hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

angusovo 發表於 2017-7-11 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層

SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-11 17:18
1)淘大後面彩霞道咪有站囉,差幾遠路?      由黃大仙總站行出彩虹道都唔止依個路程。
2)有冇做過樂華 ...

1)彩霞道個站係淘大花園 而2A/28嘅客大部份係淘大商場 個站本身喺正商場出口 依家你叫人走到彩霞道搭 我不如去搭89A 我諗板友未由商場行過去彩霞道先會覺得近

2)客量已經表明一切 淘大多客到可以頂住閘上山 定還是你覺得黃大仙總站嘅客會多過淘大

3)做好啲資料搜集先
angusovo 發表於 2017-7-11 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-11 17:47
三彩加埋彩霞邨有成兩萬幾居民,可以爭取2A/28來回經彩霞道去旺角長沙灣尖咀 ,話唔定可以爭取埋機會加車 ...

睇嚟版友你連2A/28最主要嘅客源係邊都唔知
12A 發表於 2017-7-11 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
既然大家熱烈討論淘大花園一帶交通服務,我都參與討論。首先,2A/28喺淘大,一班車可以上到超過30人上山;而在早上繁忙時間,28係當區居民出尖沙咀的主要路線,因此絕對唔適合撒出牛頭角道。其次,對6D改經三彩的建議表示強烈保留,因需考慮原40/啟業、麗晶花園乘客的需要。另外,希望大家思考2X/101X的定位,定位欠佳,令呢兩條線入座率都好一般。
cong 發表於 2017-7-12 10:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-12 11:38 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-11 17:18
1)淘大後面彩霞道咪有站囉,差幾遠路?      由黃大仙總站行出彩虹道都唔止依個路程。
2)有冇做過樂華 ...

黃大仙有地鐵,總站附近步行距離有大量巴士線,亦有唔少替代品,仲要位處平地,就唔可以搞佢地

樂華無地鐵,同三彩一樣位處山腰,2A 28 使用量極高,
就可以為左三彩而損害樂華的利益,要人由淘大行斜路上彩霞道搭車

雙重標準,有趣有趣…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-7-12 12:00 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-12 10:09
有人鐘意斷章取義去掩飾自己雙重標準都冇辦法,以下係足本原文copy,大家一睇就明白

做咩講D唔講D?

半個彩德行去新清係合理步行範圍,咁剩返果半個彩德加埋彩福呢?
講到好似唔使行斜落上山去搭車,咁返屋企果程又點計?

黃大仙就算成條 9 無左(實際我而家提出的建議都係 9+9X,黃大仙只係減班),
整個區依然享有非常方便的交通配套

但三彩呢?根本連正常的交通網絡都無

你反對改 9 係一件事,但講到三彩好似好無需要,而黃大仙好有需要,
呢種論調簡直同指鹿為馬無分別,就好似有錢人同中產
嫌窮人生活太舒適,反對徵稅幫助窮人一樣,不理他人死活

又講到好似好關心將軍澳山上的交通配套,
康翠交通網絡雖然好多不足,但點睇都正常過三彩好多,而且事實係 95 唔少路段都有替代品,
對直達旺角線的需要相對之下無咁大

嫌 95 去油佐太慢?你係咪唔記得左條 93K 的存在?
93K 行法唔係最快,但唔塞車果陣根本幾快,
連寶達出佐敦都可以快過 13X,識搭根本就唔會搭 95

真係咁關心將軍澳山上交通的,就唔該正正經經支持人地 98P 全日,有條正常全日尖沙咀線仲好

況且 95 而家朝朝轉出秀明道都頂閘,九巴有咩誘因一定要改快佢?

S3BL100 發表於 2017-7-12 12:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-11 21:04
其實點解唔可以調轉諗 9減班騰部分資源出嚟 再加額外資源用嚟開9X 啫係9減班後唔夠資源比9X 於是攞多一架 ...

你呢D叫做語言偽術,到頭來 9+9X 都係要加一部車,無解決過我提出的問題

坪石你就少擔心,坪石本身係觀塘區議會而唔係黃大仙,而且論替代品,
某程度上比起黃大仙仲多囉

如果 95 撤離彩虹道,加個轉乘補償康翠秀茂坪去新蒲崗乘客就算的話,
點解唔係調轉,人數更少的坪石亞皆老街,加個轉乘就可以?
(9 就算搬走,去彩虹道仲有 21,黃大仙有 10,油尖旺有 26 27 95 213D)

同埋 9 減到 30 分一班,95 又撤出彩虹道,你認為呢兩件事一齊發生的可能性同可行性有幾大?

cong 發表於 2017-7-12 12:20 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-12 21:52 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-12 12:15
你呢D叫做語言偽術,到頭來 9+9X 都係要加一部車,無解決過我提出的問題

坪石你就少擔心,坪石本身係觀 ...

唔好傻啦 正常人邏輯都係原線減車比新線 唔夠就再比車 而唔係好似你咁諗 由舊車抽曬資源比新車 再加車做蝕錢流水線 語乜言偽術啫 定係你覺得你條9X係蝕錢流水線?

講到坪石 你係咪唔知區議員呢樣野?彩坪係觀塘又點啫?樓下突然冇左唯一一條直去亞皆老街嘅線又冇補償唔通會贊成咩?

講到點解95去新蒲崗用BBI而9又唔得 其實我從來冇講過唔得 只要有補償就可以 但係弊在你一直都冇講過話肯補BBI喎

再講 9縮短同95飛起新蒲崗係兩碼子嘅事 唔好混為一談

S3BL100 發表於 2017-7-13 11:32 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-7-12 12:20
反對改行太子道東直出同延長去彩福根本就係兩件事,如果你搵到我反對9延長去彩福,請你COPY出黎,絕對應 ...

我無講過你反對 9 上彩福

問題係你反對 9 撤離黃大仙總站嘛,反對還反對,
但你竟然有意無意一直貶低三彩的訴求,講到好似彩福加彩德果四座樓
去搭車仲方便過黃大仙

淨係捉住黃大仙去亞皆老街來講,拎一條村去一條街,
同一條村去半個九龍半島去比較,根本就係以偏概全,有欠客觀

好似彩福唔食垃圾就心唔安樂,簡直令人髮指