hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新城新車廂標貼 + 運輸署新廣告
開啟左側

新城新車廂標貼 + 運輸署新廣告

superbus 發表於 2006-6-5 12:23 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-6-5 12:19 發表

咁都算歧視??
呢個世界唔係男人就係女人
搵女人又話歧視女人,搵男人又話歧視男人
咁應該點做呢?!

最大爭議係「留一手」三個字,好敏感架
JX9097 發表於 2006-6-5 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-6-5 12:23 發表

最大爭議係「留一手」三個字,好敏感架

留一手有幾敏感?
真係諗極都唔明...
KY9143 發表於 2006-6-5 15:37 | 顯示全部樓層
只要知經手人點解,
就唔難理解留一手...

雖然我明白佢既標語並唔係侮辱女性
但我相信可以用更好既字去表達
Beautiful Fighters
virus 發表於 2006-6-5 15:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2006-6-5 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-6-5 15:54 發表
終於有人明白我的想法。
要聲明的是本人絕不會覺得此海報有太大歧視的成份,
只是覺得一旦「有心人」另有詮釋,
再加上該海報明顯是用了「語帶雙關」的手法,
觸動人們的神經絕不為奇。

我要說的是,
...

咁d人要斷章取義的話
就算點改都係死...
KY9143 發表於 2006-6-5 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-6-5 15:56 發表

咁d人要斷章取義的話
就算點改都係死...

其實係一個言者無心聽者有意既問題...
virus 發表於 2006-6-5 16:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KY9143 發表於 2006-6-5 16:03 | 顯示全部樓層
原帖由 virus 於 2006-6-5 16:00 發表

做廣告和公關就是這樣,
你不去避諱的話,
就不要怪別人說三道四,
正如公司命名要先考慮不同方言的讀音一樣,
除非像某些廣告一樣,
不理後果,刻意去引起社會話題。

就以一個毫無有色眼鏡既角度去睇呢句野,
留一手...
的確係有欠文雅,
扶手...
我又如何能夠晌上面留有一手呢?
virus 發表於 2006-6-5 16:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
KY9143 發表於 2006-6-5 16:15 | 顯示全部樓層

原帖由 virus 於 2006-6-5 16:07 發表

留一隻手去緊握扶手,
如果進一步去推論,
即是說這是一項輕而易舉的動作,
而又可保障乘客的安全。

不過我都認同,
無論眼鏡「有無顏色」都不太文雅,
比起阿虫為新巴設計的車廂標貼,
水準仍有一段 ...

人地識得用一d歷史較為長既字句,
去改成一個符合到現今需求既標語...
例如"不知者不罪"

話留一隻手亦不太洽當(並非捉閣下字蝨,只係由一個動作去作出推論)
我地唔係用一隻手去做握扶手呢一個動作嗎?
再講,
我雙手拎住野又係咪代表住我唔能夠捉實扶手?
所以本身佢設計呢張野既時候根本冇考慮過究竟用乜野中文去表達...

再講..
留呢個字...
可以解作遺漏,
被放低,或者晌一處地方做過一d影響較大既事情,
搭巴士握實扶手,
又對邊一個有深遠既影響呢?
更甚者...
呢個可以係人既本能反應...
論影響性,
亦用不著留呢一個字...

講得遠少少既係...
你去用呢一句野,
亦唔應該由一個女仔去做poster既主角...
明顯地當局冇諗過點去避忌...