hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) Peugeot 1007
開啟左側

Peugeot 1007

HY671 發表於 2006-6-4 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 lee329 於 2006-6-4 22:31 發表

六什幾係唔係返原廠整架?
係既話點解唔去湯場執二手料比車房整呢?

原帖由 FX8173 於 2006-6-4 22:54 發表
您架唔係 206 咩?﹗都成四五六年前o既款,換 Sencor 都要成六千幾?﹗您返原廠呀?﹗食水都好深喎﹗

有個朋友開車房,當時佢話搵唔到舊料,而呢隻車佢又唔敢同我試非
原廠,所以咪返森拿美俾人湯囉!

最慘當時呢度冇宜家咁多專家係度,所以冇拎出黎講。
永遠懷念MJ
lee329 發表於 2006-6-4 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-6-4 23:21 發表

有個朋友開車房,當時佢話搵唔到舊料,而呢隻車佢又唔敢同我試非
原廠,所以咪返森拿美俾人湯囉!

最慘當時呢度冇宜家咁多專家係度,所以冇拎出黎講。

非原廠冇問題架,人地(外國雜廠料生產商)都想繼續有生意做嘛;
而且一間車房搵唔到舊料姐,問多幾間車房實搵到既...
授命于天 ,既壽永昌。
KC8249 發表於 2006-6-5 00:05 | 顯示全部樓層
PFL 發表於 2006-6-5 01:30 | 顯示全部樓層

我對Peugeot D 車大失信心 !! 我想我唔會再買這品牌,就算Outlook 幾靚都唔la.....。因為公司買了"第一水" 307SW (當時好平,而且又7座),用 差不多3年,行 5萬K, 準時check 車。但 3年內換 7 個指揮燈掣,2 次電腦底板,每年 1 個電池及拖車 1 次,而且5萬K要換"Cam"帶,森拿美收$5000,人工另計。最後一次check 車報$20,000多(連換"Cam"帶),最後老闆話"湯"佢好過! 你話邊到有信心用!!還有一提,森拿美 D 服務好差!!之前未換公司服務一流,現在.......!

PS:以上是本人用過Peugeot and 森拿美之服務後感想,沒有誹謗成分!

760il 發表於 2006-6-5 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2006-6-4 17:30 發表
我對Peugeot D 車大失信心 !! 我想我唔會再買這品牌,就算Outlook 幾靚都唔la.....。因為公司買了"第一水" 307SW (當時好平,而且又7座),用 差不多3年,行 5萬K, 準時check 車。但 3年內換 7 個 ...

我都係第一水﹐但無呢D問題﹐我又係返廠﹐但我覺得森拿美服務比 Lion Motors 好好多
所以話都係睇運

我架IS200 (Toyota最可靠喇!), 波箱﹐極力子﹐天窗﹐音響﹐starter motor﹐油漆 全部有事﹐仲成日"攤"唔著﹐整幾十萬次都係噤
所以都係個句....睇運喇

當然...日本車係香港都係可靠D﹐整都方便D
KV9033 發表於 2006-6-5 02:44 | 顯示全部樓層
原帖由 760il 於 2006-6-5 02:16 發表

我都係第一水﹐但無呢D問題﹐我又係返廠﹐但我覺得森拿美服務比 Lion Motors 好好多
所以話都係睇運

我架IS200 (Toyota最可靠喇!), 波箱﹐極力子﹐天窗﹐音響﹐starter motor﹐油漆 全部有事﹐仲成日&quo ...

760il兄家境唔錯喎..
用過咁多款既車..
art0925 發表於 2006-6-5 03:27 | 顯示全部樓層

I've looked at the price and financing of this car, not bad lei, but I like a 307SW better, but my 1/2 like this car, so still debating, haha.

原帖由 Wattyung 於 2006-6-4 20:22 發表
Demo Car 隻黃色已經好鐘意,估唔到呢隻橙+灰仲正!

中了六合彩頭獎一定出番部......
art0925 發表於 2006-6-5 03:31 | 顯示全部樓層
Newer peugeot have some minor problems (prone to all EU cars), older peugeot like 505/ 604, are really reliable, we had a 505 sw since 1985, it had really little problem till it was scrapped in 2004.

原帖由 hanvas 於 2006-6-4 21:35 發表
如果要揀 Peugeot ,我就鍾意 307SW 或者 407SW ~
雖則人地話 Peugeot 嚮香港好多小毛病......
另外我都好鍾意 Mercedes-Benz E-Class ,特別係佢個玻璃頂。
不過之前大賣既 E240 同 E320 好似已經 Upgrade 到 ...
art0925 發表於 2006-6-5 03:35 | 顯示全部樓層
Dealer parts are so expensive in US too (even for Japanese cars), therefore, I usually use OEM parts from China, like (FAW-VW) parts, infact, i had problem with the lights in the interior dash panel (they always flash with no reason), so i brought to my vw spealist and decided to use the wiring from China to fix it (they are thicker, and won't have much problem in places  that always rain) now the car lighting problem is fixed.

原帖由 lee329 於 2006-6-4 23:38 發表

非原廠冇問題架,人地(外國雜廠料生產商)都想繼續有生意做嘛;
而且一間車房搵唔到舊料姐,問多幾間車房實搵到既...
art0925 發表於 2006-6-5 03:37 | 顯示全部樓層

Is your car made near the holiday or monday/ Friday, as I heard a joke from an English guys, they said those French car has less quality when it's near a holiday, or from Monday and Friday, maybe you can buy a car made in Wednesday lei, kekeke.

原帖由 PFL 於 2006-6-5 01:30 發表
我對Peugeot D 車大失信心 !! 我想我唔會再買這品牌,就算Outlook 幾靚都唔la.....。因為公司買了"第一水" 307SW (當時好平,而且又7座),用 差不多3年,行 5萬K, 準時check 車。但 3年內換 7 個 ...