hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴駁港島小巴擬推優惠
開啟左側

[報刊新聞] 九巴駁港島小巴擬推優惠

38.HKT.138 發表於 2017-6-30 12:17 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-6-30 09:20
我講都講到口臭.
客係要養返黎,養慣左班客嘅搭車模式,就算有地鐵都唔駛怕.
人本性就係懶,點解大把綠小收 ...

係呀,以前18 20號由細坐到大,小時經常同家人出入中環金鐘,就算拖住我大小同價都係搭18 20;
屋企人梗加搭左幾十年,由以前返工到取消,就係因為快密車有位坐,每次坐全車廿零人一定有,繁忙時間坐得 滿部珍寶。
到而家,中上環金鐘返黎北/炮?地鐵啦問都唔使問,就算仲有架18死等一架兼無班次可言都免喇。

中巴帶您 睛空萬里
tridents 發表於 2017-6-30 12:19 | 顯示全部樓層
DM17 發表於 2017-6-29 20:30
如果新巴106 113都叫爛咁九巴117咪叫爛王之王?
三架車都做到成pat屎咁
22/23分鐘定點班次都可以變半粒鐘甚至九個字先有車返
星期二返工時間夠膽死得返2架車行
人地城巴時段冇車斬8X都要死架車出黎
你九巴就闊佬懶理
隔離銅鑼灣112咁多特車冇人識做117架?

以下真人真事, 發生在親戚身上, 借文改頭換面吹下.

如果新巴106 113都吾叫爛咁自家94X咪叫爛王之王?
三架車都做到成pat屎咁
20分班定點都可以變八個字甚至無車返
親戚有日返工時間夠膽死得返2架車行
打去熱線話有壞車入廠問佢幾時有車佢話無呀總之入左廠
問佢可吾可以附近拉架車過黎佢話熱線無權叫站長拉車
利東二個站漁安一個站加埋130人等94X個個趕返工
你新巴繼續闊佬懶理
隔離海怡西村咁多車冇人識做94X架?
tridents 發表於 2017-6-30 12:38 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-30 12:17
中上環金鐘返黎北/炮?地鐵啦問都唔使問,就算仲有架18死等一架兼無班次可言都免喇

早幾個月某日下午中環近環球等 10 仔去大道東, 企企下有個雙腳有事行得慢既男仕及一位女仕話去北角新光戲院, 個男既話搭 18 快 d 吾駛咁塞跟住就企係度等, 小弟即時出手相助話呢個時間無 18 又無快車去北角新光, 一係搭 10 仔啦吾駛行, 見佢行得慢隻腳有事我都無叫佢搭地鐵, 跟住佢話吾該哂呀原來呢個時間無 18, 搭 10 仔又有排搭, 咁我去搭地鐵啦, 吾該哂.

嗱, 我有 Sell 新城條 10 仔架, Sell 佢點到點吾駛行架, 我無趕客架, 無叫佢搭其它車架, 兼幫你搵生意架, 最後係個客自己走吾比生意你做咋.
penso 發表於 2017-6-30 12:55 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-6-30 12:38
早幾個月某日下午中環近環球等 10 仔去大道東, 企企下有個雙腳有事行得慢既男仕及一位女仕話去北角新光戲 ...

比我就SELL 619/690  
金鐘都仲可以搭2/23 呢D 比10 快GE 車
中環環球落柴灣月台路程短真是唔使搭巴士

38.HKT.138 發表於 2017-6-30 14:10 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2017-6-30 12:38
早幾個月某日下午中環近環球等 10 仔去大道東, 企企下有個雙腳有事行得慢既男仕及一位女仕話去北角新光戲 ...

名副其實臭名遠傳聽到都調頭走
另外唔知班五毛定打手,最叻就欏人地「梗差」例子做比較,一來低級趣味毫無新意,二來永遠都欏差過自己既事物去比較,籍以安慰自己不求進步,幼稚園老師都有教要進步係力爭上游鬥好唔係鬥差啦。
呢間野本住呢套態度去做生意,唔怪得做到成pat屎都不如
除此之外啊Q精神第一,無車係站?哦岩岩走左架者20分班無車係站唔代表乜呀;
你班咸魚搭車者仲需要我派定心丸呀?等啦唔等得就搭的士。
邊似對面九龍公司一個鐘班51前車未開後車就在站咁多資源呀

中巴帶您 睛空萬里
DM17 發表於 2017-6-30 20:32 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-6-30 11:47
問得好呀,誤點十分八分叫爛王之王,誤點半小時至一小時以上叫?
咦,又係喎同志們話爛橙112車海過北角方 ...

你十架車對人地三架車
咁都拎黎打到飛機?
阿生你都幾飢不擇食喎

史上空前最強大戰!
黃家輝@FB 發表於 2017-6-30 21:21 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2017-6-28 00:26
又係民建聯啲議員呀,九巴同民建聯議員好熟架,成日俾料佢地放既
不如將PR外判埋俾民建聯做啦

又否是香港仔位區議員任X琳的最新想連任技倆嗎?
呢一招只是前奏,下一步(預料明年)開辦香荃線,但採用貴價包有位座形式(預料全程最少收20蚊一位),用作整臭泛民聲譽,來誤導年長選民是建制的功勞都似。

HR1377 發表於 2017-7-1 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-6-28 07:46
之前先有人講過兩巴D人對調左
不過依家睇,九巴發展潛力多過新創建

遲d睇埋東西線和南北線過海後,九巴會不會有大量路線等候執粒。
至於投標線,睇下遲d啟德新線、油荃線、峻巒至東區線、港珠澳大橋路線由哪一間公司中標

kelvina905 發表於 2017-7-2 02:23 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-6-29 17:43
我可以好肯定咁講九巴做 102 做得好過新巴
班次比較平均,唔似城巴咁一黎黎幾架咁

上面師兄講到,新城幾爛幾爛,但我又覺得其實有啲都係司機嘅問題…(唔好忘記一半都係中記出嚟)
例如司機打大、特登揸慢啲博踢,唔願做既各種問題.
我明白有部份係柴小巴士公司政策嘅問題,
例如畀唔夠時間、唔肯放站長安排踢車咁
但我覺得會唔會係以前中巴司機甚至係以前嘅人 嘅工作態度,比而家好得多?

作為一個喺華富邨讀咗六年中學,仲要喺九龍住嘅學生  
親身經歷過無數次,柴小巴士公司對南區嘅放棄態度  
包括45分鐘一班94a、華富南不停翻車但都係冇一個肯4x 等40分鐘先有車嘅苦況  
其實我覺得新城都有一定嘅苦況  
例如以前識某一啲南區師傅,佢哋都同我講新巴起碼欠一百個人,每日都有人射波唔返工
唔好同我講新城可以請多啲人乜乜乜
其實佢哋而家出
一啲都唔低,但有冇新人肯入行先係一個大問題

我覺得新巴而家限米煮限飯,再加上無可否應  
自己有車牌之後,覺得其實香港島真係塞車左好多  
比起早幾年讀中學,可能由華富出銅鑼灣
就算係星期三嘅下午六點,45分鐘都一定出到去
但早兩個星期試過,足足一個鐘頭先落到車......

塞車加冇人加司傅唔願做
你問我?其實柴小巴士公司真係冇得玩……

(利申 理性討論 絕非新城打手,只係咁多年生活喺港島,對新城有感情
)
CRH5 發表於 2017-7-2 09:22 | 顯示全部樓層

kelvina905 發表於 2017-7-2 02:23
上面師兄講到,新城幾爛幾爛,但我又覺得其實有啲都係司機嘅問題…(唔好忘記一半都係中記出嚟)
例如司機 ...

好坦白講,我都係港島長大,我都對新巴有感情
港島依幾年越黎越塞車係事實,但係依間公司既放棄態度都係事實
以前我返學,日日都搭2A,基本上等幾分鐘就有車;後尾有一排條綫真係好難等,Sogo 排左條長龍之後黎部 33 Trident,係之後低排區實施之後先好返D
之後西港島綫通車重組之後就變 18P 難等
又例如 18X 事件、Flyer 降級、人力車穨做等等,都顯得出依間公司越做越差