唔建議您入車房,去旺角黑布街D汽車精品店整仲好﹗
因為佢o地成日都裝防盜等電子o野,整電子o野我覺得會比車 ...

個防盜係原裝, 不過架車係二手車, 我上年先買....
不過而家都重要係點樣撻返著架車...

冇論如何, 好多謝你o既解答...
CZ_6686 發表於 2006-6-1 11:35 | 顯示全部樓層
問你三個問題
1.你果個防盜係只係用黎開關門鎖,搵車同埋會響果隻,
定係有個控有埋話比你聽你架車有邊度比人搞果隻?
2.你有無試過抆電池之後再用鎖匙開番架車睇下著唔著到?
3.噚日車房幫你整果陣究竟佢點幫你整?

如果你成功撻得著車,即刻走去換過套把啦!
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| dk5049 發表於 2006-6-1 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 CZ_6686 於 2006-6-1 11:35 發表
問你三個問題
1.你果個防盜係只係用黎開關門鎖,搵車同埋會響果隻,
定係有個控有埋話比你聽你架車有邊度比人搞果隻?
2.你有無試過抆電池之後再用鎖匙開番架車睇下著唔著到?
3.噚日車房幫你整果陣究竟佢點幫你整 ...

1.我個防盜係只係用黎開關門鎖,搵車同埋會響果隻..
2. 我冇試過, 不過你係咪指汽車電池 ? 但係我開唔到車門, 點開車頭蓋 ?
    若果係遙控電池, 我未試過, 我諗一樣會響...
3. 我都唔知佢做乜 ? 因為當時好大雨, 我俾車匙佢倒車入車房,
    我見佢枝燈照在我車汰盤下, 動作好似換 FUSE咁, 跟住BRAKE 燈熄左 ,
    佢就話搞掂, 唔駛3秒....
CZ_6686 發表於 2006-6-1 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 dk5049 於 2006-6-1 12:06 PM 發表

1.我個防盜係只係用黎開關門鎖,搵車同埋會響果隻..
2. 我冇試過, 不過你係咪指汽車電池 ? 但係我開唔到車門, 點開車頭蓋 ?
    若果係遙控電池, 我未試過, 我諗一樣會響...
3. 我都唔知佢做乜 ? 因為當時好 ...

用鎖匙開,佢會照響
但係至少你開到車頭蓋
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| dk5049 發表於 2006-6-1 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-6-1 12:24 發表

用鎖匙開,佢會照響
但係至少你開到車頭蓋

好, 我聽日會試下,
頭先食飯,我走去土瓜灣浙江街一間汽車零件舖問過,
佢CHECK過我 REMOTE, 話 REMOTE冇問題, 佢話幫我 REMOVE 防盜 要 300..
聽日我會請半日假去旺角黑布街問下, 我諗 200 會比較合理.
不過乜都係假, 希望聽日撻車成功啦.

係呢度多謝咁多位 BROTHER. (CZ6686 & FX8173)

THANK YOU VERY MUCH !
CZ_6686 發表於 2006-6-2 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 dk5049 於 2006-6-1 01:56 PM 發表

好, 我聽日會試下,
頭先食飯,我走去土瓜灣浙江街一間汽車零件舖問過,
佢CHECK過我 REMOTE, 話 REMOTE冇問題, 佢話幫我 REMOVE 防盜 要 300..
聽日我會請半日假去旺角黑布街問下, 我諗 200 會比較合理.
不 ...

你落醫局街果間無限啦
果度裝抵好多