hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記缺到要招文職充卡佬?
開啟左側

[小道消息] 九記缺到要招文職充卡佬?

16M-30 發表於 2017-5-23 01:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有朋友講九記又出現缺人日子,重開始向內部人埋手。
又話唔係個個有牌都做到,要跟規矩揸牌三年。
又話除非有老頭薦,唔係就要本身做緊個位同卡佬有傾開計嘅先有得玩。
考內部個巴士牌又唔可以請事假,一定要人休息嗰陣先可以去接受訓練。
就算請咗你做,都只不過係多個卡佬職銜,你仍然要番文職嗰邊。然後只不過係唔夠人落場而你又放假嘅時間就攝你落去又唔知有無得揀做定唔做。

心諗其實你都係缺人先要咁樣內部遷啫,又真係唔明點解內部試又唔可以當事假?
與其咁樣不如正正經經轉職好過
ky927 發表於 2017-5-23 14:55 | 顯示全部樓層
當100個文職qualified, 你俾佢地返office @1000, 起碼都撐左個朝早時間啦.
053h4 發表於 2017-5-23 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2017-5-23 19:21 | 顯示全部樓層

咁而家多唔多九巴稽查/ 車務主任賣血渣巴士的例子??
franco26 發表於 2017-5-23 20:20 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-5-23 14:55
當100個文職qualified, 你俾佢地返office @1000, 起碼都撐左個朝早時間啦.

如果當一份工咁黎返朝早賣血, 下晝又返寫字樓...我寧願全日楂車好過
一係就全日做返寫字樓朝9晚5
KG1428 發表於 2017-5-23 21:24 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2017-5-23 19:21
咁而家多唔多九巴稽查/ 車務主任賣血渣巴士的例子??

特別線果D或者有他們渣車

有D九巴工程部果D都係兼職渣車
U廠見得多
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
KG1428 發表於 2017-5-23 21:43 | 顯示全部樓層

咁個狀元司機係咩先??

正職:巴士司機
副職:公關
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
kei_hk 發表於 2017-5-23 22:33 | 顯示全部樓層
樓主所講的一句 : 又話唔係個個有牌都做到,要跟規矩揸牌三年。

唔知所指的要有3年牌﹐是指什麼車牌。
如果係要有1,2牌﹐無巴士牌﹐3年係政府要求﹐現時無3年牌根本考唔到其他商用車牌﹐包括巴士。

不過﹐九巴既然係想要文識幫手﹐又真係抵比人插。
(以下內容﹐只係根據樓主所講的資訊評論)

要學車考牌﹐要 "見工"﹐好心就視為平常的工作時間﹐唔好叫人放假去學車啦。
最多﹐叫人簽紙承諾考完牌﹐在指定時間內(例如6個月)﹐一定要為公司駕駛巴士﹐除非公司派唔到job。

至於有牌後﹐合資格的員工﹐指定時間駕駛﹐其餘時間做番平常要做的文職﹐這樣好合理的。
因為你係會搵到額外的收入﹐這些便是你的OT錢﹐只不過係工種唔同。
即使只係叫你周未周日開工駕駛﹐完全合理﹐除非公司無額外提供薪金/補水給員工啦。

kei_hk 發表於 2017-5-23 22:40 | 顯示全部樓層
franco26 發表於 2017-5-23 20:20
如果當一份工咁黎返朝早賣血, 下晝又返寫字樓...我寧願全日楂車好過
一係就全日做返寫字樓朝9晚5
...

如果係這樣﹐我個人唔會考慮。

事關一定影響正常office hour﹐自己的工作都會打亂晒﹐隨時要其他同事幫手﹐真係攞來攪﹐攪亂晒同事之間的友誼﹐比人背後講壞話。

但係﹐講明在non office hour﹐例如周六周日開工﹐這又唔同講法。
唔會影響office自己的工作及同事之間工作關係﹐又可以在工餘時間搵多筆錢﹐都值得考慮做埋司機的。

ME9661 發表於 2017-5-23 23:56 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2017-5-23 21:43
咁個狀元司機係咩先??

正職:巴士司機

佢唔係策劃部主任嗎??