hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴212取消消息
開啟左側

[服務調整] 九巴212取消消息

樓主| FBI2 發表於 2017-6-22 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-6-22 01:07
2蚊客搭綠色小巴都係畀2蚊,啱路嘅話駛鬼死等巴士咩18連流水客都少得可憐,旺角街市站就算有18埋站,701 ...

聽政府朋友話,已有建議6F,18全日劃一開三十分鐘一班
GK3258 發表於 2017-6-22 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-6-22 11:58

都差唔多時候架喇,依家陰定19年就可以齊齊上榜。18應該難啲直接殺,唯有睇下有無得陰到一個鐘一班。6F就係咁先,好行唔送。
不過唔知19年整咁多quota出黎係交數比運吉定有得益下啲新區,有無可能推到安達臣石礦場或者大西北。
JX9097 發表於 2017-6-22 14:19 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-6-22 11:58

6F其實仲有利用價值嘅~只需要拉上盛德街,咁就可以解決執6C雞兼上路死霸93K問題(當然,好睇九巴肯唔肯放手唔用93K搶錢)
到時沙中線(九龍段)一通車,先至KO 6F

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
10598C + 10 我之前提出過架啦 終於有人同我一樣諗法 比.

查看全部評分

leungky0528 發表於 2017-6-22 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-6-22 14:19
6F其實仲有利用價值嘅~只需要拉上盛德街,咁就可以解決執6C雞兼上路死霸93K問題(當然,好睇九巴肯唔肯放手 ...

盛德街都幾乎係預留左比條西灣河招標線
mak5052 發表於 2017-6-22 16:49 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-6-22 16:39
盛德街都幾乎係預留左比條西灣河招標線

難道盛德街—西灣河線會好似 613 咁,一開就全日(原本 613 都只是計劃繁時服務)?
leungky0528 發表於 2017-6-22 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2017-6-22 16:49
難道盛德街—西灣河線會好似 613 咁,一開就全日(原本 613 都只是計劃繁時服務)?
...

嗰度兩個站位,將來點都會有齊集5A同西灣河線嘅時間
要塞6F落去就惟有梗硬塞死條巴士專線
對比九龍城碼頭大把空間擺車調車,九巴又點會捨易取難?
3asv6 發表於 2017-6-26 01:34 | 顯示全部樓層

琴日終於"牛"左單深旺道往黃埔,總站除我仲有個人上.
之前都係每個站上3-5個,但出左荔枝角道就開始有人落
.之後有人上0甘多就落翻0甘多,去到加士居道先無人
落只有人上.真係用長單隨時無人企,208都好客過佢
.如果18,30X有雙向分段212取消得仲快...

我坐部車,唯一一次坐212.亦應該係最後一次...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-6-26 03:42 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-6-20 15:46
假如真係放維港灣,咁倒不如真係好好考慮下同 234X 合併又好執線又好囉 ……  ...

30x如果改去維港灣真係可以執得。荃灣去旺角或者大角咀有龜鐵直接競爭,又有234x, 紅小搶客,條線真係會冇得做。反而唔搞佢擺番響黃埔,重可以靠流水客頂住。
Choi 發表於 2017-6-26 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv6 發表於 2017-6-26 01:34
琴日終於"牛"左單深旺道往黃埔,總站除我仲有個人上.
之前都係每個站上3-5個,但出左荔枝角道就開始有人落 ...

有幾多人真係坐入黃埔?
Ricky403 發表於 2017-6-26 10:43 | 顯示全部樓層

SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-6-26 03:42
30x如果改去維港灣真係可以執得。荃灣去旺角或者大角咀有龜鐵直接競爭,又有234x, 紅小搶客,條線真係會 ...

紅隧口太塞車
紅磡灣燈位又極品

去維港灣唔夠客,咪擺尖沙咀或者佐敦囉
只要班次穩定番,回程靠荃景圍儲客都唔差

反而234X回程如果食唔哂荃市,客量九成仲低過30X

去程就相反,234X唔入荃市日間照樣有唔少客捧場,30X就真係靠大河道+祈德尊新邨
.