hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 爲何當年龜龜不乾脆直接改良MLR的動力組合? ...
開啟左側

爲何當年龜龜不乾脆直接改良MLR的動力組合?

toyl 發表於 2017-5-30 15:37 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-30 11:02
上面已經有人回應﹐在招標買市區線新車的時間﹐標書的新車數目已經係為全數的英製列車的數目。

換句話說 ...

既然之前都面對係唔係再翻新問題,老鼠車的確可以直接留起晒尾期車直接換新裝,然後夠兩抽翻新好就換入去投入服務,收宣傳效果之餘又減低少咗車對班次影響。

唔知港鐵會唔會趁列車退役,利用呢個機會留起呢D未用夠期的車卡擴充到6卡車?
kei_hk 發表於 2017-5-30 17:38 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2017-5-30 15:37
既然之前都面對係唔係再翻新問題,老鼠車的確可以直接留起晒尾期車直接換新裝,然後夠兩抽翻新好就換入去 ...

當市區車退役,自然有大量零件車出現,老鼠車做唔做翻新都無所謂,零件真係多到.......

至於留完整車為加卡留伏線,都係睇班離地高層有無遠見,留唔留多6-12卡相配組合的車卡,預留增至6-8卡車。

MMMMM 發表於 2017-5-30 18:08 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-5-29 20:22
市區線的M車最老個批1979-85年間購入,從地下鐵路79年通車起計仲要老過MLR最老個批(分別於1983及86年購 ...

報告說MLR 設計壽命是30年
 樓主| K.C.R2007 發表於 2017-5-31 20:38 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-5-29 23:10
你估真係話改便改咩

如果真係得﹐技術上真係行得通﹐當年翻新除左加門及拆多出的駕駛室﹐便會同時加埋動 ...

我無話要翻新,只係構想利用減卡多出黎的動力卡更改一下動力組合,提升加速性能而已,只係相當於簡簡單單砌下積木嘅野。講真我覺得九鐵時代就應該要識得咁樣做

樓主| K.C.R2007 發表於 2017-5-31 20:40 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-5-30 00:20
咩叫唔公平?頂唔順就係頂唔順
當年MLR行行下跌野落路軌已經係極大警號

你係話05-06年裂紋事件個單?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hokachung + 1 無錯

查看全部評分

樓主| K.C.R2007 發表於 2017-5-31 20:45 | 顯示全部樓層
MMMMM 發表於 2017-5-30 18:08
報告說MLR 設計壽命是30年

下?同一間廠出品,點解MLR設計壽命仲會短過M車?
kei_hk 發表於 2017-5-31 21:26 | 顯示全部樓層

K.C.R2007 發表於 2017-5-31 20:38
我無話要翻新,只係構想利用減卡多出黎的動力卡更改一下動力組合,提升加速性能而已,只係相當於簡簡單單 ...

改動車卡的設備﹐根本不是你所講砌積木這樣簡單﹐唔係話做便做到。

marcowong1011 發表於 2017-5-31 21:40 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2017-5-31 20:45
下?同一間廠出品,點解MLR設計壽命仲會短過M車?

同廠就一定要同命係咩邏輯!?
男人同女人一樣都係人, 點解女人嘅預期壽命往往比男人長?
唔計後天, 剩係男女本身身體構造唔同, 都已經引申出一大堆原因

同埋一架EMU 點砌出黎, 根本唔應該用砌lego 嘅concept 去理解
眼見卡卡外觀一樣, 並不等於佢地內在係一樣

JC3987 發表於 2017-6-2 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

東鐵淨係車速都快地鐵一大截 (110 km/h vs 80 km/h),抽車日日咁飛法自然老化得快啦!

況且行得快代表每日行車里數都多一截,東鐵行 30 年嘅里數分分鐘多過地底行 40 年喎。
ArnoldC 發表於 2017-6-2 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

設計壽命呢啲嘢由個客話事嘅。同埋,MLR噉樣又超載又加門,行得足設計壽命已經好好。合併前,九鐵有考慮過再翻新、結構補強、換摩打提速、加再生制動,延長壽命20年,但係政府肯資助換車,兩鐵梗係loe飯應啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
K.C.R2007 + 1 + 2 真係唔知,多謝補充

查看全部評分